Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfințirea bisericilor din Moinești și Pietrosu

Parohia "Înălțarea Domnului" din Moinești și filiala Pietrosu au fost duminică, 19 iunie, în sărbătoare, prilejuită de sfințirea bisericilor proprii.

La ora 9.30, episcopul Petru Gherghel a fost întâmpinat la intrarea în localitatea Pietrosu de foarte mulți credincioși. Printre aceștia s-a aflat și un grup de copii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani, îmbrăcați în sărbătoare. Ei au aruncat petale de flori pe unde avea să treacă episcopul. Celebrarea a început sub semnul amenințării ploii.

Au concelebrat, alături de episcop, pr. Anton Dancă, pr. Fabian Doboș, pr. Mihai Pătrașcu, pr. Iosif Balint și pr. paroh Valentin Cochior. În cuvântul de deschidere, PS Petru Gherghel a scos în evidență importanța Bisericii în viața creștinului. La celebrare au participat foarte mulți creștini catolici și ortodocși. Printre aceștia s-au numărat Constantin Avram, subprefectul de Bacău, Ioan Șelaru, primarul comunei Zemeș, și mulți consilieri locali. Credincioșii au contribuit la fastul sărbătorii, cântând împreună lui Dumnezeu și exprimându-și bucuria inimii lor. La finalul celebrării a fost citit decretul episcopal de consacrare a bisericii din localitate, iar episcopul a împărțit iconițe la copiii și credincioșii prezenți.

Episcopul s-a îndreptat apoi spre Moinești. La ora 11.50, PS Petru Gherghel a sosit în orașul Moinești, fiind întâmpinat de foarte mulți creștini catolici și ortodocși. La fel ca la Pietrosu, episcopul a fost primit de grupuri de copii. Toți au participat la consacrarea altarului și a bisericii. Celebrarea a început la ora 12.30 prin binecuvântarea cu apă sfințită și tăierea panglicii care lega ușile bisericii de către episcop și primarul municipiului Moinești, domnul Vasile Ailincăi. În cuvântul parohului au fost prezentați pașii parcurși în construcția noii bisericii, fiind evidențiați și toți cei care au contribuit la ridicarea ei. Cei care au intrat în biserică au putut observa picturile și arhitectura deosebită. Celebrarea a continuat în prezența unui număr de peste 30 de preoți romano-catolici. La sfânta Liturghie a asistat și mai mulți preoți ortodocși, în frunte cu pr. protopop de Moinești, Petru Todeancă.

În predica ținută de episcopul Petru Gherghel s-a accentuat importanța bisericii pentru trăirea vieții creștine, fiind citate și cuvinte din predicile sfântului Augustin. După omilie, a fost consacrat altarul și au fost unși stâlpii bisericii cu ulei sfințit de către pr. Mihai Percă și pr. Ioan Purcaru, foști parohi, care au contribuit la zidirea bisericii.

La sfârșit, episcopul Petru Gherghel le-a mulțumit autorităților, în special primarului Vasile Ailincăi, senatorului Radu-Cătălin Mardare, precum și inginerului Constantin Săftoiu, director general la OMV, sucursala Moinești.

Preasfințitul a evidențiat în mod deosebit corul bisericii, condus de domnul profesor Cristian Cuciac, care i-a încântat pe toți cei prezenți. Celebrarea s-a încheiat cu citirea decretului episcopal de consacrare a altarului și a bisericii. Parohul a dat citire numelor celor care au primit diplomă de onoare pentru contribuția avută la construirea minunatului lăcaș de rugăciune. A urmat binecuvântarea arhierească dată de episcop.

La agapa frățească de după Liturghie au participat mulți invitați, care au analizat cu interes și au apreciat efortul depus de toți pentru finalizarea lucrărilor de la cele două biserici sfințite.

Comunitatea îi mulțumește lui Dumnezeu pentru această zi, pentru că au ajuns ca biserica și altarul să fie consacrate. Cu siguranță că s-a observat mâna lui Dumnezeu care a lucrat prin mulți credincioși la ridicarea acestor clădiri. Credincioșii mulțumesc Excelenței sale Petru Gherghel, care a contribuit atât de mult la construirea bisericii, precum și tuturor oamenilor de bunăvoință care au contribuit financiar și prin muncă. Dumnezeu să le dea sănătate și răsplată!

Pr. Valentin Cochior

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 iunie: Sfințirea bisericilor din Moinești și Pietrosu


 

lecturi: 58.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat