Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnirea Curiei Diecezei de Iași

După ce la 1 mai PS Petru Gherghel a semnat decretul privind organizarea Curiei Diecezei de Iași, numind și responsabilii pentru structurile diecezane, joi, 16 iunie, ora 10.00, la sediul episcopal a avut loc o primă întâlnire de lucru a responsabililor pentru structurile diecezane, în vederea unei bune desfășurări a activităților pastorale din Dieceza de Iași.

Au fost prezenți 29 de membri. Întâlnirea a fost deschisă de PS Petru Gherghel, care a anunțat ordinea de zi: prezentarea proiectului de Statut, precizarea competențelor pentru fiecare oficiu pastoral, elaborarea regulamentelor de funcționare a fiecărui oficiu. Pr. Mihai Pătrașcu a citit decretul de organizare a Curiei Diecezane și de promulgare a Statutului "ad experimentum" (semnat la 15 iunie) începând cu 16 iunie. Acesta din urmă va fi supus studierii și completării din partea membrilor care intră în componența Curiei Diecezane. Fiecare membru a primit Statutul, după care PS Aurel Percă a prezentat organigrama și liniile principale ale Statutului.

Conform can. 469, Curia Diecezană "constă în acele organisme și persoane care îl ajută pe episcop în conducerea întregii dieceze, mai ales în conducerea activității pastorale, în administrarea diecezei și în exercitarea puterii judecătorești". Finalitatea Curiei este precizată de Statut: "să studieze tot ceea ce privește viața și misiunea Bisericii locale de Iași cu referință la responsabilitatea pastorală a episcopului; să sfătuiască episcopul cu privire la diferitele sectoare ale acțiunii pastorale; să asiste episcopul în responsabilitatea sa de guvernare a diecezei: pastorală, administrativă și judiciară, oferindu-i instrumentele necesare pentru a cunoaște, evalua, decide, călăuzi și verifica; să susțină și să coordoneze îndeplinirea planului pastoral diecezan și a programelor pastorale anuale, precum și a inițiativelor particulare, oferind asistență diferitelor articulații ale comunității diecezane și promovându-le activitatea".

Coordonată de vicarul general, în calitate de moderator Curiae (can. 473 § 3), Curia Diecezei de Iași cuprinde oficiile de coordonare ale activităților Curiei Diecezane (Cancelaria Episcopală, Biroul Personal, Oficiul pentru Manifestări Diecezane și Oficiul pentru Statistică) și secțiunile pastoral-administrative (Secțiunea pentru Evanghelizare, Sacramente și Pastorație; Secțiunea pentru Viața Consacrată și Vocații; Secțiunea pentru Cultură și Dialog; Secțiunea Administrație-Economie; Tribunalul Bisericesc), coordonate de un vicar episcopal, numit de episcop, care au în componența lor diferite oficii care se ocupă de un sector pastoral sau administrativ specific.

Urmează ca fiecare coordonator de oficii să primească o schemă de regulament și să precizeze conținutul de activități pentru definitivarea regulamentului propriului oficiu. După ce va avea loc o întrunire a consiliului episcopal, vicarii episcopali se vor întâlni cu responsabilii oficiilor.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat