Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfințiri de preoți la Iași (II)

În catedrala nouă din Iași, miercuri, 29 iunie, au fost hirotoniți întru preoție 16 diaconi. La Liturghia de hirotonire de la ora 10.30, prezidată de PS Petru Gherghel, au fost prezenți ÎPS Ioan Robu, PS Aurel Percă, prelatul Albert Holenstein, alături de alți binefăcători ai Seminarului, profesorii de la Institutul Teologic, împreună cu pr. rector Vili Dancă, preoți din țară și străinătate, părinți și rude ale candidaților, călugări și călugărițe, precum și numeroși credincioși. Ca pregătire pentru preoție, în perioada 20-26 iunie, la Casa de Reculegere a Seminarului de la Horpaz, diaconii de la Institutul Teologic au participat la exerciții spirituale sub îndrumarea pr. Viorel Ababei, paroh de Valea Mare.

La ora 10.30, procesiunea a pornit din catedrala veche... Purtând pe brațe hainele preoțești, diaconii au mers după crucea procesională, și au ocupat locurile pregătite în fața altarului. Catedrala era arhiplină cu preoți, credincioși, călugări, călugărițe și oaspeți din străinătate. Corul Institutului Teologic din Iași a condus cântarea.

La începutul Liturghiei, episcopul de Iași i-a salutat pe candidații la preoție, pe toți oaspeții și pe credincioșii prezenți. "Biserica întreagă se bucură astăzi pentru acești noi candidați la misiunea de apostoli, de preoți. Împreună cu ei ne bucurăm și noi, mulțumindu-i lui Dumnezeu și preamărindu-l pentru că este mereu prezent în mijlocul nostru prin slujitorii săi", a spus păstorul diecezei.

După proclamarea Evanghelie, fiind invitați să se apropie de altar, cei 16 candidați au răspuns "Prezent!" la auzirea numelui și au făcut un pas în față.

"Este o bucurie astăzi pentru diecezele noastre... în mod deosebit pentru darul pe care Dumnezeu ni-l face prin acești tineri care s-au hotărât să devină preoți... Este un semn de stabilitate și de creștere în diecezele noastre ori de câte ori sunt semnalate, educate și însoțite noile chemări la preoție. Astăzi vedem în fața noastră un rod al lucrării Duhului Sfânt, un rod al colaborării dintre om și Dumnezeu", a spus ÎPS Ioan Robu la începutul predicii. Adresându-se diaconilor, arhiepiscopul a adăugat: "Ați terminat un itinerar de formare în seminar și v-ați bucurat de acest sfârșit, dar în el crește acest început al slujirii voastre preoțești".

În continuare, arhiepiscopul Ioan Robu s-a referit la întrebările pe care episcopul, conform ritualului hirotonirii preoțești, le adresează candidaților și a subliniat câteva dintre aspectele lor esențiale: "Prima întrebare vă arată disponibilitatea pentru totdeauna în slujirea preoțească, sub îndrumarea Duhului Sfânt... A doua întrebare vă arată ca slujitori ai cuvântul lui Dumnezeu cu demnitate și înțelepciune, predicând încontinuu credința catolică... A treia întrebare vă arată ca împărțitori ai tainelor și în mod deosebit a Euharistiei și a sfintei Spovezi. Nu uitați niciodată că sunteți consacrați în Anul Euharistiei... Să iubiți această taină, care este sacramentul intimității noastre cu Dumnezeu... Să iubiți taina Spovezii pentru voi și pentru alții, căci este o taină a eliberării... O altă întrebare vă arată ca fiind oameni ai rugăciunii; fără acest dialog cu Dumnezeu rătăcim, nu avem destul suflu interior; fără rugăciune suntem departe de ceea înseamnă Biserica în dialog cu Dumnezeu... O ultimă întrebare vă pune pe această cale a conformării voastre cu Cristos, maestrul divin, răscumpărătorul, cel pe care îl predicați, cel de la care sperați totul...". "În fiecare întrebare găsim descris raportul personal pe care îl aveți cu Cristos", a mai spus ÎPS Ioan Robu.

"Trebuie să lăsați în urma voastră urme ale lucrării voastre prin angajarea preoțească - i-a îndemnat în continuare arhiepiscopul pe diaconi -, așa cum au lăsat urme în voi profesorii și spiritualii voștri, cărora le mulțumesc pentru lucrarea lor".

Adresându-se în finalul predicii preoților prezenți la sărbătoare, arhiepiscopul a spus: "Iată, avem 16 diaconi care vor spune da-ul lor, devenind preoți ca și noi... Să-i primim în familia noastră preoțească, într-adevăr, cu toată bucuria, cu toată speranța, să-i ținem printre noi și să-i susținem cu iubirea noastră".

După ce candidații au declarat înaintea poporului că vor să-și asume misiunea preoției, episcopul a primit din partea diaconilor promisiunea de ascultare și respect. În timp ce aspiranții la preoție erau prosternați cu fața la pământ, corul a intonat "Litania tuturor sfinților". A urmat apoi impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. În continuare, cei hirotoniți au îmbrăcat stola și ornatul, au primit ungerea cu sfânta crismă, le-au fost înmânate patena și potirul, iar apoi au primit sărutul păcii.

Încredințându-le patena și potirul pentru jertfa euharistică, PS Petru Gherghel s-a adresat candidaților cu aceste cuvinte: "Primește darul poporului sfânt care trebuie oferit lui Dumnezeu. Dă-ți seama de ceea ce vei săvârși, fii pătruns de ceea ce vei face și orânduiește-ți viața după misterul crucii Domnului". Darul ce le-a fost încredințat și care trebuie oferit lui Dumnezeu nu este altul decât sfânta Euharistie, în care "este închis întregul bine spiritual al Bisericii"; darul este Cristos, pâinea vieții, care s-a dat pe sine însuși "pentru viața lumii" (In 6,51).

La finalul sfintei Liturghii, unul dintre preoții nou-sfințiți, în numele tuturor, i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul Preoției, apoi le-a mulțumit episcopilor prezenți, profesorilor, părinților și tuturor celor care i-au însoțit în tot acest timp pe drumul formării.

Alături de episcopi, la sfârșitul Liturghiei, preoții nou-sfințiți au împărțit binecuvântarea specială: "Prin impunerea mâinilor mele de preot nou-sfințit, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria și a tuturor sfinților, să vă binecuvânteze atotputernicul Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Amin".

Felicitări, cântări, flori, mame înlăcrimate, pentru că în sfârșit și-au văzut fiii la altar..., bucurie, entuziasm... aceasta a fost atmosfera care s-a creat după celebrarea solemnă.

Fiind întrebați cum au trăit ziua hirotonirii întru preoție și ce gânduri îi animă, doi dintre preoții nou-sfințiți au răspuns:

  • "Este o zi foarte importantă și semnificativă pentru mine, deoarece vocația la sfânta Preoție a devenit realitate prin această recunoaștere oficială din partea Bisericii. Am ales să urmez acest mod de viață, în primul rând, pentru că Dumnezeu și-a fixat privirea asupra mea, dăruindu-mi această prețioasă vocație sacerdotală, iar în al doilea rând, deoarece dorința și speranța mea a fost aceea de a mă dedica în mod total slujirii lui Dumnezeu și oamenilor. Această dorință a mea s-a împlinit astăzi și, de aceea, mă simt plin de bucurie. Începând de astăzi mă pot dedica pe deplin misiunii mele, care este, pe de o parte, aceea de a le duce oamenilor vestea cea bună adusă de Cristos și de a-l face cunoscut tuturor pe Mântuitorul, iar pe de altă parte, aceea de a-i împăca pe oameni cu Dumnezeu și de a-i reuni pe toți în jurul altarului, pentru a celebra sfânta jertfă a lui Cristos". (pr. Iosif Dumea, Săbăoani)

  • "Îi mulțumesc astăzi Domnului și tuturor celor care m-au susținut pe drumul formării la sfânta Preoție. În același timp, sunt nespus de bucuros că am devenit părtaș la preoția lui Cristos și că pot duce în acest fel mai departe mântuirea la oamenii de astăzi". (pr. Cristinel Țâmpu, Gioseni)

În duminica următoare, preoții nou-sfințiți vor celebra prima sfântă Liturghie în localitățile natale.

Fiind cu adevărat o speranță pentru întreaga Biserică, preoții nou-sfințiți vor vesti și ei de acum înainte în fața credincioșilor cuvântul lui Dumnezeu și vor împărți pâinea vieții; prin ei, Cristos va fi cu siguranță mai aproape de oameni.

Rugăciunea comunității și a preoților prezenți la sărbătoare s-a îndreptat în aceeași zi și spre păstorul diecezei, PS Petru Gherghel, care și-a sărbătorit ziua numelui, împlinirea frumoasei vârstei de 65 de ani, precum și a 40-a aniversare a zilei sfințirii întru preoție.

Emanuel Imbrea

* * *

Despre acest eveniment mai puteți citi și la pagina: Sfințiri de preoți la Iași (I).

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 iunie: Sfințiri de preoți la Iași.
 


lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat