Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Invitație la pelerinaj la Cacica

Solidari cu Sfântul Părinte, care, în perioada 11-21 august, îi întâlnește pe tinerii din lumea întreagă la Köln pentru Cea de-a XX-a Zi Mondială a Tinerilor, și tinerii din Dieceza de Iași sunt invitați la pelerinajul anual de la Cacica, în zilele de 14-15 august.

Anul acesta, ca și în alți ani, sfânta Fecioară Maria, mama lui Isus și mama noastră, își adună fiii la Cacica, pentru ca, asemenea magilor, să-l descopere pe Isus, Fiul său, și să spună: "Am venit să ne închinăm lui" (Mt 2,2). Acesta a fost motoul propus pentru Cea de-a XX-a Zi Mondială a Tinerilor de către papa Ioan Paul al II-lea, care ne privește acum din balconul împărăției Tatălui, moto menținut și încurajat și de actualul papă, Benedict al XVI-lea.

Pelerinajul tinerilor de anul acesta de la Cacica se vrea un moment de solidaritate cu Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, cu cei circa 1.400 de români care participă la Ziua Mondială a Tinerilor de la Köln, dar și cu cei 177 de tineri din Dieceza de Iași care ne vor reprezenta acolo.

La Cacica, primul moment va fi pelerinajul tinerilor din locul de dinainte de serpentine, unde de obicei se spunea rugăciunea Ora medie. Aici tinerii se vor aduna, duminică, 14 august, până la ora 11.30. După ce se va recita Ora medie, în jurul orei 12.00 se va porni spre Cacica în cântare și rugăciune. Tot aici tinerii îl vor primi pe PS Petru Gherghel care va merge împreună cu ei în pelerinaj.

La locul de pornire în pelerinaj se poate ajunge cu autocarele care vin din parohii sau cu trenul (până la Ilișești). De la Suceava se poate lua orice autobuz care merge spre Gura Humorului sau spre Vatra Dornei (până la Păltinoasa). De aici se pot lua autobuzele care vin în direcția Ilișești sau se poate veni pe jos până la punctul de întâlnire (circa 3-4 km). Cei care vin cu autocarul din parohie sunt rugați să ajungă din timp la locul de pornire și să coboare pentru a merge împreună cu toți tinerii prezenți.

Ajunși la locul de pornire, un reprezentant al grupului va prezenta responsabilului cu primirea o listă semnată de părintele paroh cu tinerii participanți.

Tinerii vor avea cu ei pancarte pe care să fie scris numele parohiei, precum și mesaje legate de Cea de-a XX-a Zi Mondială a Tinerilor. De asemenea, pot purta cu ei și imagini ale Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea, precum și ale papei Benedict al XVI-lea.

Pentru drum, tinerii vor avea cu ei broșura cu cântece de la întâlnirea tinerilor de la Bacău "Fericitul Ieremia", rozariul, încălțăminte de sport, haine comode, precum și umbrelă sau haină de ploaie, pentru a fi folosite la nevoie.

Membrii asociațiilor sunt rugați să poarte însemnele specifice. Cei care știu să cânte la chitară sunt rugați s-o poarte cu ei.

Pe drum, toți tinerii sunt invitați să se roage, să cânte și să mențină o atmosferă de respect, specifică unui pelerinaj.

Al doilea punct al pelerinajului este sosirea la Cacica. Ora sosirii va fi în jur de 14.00. Aici, tinerii vor intra în biserică, unde va avea loc o scurtă celebrare împreună cu episcopul Petru, celebrare care va marca, prin mesajul: "Am venit să ne închinăm lui" (Mt 2,2), legătura pelerinajului tinerilor de la Cacica cu tinerii de la Ziua Mondială de la Köln.

După celebrare participanții își vor găsi locuri pentru cazare, vor servi masa din pachețele și se vor pregăti sufletește pentru sfânta Liturghie de la ora 18.00, care va fi animată de tinerii, seminariștii și persoanele consacrate prezente.

Al treilea moment va fi privegherea mariană cu rugăciunea Vesperelor și a Rozariului, urmată de procesiunea cu lumânările aprinse, la care, de asemenea, vor fi implicați tinerii, seminariștii și persoanele consacrate.

Ultimul moment al pelerinajului tinerilor va fi marcat de programul de după miezul nopții și se va desfășura la altarul amenajat afară și va consta din cântece, rugăciuni, reflecții, precum și prezentarea unor imagini din viața Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea și a papei Benedict al XVI-lea. Acest program va fi susținut de către tineri din parohiile prezente în colaborare cu seminariștii seminariilor din dieceză.

Tinerii care vor participa la acest ultim moment al pelerinajului, pentru a nu se suprapune anumite cântece, poezii sau reflecții, sunt rugați să se înscrie până la 10 august la Felicia Antal Negru (Faraoani, Bacău), tel. 0234/254239 sau 0743/778976.

Cât privește partea liturgică (lecturi, ofertoriu, Vespere, misterele de la Rozariu etc.), cei vizați vor fi anunțați la o dată ulterioară.

În așteptarea mult doritei reîntâlniri cu Mama noastră de la Cacica, vă doresc vacanță plăcută.

Pr. Felician Tiba

* * *

Pentru alte informații pot fi contactați:

  • pr. Iulian-Eugen Kropp, responsabil Oficiu pentru Pelerinaje, tel. 0230/237226 sau 0744/306309;

  • pr. Romuald Bulai, OFMConv., paroh de Cacica, tel. 0232/237009 sau 0722/400146;

  • pr. Felician Tiba, responsabil cu pelerinajul tinerilor la Cacica, tel. 0744/911210.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat