Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Vizită pastorală în Parohia Horgești

Preasfințitul Petru Gherghel a făcut în zilele de 25 și 26 iunie vizita pastorală în Parohia Horgești. Având un total de 417 familii cu 1.641 de credincioși, Parohia Horgești este condusă din anul 2002 de pr. Vincențiu Burlacu. Vizita Excelenței sale se înscrie în programul său de a efectua vizite pastorale în toate comunitățile Diecezei de Iași.

Păstorul diecezei a fost primit sâmbătă, 25 iunie, la ora 17.15, de pr. Vincențiu Burlacu, paroh de Horgești, de Eugen Bogdan, primarul comunei, și de mulțime de credincioși; a fost întâmpinat cu pâine și sare, flori, iar copiii și tinerii erau cu eșarfe.

Preasfințitul a dat binecuvântarea, i-a salutat pe credincioși, după care toți s-au îndreptat în procesiune spre oratoriu care acum ține loc de biserică. Episcopul a făcut o rugăciune în fața tabernacolului prin care a încredințat omenirea întreagă, țara și satul grijii lui Isus prezent în Euharistie; după citirea pasajului din Evanghelie cu Isus în barcă spunându-le ucenicilor "Înaintați în larg", Preasfințitul le-a vorbit celor prezenți despre Sinod și despre perioada postsinodală pe care o trăiește acum Biserica locală. S-a recitat apoi sfântul Rozariu condus de PS Petru Gherghel; copii au condus și ei câteva mistere.

A urmat sfânta Liturghie pe care a celebrat-o parohul locului. În timpul sfintei Liturghii, episcopul, pr. Mihai Pătrașcu și pr. Cornel Cadar au fost la dispoziția credincioșilor pentru sacramentul Spovezii.

Datorită așezării sale geografice într-o regiune deluroasă și în apropiere de valea Siretului, localitatea Horgești are o istorie foarte veche. Pârâul Răcătău, care trece prin această regiune, a influențat foarte mult viața oamenilor. În apropiere de localitate este menționat faptul că pe timpul dacilor se afla cetatea Tamasidava. Primul document scris despre Horgești datează de pe timpul lui Alexandru cel Bun, din 1442. În sat trăiesc catolici și ortodocși. Până în anul 1965 Horgeștiul era filială a Parohiei Văleni. Apoi a devenit cvasiparohie. Primul preot care a venit și a locuit în Horgești a fost părintele Iosif Budău. Horgești este parohie din 1986. Ultima biserică a fost construită (în locul alteia mai vechi) în anul 1938 cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Acum, în locul acesteia se ridică o alta nouă: 16 m lățime, 40 m lungime, cu un turn de 40 m înălțime; construcțiile au început anul 2003, arhitect fiind Alexandru Frunză; au lucrat oamenii din sat și o echipă de șase persoane din Gioseni; actualmente s-a ajuns la turnarea bolții și la acoperiș. Din Horgești s-au ridicat 10 preoți (doi au trecut la Domnul, unul va face primiția în ziua de 3 iulie, un altul va fi sfințit diacon în Italia-Napoli, cinci lucrează în Dieceza de Iași, unul în Arhidieceza de București), sunt cinci călugărițe (patru la Congregația Surorilor de Caritate "Sfântul Vincențiu de Paoli", una la Slujitoarele Preacuratei din Parma) și patru seminariști (câte unul la Iași, Bacău, Onești, Roman).

Duminică, 26 iunie, la ora 9.00, episcopul a vizitat filiala Galeri care se află la 9 km de Horgești. Galeri, cu 59 de familii (202 credincioși), are o biserică din 1920 cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci. La intrarea în curtea bisericii Preasfințitul a fost întâmpinat de credincioși în frunte cu parohul. La începutul Liturghiei parohul a subliniat faptul că cei prezenți în biserică sunt răspândiți în trei sate: Recea, Răcătău și Galeri. "Credincioșii, a spus părintele paroh, se străduiesc să participe duminică de duminică la sfânta Liturghie și sacramente, chiar dacă mulți dintre ei au de parcurs kilometri întregi". A subliniat apoi bucuriile: participarea la viața bisericii; dorința de a îmbunătăți și înfrumuseța locurile unde locuiesc; faptul că anul trecut s-a ridicat o cruce la intrarea în sat. Dar a vorbit și de probleme: accesul anevoios din cauza drumurilor proaste; lipsa de servicii și locuri de muncă; tinerii nu se mai stabilesc în sat, ci pleacă, pierzând în multe cazuri identitatea lor, răcindu-li-se chiar și credința. Episcopul i-a încurajat pe creștinii din filială și i-a îndemnat să-și trăiască credința.

În cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00, din Horgești, episcopul, inspirându-se din Evanghelia zilei, a subliniat importanța urmării lui Cristos; i-a încurajat pe credincioși în continuarea construirii bisericii și i-a apreciat pentru ceea ce au făcut până acum. La începutul Liturghiei, parohul comunității a destăinuit câteva dintre bucurii și necazuri: sunt în Horgești 358 de familii cu 1.439 de credincioși, marea majoritare practicanți în ceea ce privește participarea la sfânta Liturghie și sacramente; "toți se străduiesc prin rugăciune, prin economiile lor și chiar munca brațelor lor, fiecare după posibilități, să ajute la construcția noii biserici, pe care au început-o"; în timpul Sinodului au analizat temele propuse și au venit cu sugestii; exodul tinerilor cu consecințe nefaste uneori pentru familie; alcoolismul și nepracticarea sacramentelor pentru unii etc.

A urmat întâlnirea cu consiliul parohial și consiliul sinodului diecezan parohial (peste 50 de persoane).

Înainte de Liturghia de seară, Preasfințitul s-a întâlnit cu copiii și tinerii. După sfânta Liturghie de la ora 18.00 a urmat binecuvântarea cu preasfântul Sacrament și încheierea vizitei canonice. Episcopul a reamintit momentele importante ale vizitei pastorale, le-a vorbit credincioșilor despre misiunea importantă pe care o au de a termina construirea bisericii, a apreciat că din comunitate sunt preoți, călugărițe și seminariști. La sfârșit, parohul, mulțumindu-i în numele credincioșilor, i-a invitat pe toți la cântare și rugăciune pentru sănătatea și misiunea păstorului, având în vedere că în zilele următoare își sărbătorește aniversarul și ziua onomastică.

Vizitele pastorale sunt reglementate de Codul de drept canonic (can. 396-398). Principalele momente ale acestor vizite sunt: întâlnirea cu preoții și persoanele consacrate care activează în parohii, precum și cu autoritățile publice; constatarea stării bisericilor și a caselor parohiale; evaluarea stării celorlaltor imobile, a cimitirelor și a terenurilor aparținând instituțiilor ecleziastice; participarea la toate acțiunile liturgice duminicale, în cadrul cărora episcopul ține omilia și cateheza; diverse întâlniri cu membrii grupurilor de laici din parohii (comitetul bisericesc; asociații de copii, tineri și adulți; corul bisericii; angajații parohiei etc.). În cadrul acestor momente se evaluează atât realizările întreprinse, cât și deficiențele, accentuându-se potențialul fiecărei comunități de a reînvigora viața creștină și de a fi "pietre vii în Biserica lui Cristos" (1Pt 2,5). În asemenea vizite au loc analize cu privire la realizările și perspectivele parohiei, luându-se în considerație realitatea vieții sacramentale, misiunile populare, pastorația vocațională, tineretul, problema emigranților, familia, seminariștii, relațiile ecumenice, angajarea socială și politică etc.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25-26 iunie: Vizită pastorală în Parohia Horgești.
 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat