Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Facultatea de Teologie Romano-Catolică

Facultatea de Teologie Romano-Catolică (Universitatea "Al.I. Cuza", Iași) intră în al patrulea an de viață, cu un număr deosebit de mare de studenți, dacă ne raportăm la numărul studenților catolici din Iași, având până în prezent cele trei duble specializări deja cunoscute (specializarea comună tuturor studenților, adică teologie romano-catolică didactică și celelalte trei: asistență socială, limba și literatura română și o limbă și o literatură străină, adică engleză).

Facultatea reprezintă rodul eforturilor conjugate ale conducerii Universității și ale Episcopiei Romano-Catolice de Iași, eforturi și persoane ale căror nume le-am menționat deseori cu un profund simț de recunoștință.

Cursurile de teologie sunt ținute de preoți profesori angajați ai facultății, sau de către alții la plata cu ora; cursurile de la specializarea a doua sunt ținute de cadre didactice ale Universității. În total, în acest an universitar, la facultate au predat 49 de cadre didactice.

Din bilanțul acestei facultăți, de altfel singura din Moldova, putem menționa în primul rând nu atât realizările materiale, cât mai mult cele intelectuale, spirituale și culturale ale tinerilor studenți catolici. Poate e bine să precizăm încă o dată faptul că fiind o facultate statală, chiar dacă are un profil confesional catolic, ea poate primi studenți de orice confesiune religioasă.

Orientarea facultății, scopurile ei sunt multiple, și aș menționa aici formarea unor intelectuali catolici în planul teologic, cultural, artistic etc. Voim să formăm tineri cu o coloană vertebrală umană și creștină dreaptă, stabilă și coerentă în principii, gândire și acțiune, persoane de încredere în Biserică și societate. Constat cu plăcere ambiția multora de a se autodepăși și de a fi "cineva", care să facă "ceva" în lumea noastră locală și nu numai aici, ci oriunde vor fi în viitor.

Activitățile extradidactice concretizate în zile de reculegere, ieșiri în aer liber, activități cu caracter cultural și educativ, activități diverse în dieceză etc. reprezintă inițiative ce completează formarea tinerilor noștri. Capacitățile artistice și creatoare ale multora au dus la formarea unei corale și a unei trupe teatrale.

În pofida opiniilor contrare unor perspective reale pentru absolvenți, eu continui să cred, așa cum spunea și Napoleon, că fiecare poartă în propriul rucsac bastonul de mareșal. Important, fundamental chiar, rămâne angajarea totală și plină de pasiune a tânărului în a se pregăti, în a gândi și acționa pozitiv, inteligent și creativ în prezent, pregătindu-și astfel viitorul în școală, societate sau în Biserică. Personal, nu de lipsa locurilor de muncă mă tem pentru acești studenți, ci de lipsa lor de voință în a studia, în a se autodepăși și în a căuta cu tenacitate încă de pe acum, proiectându-și inteligent viitorul, un loc al lor în instituțiile statului și ale societății, sau în cele ale Bisericii. Și nu cred deloc că tentația banului sau a bunăstării occidentale reprezintă singura alternativă pentru noile generații, mai ales că după anul 2007 legislația europeană va fi valabilă și pentru România, iar în Europa, și nu numai, Universitatea "Al.I. Cuza" are un nume arhicunoscut. Ca un fapt divers, dar nu lipsit de importanță, în acest an această Universitate a fost plasată pe primul loc în privința calității între toate universitățile din țară.

Ce își mai propune această facultate, în afară de scopurile deja știute? O adaptare inteligentă și în folosul studentului a legislației europene și românești în vigoare, o deschidere mai largă spre spațiul vest european, o susținere și consiliere a studenților pentru a putea urma ca specializări de licență orice specializare din orice facultate a Universității (în total, sunt 70 de specializări de licență), o continuare și consolidare a tuturor activităților didactice și extradidactice existente și o promovare mai bună a oricărui talent cultural, artistic, spiritual etc.

Cu brațele deschise, facultatea așteaptă pe oricine dorește să studieze aici și suntem convinși că nu va regreta alegerea făcută.

Pr. Emil Dumea
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat