Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Liturghie de mulțumire

Părintele paroh Isidor Mocanu a celebrat sâmbătă, 2 iulie, Liturghia de rămas bun, în calitatea de paroh al comunității Gherăești. La eveniment au fost prezenți preoții originari din Gherăești, în frunte cu PS Petru Gherghel, preoții pe care părintele Mocanu i-a avut la Gherăești drept colaboratori, persoanele consacrate din Gherăești, autoritățile locale... și mulți credincioși. Cu această ocazie a fost sfințit și un monument la intrarea în sat dinspre Tețcani.

Ziua de sâmbătă, 2 iulie 2005, rămâne pentru gherăeșteni drept o zi cu o semnificație deosebită. După ce, timp de mai bine de 24 de ani, pr. Isidor Mocanu a păstorit comunitatea din Gherăești cu devotament și dăruire, în această zi Sfinția sa a celebrat o Liturghie prin care și-a luat rămas bun de la enoriașii săi. El va mai rămâne paroh al comunității până la 1 august. Începând cu ziua de 1 iunie el a primit deja două oficii în cadrul Curiei Diecezei de Iași: penitentiarius magnus și șef al Biroului Personal.

Ceremoniile programate pentru această zi au început la noul monument construit la intrarea din sat înspre Tețcani, pe partea dreaptă. Edificiul, realizat prin grija părintelui Isidor Mocanu, este ridicat într-un stil nou, modern și unicat pentru spațiul moldav. Au contribuit la realizarea lui mai multe persoane de bunăvoință de Gherăești, financiar, material sau prin mâna de lucru. Costul monumentului se ridică la aproximativ 90 milioane lei. Ridicarea lui a început după sărbătoarea hramului, urmând ca în perioada următoarea să fie realizate și lucrările de finisare. Pe monument a fost amplasată o statuie reprezentându-l pe Isus cu un potir în mână, statuie ce se afla până nu demult la subsolul bisericii. Pe plăcile de marmură care marchează edificiul este inscripționată referința la construirea lui în Anul Euharistiei, în urma desfășurării Sinodului diecezan. Monumentul a fost frumos împodobit cu flori.

Panglica inaugurală a fost tăiată de PS Petru Gherghel, de pr. paroh Isidor Mocanu și de domnul primar Carol Bereșoaie. A urmat ceremonialul sfințirii propriu-zise. S-au oficiat rugăciunile prescrise de ritualul binecuvântărilor, a fost oficiat ritul stropirii cu apă sfințită și incensum. În tot acest timp, cei care au contribuit într-un fel sau altul la construcția monumentului stăteau în jurul acestuia cu lumânări aprinse în mâini. Un scurt cuvânt a rostit PS Petru Gherghel. Motoul discursului a fost versetul evanghelic "Rămâi cu noi, Doamne!". Isus să rămână cu noi în Gherăești, să nu ne părăsească niciodată și să ne hrănească cu pâinea vieții adevărate. Câteva gânduri de mulțumire și un salut a rostit și parohul comunității, pr. Isidor Mocanu.

De aici procesiunea a pornit spre biserică. În frunte mergea crucea procesională, urmau apoi steagurile, ministranții, persoanele consacrate, preoții, fanfara, corul și ceilalți credincioși. Satul era îmbrăcat în straie de sărbătoare. Pe garduri au fost puse covoare, pe sus au fost întinse stegulețe, unii bătrâni și tineri au purtat costume naționale. Prezența în număr mare a credincioșilor a dat o puternică notă de solemnitate evenimentului. Corul a fost și el la înălțime. Vremea închisă a dat însă evenimentului o nuanță apăsătoare și puțin sumbră.

La biserică, Liturghia solemnă s-a desfășurată la altarul din curte. Unii preoți și unele persoane consacrate, din motive obiective, nu au putut onora invitația parohului de a participa la eveniment. Preoților prezenți li s-a adăugat și părintele Liviu Lupu, parohul comunității ortodoxe din Gherăești. În cuvântul de salut, pr. Isidor Mocanu, profund emoționat, a prezentat importanța și semnificația Liturghiei pe care o celebrează. El a menționat apoi numele preoților originari din Gherăești, ale acelora care l-au ajutat în pastorație de la venirea sa la Gherăești, la 1 aprilie 1981, precum și numele surorilor și persoanelor consacrate din această localitate.

Au urmat lecturile din Sfânta Scriptură, adaptate semnificației momentului celebrat, proclamate de o persoană consacrată și un seminarist. Evanghelia a fost proclamată de părintele Iosif Enășoae.

A urmat predica ținută de părintele Aurel Iștoc, paroh de Adjudeni. În prima parte, acesta a explicat semnificația ebraică a cuvântului "sfânt", subliniind legătura dintre preot și sensul acestui cuvânt. Preotul este un om luat dintre oameni și pus deoparte pentru a fi consacrat lui Dumnezeu. El are, așadar, o misiune specială, este om al lui Dumnezeu și mesager al său pe pământ. Revenind apoi la semnificația momentului celebrat, predicatorul a elogiat activitatea frumoasă și rodnică a părintelui Mocanu la Gherăești. Acel sfert de veac pe care părintele l-a trăit la Gherăești reprezintă o perioadă dedicată întru totul slujirii poporului lui Dumnezeu. Deși a fost implicat într-o continuă muncă de șantier, Sfinția sa nu a neglijat cu nimic activitatea pastorală. În continuare, predicatorul a rostit cuvinte de încurajare la adresa pr. Isidor Mocanu, în aceste momente ale despărțirii de o comunitate pentru care aproape 25 de ani a fost trup și suflet. Dumnezeu a orânduit fiecăruia dintre noi un plan. Să spunem și noi Tatălui, asemenea lui Cristos în Ghetsemani: "Nu voia mea, ci a ta să se facă!".

A urmat rugăciunea credincioșilor. Copii, tineri, adulți, bătrâni și persoanele consacrate au adresat în numele întregului popor creștin mulțumiri lui Dumnezeu pentru binecuvântarea de a-l fi avut pe părintele Mocanu ca paroh și au invocat în continuare ajutorul și ocrotirea Sfintei Treimi asupra Sfinției sale și asupra comunității.

La ofertoriu, între alte daruri, comitetul bisericii a oferit un ornat, preoții satului un potir, tinerii și copiii un tablou cu biserica din Gherăești și celelalte edificii importante realizate de părintele.

În continuare, credincioșii, prezenți în număr mare la celebrare, au participat la Liturgia euharistică. Gândul lor a fost îndreptat în permanență către cel care, timp de 24 de ani și 4 luni, i-a învățat despre Dumnezeu și i-a ajutat să se apropie de cele sfinte. Mulți dintre cei prezenți nu au mai avut un alt paroh. La Împărtășanie, fiind și prima sâmbătă din lună, mulți din cei prezenți s-au hrănit cu sfânta Euharistie.

Cel mai emoționant moment a fost la sfârșitul Liturghiei. PS Petru Gherghel a încercat să răspundă la întrebarea: "Cine este adevăratul responsabil al transferării părintelui Mocanu de la Gherăești la Iași?" Să fie oare el, episcopul? Să fie oare Dumnezeu? Să fie oare însuși părintele Mocanu? Transferarea părintelui la Iași urmărește "binele poporului lui Dumnezeu", așa cum s-a urmărit în timpul desfășurării Sinodului diecezan. Excelența sa i-a asigurat pe gherăeșteni că le va trimite un alt paroh și că nu vor rămâne fără preot.

Un moment foarte emoționant l-a constituit discursul părintelui paroh Isidor Mocanu. El a subliniat că ceea ce îl întărește în aceste clipe este promisiunea pe care a făcut-o la hirotonirea sa. Atunci a fost întrebat dacă promite ascultare și respect ordinariului propriu și succesorilor săi, iar el a răspuns: "Promit". Părintele i-a mulțumit Domnului pentru marele dar al Preoției cu care a fost învrednicit și a menționat că nu regretă nimic din ceea ce a făcut, întrucât, în ciuda faptului că activitatea sa de preot a fost "un șantier continuu", a pus întotdeauna pe primul plan activitatea pastorală. Părintele a trecut în revistă principalele momente ale activității sale la Gherăești, fără a neglija anii grei din timpul vechiului regim când, cu multe sacrificii și riscuri, a început renovarea bisericii. Acești ani grei și-au pus amprenta asupra sănătății Sfinției sale.

Părintele a cerut iertare tuturor; a adresat apoi mulțumiri celor care l-au ajutat în îndeplinirea oficiului său pastoral: episcopului, care mereu l-a încurajat, preoților colaboratori, care l-au susținut, surorilor, cantorului Nicolae Toma, clopotarilor (au fost trei în această perioadă), autorităților și tuturor credincioșilor din Gherăești, care, atunci când au fost solicitați la diferite activități, au răspuns cu promptitudine. Un cuvânt special a fost adresat fanfarei "Sf. Cecilia", cu dorința de a rămâne vie în continuare, fără a uita că în prezent este singura din dieceză.

Un moment special l-a constituit și momentul artistic de la sfârșitul Liturghiei. Patru credincioși laici, stăpânindu-și fiecare cum a reușit mai bine emoțiile, au spus câteva cuvinte. Toți au ținut să sublinieze dragostea și dăruirea părintelui Mocanu în slujirea credincioșilor din Gherăești. Câțiva din cei care au vorbit își ștergeau din când lacrimile cu colțul unei batiste.

I-am văzut lăcrimând nu doar pe unii preoți din altar, dar un mare număr de credincioși. Mulți dintre ei nu au cunoscut un alt paroh. O solistă a cântat cântecul "Eu n-am casă nicăieri". La sfârșit cineva i-a oferit parohului o diplomă de onoare, prin care era numit "Cel mai bun paroh". S-au oferit flori, iar corul a cântat "Mulți ani trăiască!".

În final, credincioșii și-au plecat fruntea pentru a primi binecuvântarea episcopului, fiind întăriți în speranță. La poarta bisericii, fiecare a primit o amintire de la părintele paroh. Între altele, pe ea se putea citi: "Voi cânta Domnului cât voi trăi, voi lăuda pe Dumnezeul meu cât voi fi" (Ps 104,33).

Petru Tamaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea la www.gheraesti.cnet.ro.


 

lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat