Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Gioseni: Campus diecezan al Acțiunii Catolice

Într-un peisaj mirific, la Mănăstirea Surorilor Borromite din Gioseni, a avut loc în perioada 7-10 iulie campusul diecezan al Acțiunii Catolice cu tema "Acțiunea Catolică Iași, ai curajul viitorului!". Au participat la această întâlnire de formare aproximativ 80 de persoane, reprezentanți ai celor trei sectoare asociative (copii, tineri adulți), din 30 de parohii ale diecezei.

În cadrul campusului de la Gioseni a fost reluată invitația adresată de regretatul și iubitul nostru papă Ioan Paul al II-lea, participanților la Cea de-a XI-a Adunare Generală a Acțiunii Catolice Italiene: "Duc in altum, Acțiune Catolică! Ai curajul viitorului!", iar cele trei zile de formare au avut ca punct de plecare testamentul lăsat de către același papă, asociației noastre, prin mesajul de la Loreto: "Dragii mei, vă invit să reînnoiți da-ul vostru și vă încredințez trei însemne: contemplația, comuniunea și misiunea!"

Prima zi a campusului stat sub semnul Comuniunii și al promovării spiritualității unității. Momentul formativ de dimineață, prezentat de pr. Felix Roca, asistent spiritual diecezan, a fost structurat pe trei părți: comuniunea Acțiunii Catolice cu păstorii, cu celelalte mișcări bisericești și cu toți oamenii de "bună voință". În cadrul discuțiilor în grupuri mici a fost aprofundată această temă, participanții având posibilitatea de a reflecta asupra provocării lansate de părintele. Astfel, Acțiunea Catolică are o vocație specială și o carismă specială de colaborare cu păstorii Bisericii, iar cu celelalte mișcări bisericești este chemată să realizeze o colaborare fraternă și vizibilă. Am descoperit că stilul concurenței este opus celui de comuniune. "Acțiunea Catolică trebuie să lucreze în mod eficient pentru ca societatea de astăzi să recupereze sensul adevărat al omului și al demnității sale, valoarea vieții și a familiei, a păcii și a solidarității, a dreptății și a iertării" - ne-a mai spus părintele.

După-amiaza a avut loc laboratorul "Acțiunea Catolică Iași în dialog", structurat pe zone de activitate (Roman, Bacău, Iași), unde participanții au avut posibilitatea de a analiza în mod concret provocarea comuniunii lansate în cadrul momentului formativ. Fiecare grup a realizat un decalog al dialogului cu păstorii, cu celelalte asociații și un decalog al dialogului între membrii AC. Pe parcursul zilei am fost vizitați și de pr. Mihăiță Blaj și pr. Cristinel Farcaș, colaboratori activi ai asociației noastre.

Misiunea și identitatea laicală - aceasta a fost tema celei de-a doua zi de campus. În cadrul momentului formativ părintele Felix Roca ne-a vorbit despre vocația laicului. Să fim laici în lume, dar nu ai lumii! Lumea este realitatea în care laicul trăiește drumul său spre Dumnezeu, însă trebuie să fim străini de tot ceea ce în lume este trăit fără Dumnezeu. Cum anume AC își trăiește laicitatea? Cum m-a ajutat AC să cresc? Cum aș dori să fie AC? - sunt doar o parte din întrebările analizate în discuțiile din grupurile mici.

În cadrul laboratorului "Acțiunea Catolică răspunde chemării sale" au avut loc întâlnirile de sector (copii, tineri, adulți), unde participanții au realizat o evaluare a activităților specifice, au identificat dificultățile și urgențele pastorale în favoarea membrilor AC. Fiecare dintre cele trei grupuri a realizat un profil al copilului, tânărului și adultului din Dieceza de Iași. În cadrul întâlnirilor de sector a fost prezent și pr. Iosif Demeter, asistent spiritual ACA.

A treia zi de campus a stat sub semnul Contemplației. "Acțiunea Catolică este chemată a fi o școală a sfințeniei!" repeta mereu asistentul spiritual general. Viața spirituală trebuie să ocupe un loc primordial în viața asociației. În cadrul discuțiilor din grupurile mici, participanții au vorbit despre ceea ce înseamnă astăzi a fi sfânt, au identificat obstacolele pe care membrii AC le întâlnesc în drumul lor spre sfințenie și au analizat viața spirituală a asociației. Am descoperit împreună că rugăciunea, sacramentele, meditarea cuvântul lui Dumnezeu sunt seva care dă sens și viață activităților noastre.

De altfel, pe parcursul întregului campus am participat la momente spirituale profunde. Fiecare zi începea și se încheia în rugăciune, iar sfânta Liturghie reprezenta centrul și apogeul lucrărilor noastre.

Au fost de asemenea și momente recreative, prin jocuri, cântece și bansuri, coordonate de sr. Silvia Brandiu. Momente frumoase de destindere am petrecut împreună în jurul unui foc, în ultima seară a campusului.

Bucurie, entuziasm, tinerețe, reînnoire sunt caracteristici ce s-au văzut la campusul de la Gioseni. Disponibilitatea membrilor AC și curajul înfruntării viitorului sunt o parte din ideile ce s-au enumerat în cadrul concluziilor. Așadar, suntem chemați la a lucra împreună pentru o Acțiune Catolică mai vie, mai puternică și mai frumoasă!

Anca Lucaci

* * *

Parohii prezente: Adjudeni, Iugani, Barticești, Suceava, Roman "Isus, Bunul Păstor", Huși, Mircești, Pașcani, Gherăești, Valea Seacă, Mărgineni, Bacău "Sf. Cruce", Zăpodea, Ploscuțeni, Piatra Neamț "Sf. Tereza", Fundu Răcăciuni, Tămășeni, Oituz, Butea, Roman "Fericitul Ieremia", Roman "Sf. Tereza", Comănești, Săbăoani, Iași "Sf. Tereza", Galbeni, Faraoani, Valea Mare.

Parohii absente: Barați, Bacău "Fericitul Ieremia", Bacău "Sf. Nicolae", Bijghir, Moinești, Onești, Traian, Horgești, Sarata, Pildești, Răchiteni, Roman "Inima Neprihănită", Botoșani, Iași "Adormirea Maicii Domnului", Rădăuți, Răducăneni, Săveni, Piatra Neamț "Sf. Iosif".

* * *

Decalog al dialogului cu alte asociații
1. Cunoaște-ți asociația din care faci parte și identifică-te cu scopul ei.
2. Roagă-te pentru membrii asociației și bunul mers al acesteia.
3. Respectă-ți responsabilitățile pe care le-ai luat la depunerea adeziunii (până la sfârșitul mandatului!)
4. Cunoaște și alte asociații care au aceeași misiune cu a ta.
5. Recunoaște și respectă identitatea altor asociații.
6. Meditează asupra drumului pe care îl aveți de parcurs împreună.
7. Selectează ceea ce este bun din modelul celorlalte asociații și pune și tu în aplicare.
8. Acceptă și respectă și alte asociații, indiferent de naționalitate, etnie sau religie.
9. Fii de acord cu provocările constructive la nivel de asociație.
10. Faceți lumină lumii, dar refuzați sa fiți "soare" și "stele".

* * *

Decalog al dialogului cu păstorii bisericești
1. Păstorul este cel care te ajută, te îndrumă și este mereu alături de tine.
2. Să nu uiți că găsești mereu ajutor la păstorul tău.
3. Adu-ți aminte să participi și tu în mod activ la cateheză.
4. Cinstește statutul de creștin ca să ajungi prin misiunea ta la mântuire.
5. Să ții întotdeauna cont de părerile asistentului spiritual.
6. Să lucrezi pentru unitate, înțelegere, colaborare, între păstor și grup.
7. Să nu cedezi la primul obstacol.
8. Fii perseverent și răbdător în orice situație.
9. Împreună să fim lumină pentru cei din jurul nostru.
10. Un zâmbet nu face rău nimănui!

* * *

Decalog al membrilor AC
1. Fii apostolul lui Isus.
2. Cinstește pe Maica ta din ceruri.
3. Colaborează cu asistentul tău spiritual.
4. Iubește și iartă.
5. Amintește-ți, vizitează-i pe cei bătrâni și bolnavi.
6. Nu fii nepăsător.
7. Îndeplinește-ți misiunea până la capăt.
8. Păstrează-ți sufletul de copil.
9. Nu te lăsa pradă ispitelor.
10. Ia curaj și putere din sfânta Euharistie.

* * *

Rețetă pentru prăjitura AC
- 1 kg de făină de caritate;
- 500 g de bună dispoziție;
- praf liturgic cât cuprinde;
- esență de formare, după gust;
Se amestecă totul cu suflet de laic, se gustă cu misiune și se coace în cuptorul AC cu focul pasiunii. Se ornează cu roadele acțiunilor AC și se servește oricând și în orice loc, împreună cu Cristos.
Poftă bună!
 


lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat