Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfințiri de preoți la Iași (I)

În sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Paul, miercuri, 29 iunie, în catedrala romano-catolică din Iași, prin impunerea mâinilor Preasfințitului Petru Gherghel, au primit hirotonirea întru preoție 16 diaconi: 11 pentru Dieceza de Iași, 4 pentru Arhidieceza de București, unul pentru Congregația "Don Orione" (Mica Operă a Divinei Providențe). La Liturghia de hirotonire, au participat ÎPS Ioan Robu, PS Aurel Percă, prelatul Albert Holenstein, pr. Ioan Ciuraru, provincialul Franciscanilor Minori Conventuali din România, profesori de la institutele teologice din Iași și din Roman, preoți din țară și străinătate, părinți și rude ale candidaților, precum și mulți credincioși veniți de dimineață din Roman, Nicolae Bălcescu, Pildești, Săbăoani, Corhana, Horgești, Faraoani, Tămășeni, Cleja, Iași...

La ora 10.30 procesiunea a pornit din catedrala veche: diaconii erau în față episcopilor... În noua catedrală, care așteaptă să fie sfințită, atenția îți era atrasă de scrisul cu litere mari de la altar: "Preot în veac ești tu", un text ce exprimă în același timp un verset din Sfânta Scriptură și un vers al unui cântec. În față, în laterale, peste 120 de preoți. Diaconii s-au așezat în fața altarului. Corul Institutului Teologic din Iași a condus cântarea de laudă adusă lui Dumnezeu.

La începutul Liturghiei episcopul de Iași i-a salutat pe candidații la Preoție, pe oaspeți și pe toți credincioșii prezenți. "Azi Biserica întreagă se bucură, pentru acești noi candidați la misiunea de apostol, a spus episcopul. Ne îndreptăm spre Dumnezeu rugăciunile noastre și-i mulțumim pentru că este prezent cu noi prin slujitorii săi".

După Evanghelie, fiind invitați să se apropie de altar, candidații au răspuns prezent la auzirea numelui și au făcut un pas în față.

La predică, ÎPS Ioan Robu a invitat pe cei prezenți să reflecteze asupra întrebărilor la care răspund candidații la preoție: preoții trebuie să fie apropiați colaboratori ai episcopului, slujitori ai cuvântului, împărțitori ai tainelor, oameni ai rugăciunii, care să-și conformeze viața cu Cristos.

"În jurul vostru sunt rudele și familia preoțească, sunt cei care au stat cu voi în Seminar... toți invocăm harul și ajutorul lui Dumnezeu... Nu uitați niciodată că sunteți consacrați în Anul Euharistiei... Lăsați în urma voastră urme ale lucrării voastre... care să semene cu urmele lui Cristos", a spus ÎPS Robu adresându-se candidaților.

După ce toți au declarat înaintea poporului că vor să-și asume misiunea Preoției, episcopul, fiecare pentru dieceza lui, a primit din partea candidaților promisiunea de ascultare și respect. În timp ce diaconii aspiranți la preoție au stat prosternați cu fața la pământ s-a cântat Litania tuturor sfinților, după care a avut loc impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. Cei hirotoniți au îmbrăcat hainele specifice preotului (stola și ornatul), apoi cei trei episcopi au uns mâinile celor șaisprezece cu sfânta crismă, după care au urmat înmânarea pâinii și vinului și sărutul păcii.

La finalul Liturghiei, păstorul diecezei a salutat din nou pe cei prezenți. Un preot nou sfințit a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul primit. A mulțumit, de asemenea, episcopilor prezenți, profesorilor, părinților și tuturor celor care i-au însoțit pe drumul formării.

Alături de episcopi, preoții nou sfințiți au împărțit binecuvântarea specială.

După o perioadă îndelungată de formare în Seminariile din Iași, Italia și Spania, cei 16 diaconi și-au văzut visul împlinit: au fost hirotoniți preoți.

În total anul acesta au fost hirotoniți 23 de preoți: unul a fost hirotonit de PS Petru Gherghel în ziua de 8 mai, la Barticești pentru Congregația "Fiii Iubirii Milostive"; prin impunerea mâinilor Excelenței sale Aurel Percă, șase frați franciscani conventuali au primit taina Preoției duminică, 26 iunie, la Roman. Lor li se adaugă alți patru români capucini care în aceeași zi de 29 iunie au fost hirotoniți diaconi la Napoli.

Ca pregătire pentru Preoție, în perioada 20-26 iunie, la Casa de Reculegere a Seminarului de la Horpaz (lângă Iași), pr. Viorel Ababei, paroh de Valea Mare, a condus exercițiile spirituale pentru diaconii de la Institutul Teologic din Iași. În vederea aceluiași eveniment, în perioada 13-18 iunie, la Mănăstirea Carmelită din Luncani (lângă Bacău), diaconii de la Institutul Franciscan din Roman au făcut exerciții spirituale cu pr. Tiberio Scorrnao, superiorul mănăstirii.

În următoarele două duminici preoții nou sfințiți vor celebra prima sfântă Liturghie în localitățile natale.

Preoția a fost și este sărbătorită de mulți preoți. Păstorul diecezei a împlinit 40 de ani de preoție și 65 de ani de viață; 29 iunie a fost și ziua numelui. Toți i-au cântat și i-au dorit la mulți și binecuvântați ani. Joi, 30 iunie, va celebra împreună cu alți 11 colegi o Liturghie specială de mulțumire la Gherăești, în satul natal.

Ne alăturăm felicitărilor și rugăciunilor pentru a-i spune Excelenței sale, colegilor și preoților nou sfințiți: La mulți și binecuvântați ani! Fie ca Domnul sa le binecuvânteze pașii!

Pr. Cornel Cadar

* * *

Impresii ale preoților nou sfințiți

  • "Este o zi foarte importantă și semnificativă pentru mine, deoarece vocația la sfânta Preoție, pe care am simțit-o acum zece ani în urmă, s-a făcut realitate prin această recunoaștere oficială din partea Bisericii. Am ales acest stil de viață, în primul rând pentru că Dumnezeu și-a fixat privirea asupra mea dăruindu-mi această prețioasă vocație sacerdotală, și în al doilea rând deoarece dorința și speranța mea era aceea de a mă dedica într-un mod total slujirii lui Dumnezeu și a oamenilor. Această dorință a mea s-a împlinit și de aceea mă simt plin de bucurie și veselie. Începând de astăzi mă pot dedica din plin misiunii mele, care este pe de o parte aceea de a duce oamenilor vestea cea bună adusă de Cristos lumii și de a-l face cunoscut tuturor celor care încă nu au avut ocazia de a-l cunoaște, și pe de altă parte aceea de a-i împăca pe oameni cu Dumnezeu și de a-i reuni pe toți în jurul altarului pentru a celebra sfânta jertfă a lui Cristos, care și astăzi continuă să se jertfească pentru noi oamenii. Îi mulțumesc Domnului pentru că mi-a făcut acest dar al preoției și tuturor celor care se roage pentru mine la bunul Dumnezeu ca să pot rămâne fidel acestui dar și acestei misiuni. Așa să mă ajute bunul Dumnezeu" (Pr. Iosif Dumea, Săbăoani).

  • "Este cel mai intens moment al vieții mele. Vreau să adaug că acest moment nu reprezintă un punct terminal, un punct înghețat, însă cel mai intens punct al căii pe care o am de parcurs spre asemănarea și conformarea ființei mele marelui preot, Isus Cristos. Momentul acesta al preoției devine receptacolul celor mai nobile valori creștine, pentru a putea împărți darurile bunului Dumnezeu tuturor oamenilor, căci toți au nevoie pentru a se împlini în adevărul ființei lor creaturale de mântuirea adusă de Isus, Fiul lui Dumnezeu. Îi mulțumesc Domnului pentru darul preoției, iar mulțumirea sper să o dovedesc prin trăirea în cele mai nobile virtuți. Isus euharisticul să-mi fie alături!" (Pr. Romeo Neculai, Tămășeni).

* * *

Cuvintele papei

"Preoții sunt chemați să meargă pe urmele lui Cristos, să fie buni păstori ai turmei încredințate. Ei sunt oameni ai cuvântului și oameni ai Euharistiei. Ca oameni ai cuvântului le revine misiunea de a duce vestea cea bună la oamenii de azi. Ca oameni ai Euharistiei trebuie să se asemenea tot mai mult cu Isus, bunul păstor, preotul suprem și veșnic, pe care ei îl aduc pe altar în timpul sfintei Liturghii. Preoții sunt miniștri ai reconcilierii: multe vor fi minunile săvârșite de îndurarea lui Dumnezeu în confesional; iar ei vor fi martori ai acestor minuni".

Papa i-a îndemnat pe noii preoți să se hrănească cu cuvântul lui Dumnezeu, să se întâlnească zilnic cu Cristos prezent în mod real în sacramentul altarului, să se lase atinși de iubirea infinită a inimii lui, și să prelungească adorația euharistică în momentele importante ale vieții lor, în deciziile personale și pastorale dificile, la începutul și la încheierea zilei. "Vă pot asigura că eu am făcut această experiență și am primit putere, mângâiere și ajutor!", a spus Sfântul Părinte.

"Hrăniți-vă, așadar, cu cuvântul lui Dumnezeu; întrețineți-vă zilnic cu Cristos prezent în mod real în sacramentul altarului. Lăsați-vă atinși de iubirea infinită a inimii sale, prelungiți adorația euharistică în momentele importante ale vieții voastre, în acelea ale deciziilor personale și pastorale dificile, la începutul și la încheierea zilei. Vă pot asigura că eu am făcut această experiență și am primit putere, mângâiere și ajutor!" (Ecclesia de Eucharistia, 25). (Ioan Paul al II-lea, sfințirea preoților din Duminica a IV-a a Paștelui, 2003)

* * *

Candidații pentru preoție

  • Pentru Dieceza de Iași

    • Paul Agu (24.04.1979, Roman "Sf. Tereza")

    • Daniel Budău (30.06.1980, N. Bălcescu)

    • Cătălin-Cristian Burcă (04.04.1980, Pildești)

    • Iulian Farțade (12.03.1980, Cleja)

    • Daniel Iacobuț (01.02.1979, Roman "Sf. Tereza")

    • Romeo Neculai (04.01.1980, Tămășeni)

    • Eduard Patrașcu (25.11.1979, Faraoani)

    • Antonio-Vasile Popescu (08.06.1978, Corhana)

    • Claudiu Robu (27.06.1980, Săbăoani)

    • Ciprian Tiba (16.09.1978, Iași "Sf. Tereza")

    • Iosif Tiba (20.01.1979, Iași "Adormirea Maicii Domnului")

  • Pentru Arhidieceza de București

    • Emanuel Dumitru (02.03.1977, Iași "Sf. Anton")

    • Eugen Mateiaș (28.08.1978, Horgești)

    • Iosif Dumea (01.03.1981, Săbăoani)

    • Cristinel Țâmpu (09.12.1977, Gioseni)

  • Pentru Mica Operă a Divinei Providențe (Orioninii)

    • Mihai Fechetă (28.02.1972, Adjudeni)

  • Pentru Provincia Franciscană (hirotoniți duminică, 26 iunie, la Roman)

    • Cristian-George Cherecheș (22.04.1976, Constanța)

    • Sebastian Cochior (26.04.1978, Faraoani)

    • Cristian Dumea (29.06.1977, Săbăoani)

    • Cristinel Farțadi (09.03.1978, Faraoani)

    • Adrian Magdici (01.07.1976, Horlești)

    • Cristinel Sociu (21.01.1978, Mărgineni)

  • Pentru Congregația Fiii Iubirii Milostive (hirotonit duminică, 8 mai, la Barticești)

    • Iulian Butnaru (02.07.1971, Barticești)

* * *

Diaconii (hirotoniți miercuri, 29 iunie, la Napoli)

  • Albert Iștoc (Horgești)

  • Cristian Lupu (Bacău)

  • Daniel Gălățeanu (Buzău)

  • Gabriel Samiraș Brahaș (Călărași)

* * *

Despre acest eveniment mai puteți citi și la pagina: Sfințiri de preoți la Iași (II).

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 iunie: Sfințiri de preoți la Iași.
 


lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat