Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

pr. Ianuș SociuA trecut la Domnul pr. Ianuș Sociu

Domnul l-a chemat la sine pe pr. Ianuș Sociu, OFMConv. S-a stins din viață în ziua de joi, 16 iunie, la ora 7.00, în Conventul "Sf. Francisc" din Roman. Avea 80 de ani. Ultimii ani din viață i-a petrecut la catedrala din București în calitate de confesor. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 18 iunie, la ora 11.00, la Huși-Corni.

Pr. Ianuș Sociu s-a născut pe 24 decembrie 1925, din părinții Iojă și Veroana Sociu, în satul Secătura, comuna Mărgineni, județul Bacău.

După absolvirea școlii primare, frecventată la Crihana, localitatea vecină satului natal (1933-1937), în ziua de 8 septembrie 1937, a intrat în Seminarul Franciscan din Hălăucești, unde a rămas 7 ani, adică până în anul 1944, când din cauza Celui De-al II-lea Război Mondial a trebuit să plece de la Hălăucești. Totuși, al optulea an de Seminar a reușit să-l încheie cu bine la Bacău, în același an 1944. Bacalaureatul l-a susținut la Bacău, un an mai târziu, în 1945.

În luna octombrie 1945 a început noviciatul la Săbăoani, pe atunci județul Roman. În ziua de 29 octombrie 1946 a depus profesiunea simplă pe o perioadă de trei ani.

De la Săbăoani, după profesiunea simplă, fr. Ianuș a mers la Luizi-Călugăra, pentru a urma cursurile de filozofie și teologie, în Colegiul Franciscan "Sf. Bonaventura". La 27 decembrie 1948 a început marea încercare la care a fost supusă credința creștină, inclusiv provincia franciscană și toți membrii ei. De fapt, în acea zi regimul comunist a desființat Colegiul "Sf. Bonaventura" din Luizi-Călugăra, iar Securitatea a dispersat studenții care se pregăteau aici în vederea primirii ordinelor sacre. Fr. Ianuș s-a retras acasă, la părinții săi, și pe cont propriu a început să repare orgi și armonii.

În aprilie 1951 a fost încorporat în armată, satisfăcând stagiul militar în apropiere de Fetești, pe aeroportul militar. Despre această perioadă pr. Ianuș consemnează în agenda sa: "Fiecare soldat era caracterizat cu o anumită literă din alfabet. Odată, am reușit să aflu că eu aveam litera «J», care însemna «atitudine dușmănoasă față de clasa muncitoare»".

Pe 17 septembrie 1955, la Hălăucești, în secret, fr. Ianuș Sociu a depus profesiunea perpetuă, iar în luna octombrie a aceluiași an a mers la Alba-Iulia pentru a-și termina studiile de teologie. În 1956, din cauza faptului că era frate franciscan și se declara ca atare, a fost expulzat din Seminarul de la Alba-Iulia.

După ce a înfruntat mai multe încercări, puse la cale de către regimul comunist, după ce a fost doi ani organist la Galați și apoi "persoană de serviciu cu jumătate de normă" la Siret, în sfârșit, prin diferite intervenții, mai ales din partea superiorilor provinciei, în ziua de 8 decembrie 1961 a fost hirotonit preot la Alba-Iulia.

Primele luni de preoție le-a petrecut la Catedrala "Sf. Iosif" din București. În așteptarea repartiției, ajuta la spovezi și la buna organizare a bibliotecii. Din luna mai 1962 a fost numit vicar parohial la Craiova, unde din anul 1964, pentru mai bine de un an, după moartea părintelui paroh, a fost și administrator parohial. La începutul anului 1966 a fost repartizat la Timișul de Sus, fiind numit vicar de Sinaia pentru filialele Azuga și Predeal. La 1 martie 1974 a fost numit paroh de Cioplea-București, unde a activat până la 1 octombrie 1979, când a fost numit paroh în Parohia Mihail Kogălniceanu, unde avea să rămână timp de 9 ani, adică până la pensionare, mai precis până pe data de 1 august 1988. Această activitate este amintită de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, care într-o scrisoare din 16 mai 2005, adresată pr. Ianuș Sociu, scria: "Mă gândesc la perioada în care - pentru mulți ani - ați activat ca paroh la Mihail Kogălniceanu, o parohie cu multe filiale, o adevărată «terra missionum» și care - și atunci ca și acum - solicită mult pe preot și presupune din partea lui un adevărat spirit de apostol și misionar. Sunt sigur că munca Sfinției voastre de atunci și din anii care au urmat au adus și vor aduce în continuare rod bogat în multe suflete, suflete care au găsit pace și liniște sufletească prin cuvântul și sfatul pe care ați știut să-l oferiți tuturor".

Tot ÎPS Ioan Robu, la 1 decembrie 1986, adresându-se pr. Ianuș Sociu printr-o scrisoare, scria: "În ziua frumoasă de 8 decembrie a.c. (1986), în sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, împliniți 25 de ani de preoție, minister pe care l-ați exercitat în diferite locuri din arhidieceza noastră. Au fost ani de muncă sârguincioasă și rodnică în via mănoasă a Domnului și poate au fost ani de jertfe și de mici dezamăgiri, dar care s-au recompensat prin puterea primită la jertfa sfintei Liturghii și a administrării sfintelor taine, prin rugăciuni și meditații".

Pe 5 august 1988, pensionat fiind, pr. Ianuș Sociu a plecat de la Parohia "Mihail Kogălniceanu" la Parohia Nisiporești, cu intenția de a deschide aici un atelier de reparat orgi. De la Nisiporești, neavând condițiile necesare începerii acestei activități, la 29 noiembrie 1989 avea să meargă în Parohia Nicolae Bălcescu, în casa pr. Anton Roca.

După căderea comunismului, pr. Ianuș Sociu a renunțat la repararea orgilor pentru a se dedica mai mult activității duhovnicești, ajutând mai ales la spovezi, în diferite parohii, cum ar fi: Nicolae Bălcescu, Galbeni, Barați, Bacău, Săbăoani.

La 1 septembrie 1990, pr. Ianuș, bucurându-se de posibilitatea reîntoarcerii în sânul familiei franciscane, poposește în comunitatea parohială din Huși-Corni. Aici avea să-și desfășoare activitatea în calitate de vicar parohial timp de 8 ani, adică până pe 5 septembrie 1998, când a primit cu bucurie misiunea de confesor la catedrala "Sf. Iosif" din București. Pe lângă activitatea de confesor, pr. Ianuș avea și misiunea de asistent spiritual al terțiarilor franciscani și al surorilor franciscane misionare de Assisi din București.

Activitatea de confesor a pr. Ianuș Sociu a fost subiectul mai multor scrisori de mulțumire din partea Arhiepiscopiei de București. Amintim două dintre ele. În primul rând, cităm cuvintele de mulțumire scrise pr. Ianuș în ziua de 16 mai 2005, de ÎPS Ioan Robu: "Preacucernice părinte, vreau să vă adresez din toată inima un cuvânt de mulțumire pentru serviciul de confesor și munca pastorală pe care ați îndeplinit-o cu atâta iubire și cu adevărat spirit de slujire și dăruire la catedrala "Sf. Iosif" din București sau în alte parohii din arhidieceză, în folosul atâtor suflete. Chiar și atunci când ați început să cunoașteți crucea suferinței, același spirit de slujire și de dăruire a caracterizat viața și activitatea Sfinției voastre". O a doua scrisoare este aceea din 10 iunie 2005 a pr. Eugen Bortoș, paroh la catedrala "Sf. Iosif" din București, adresată pr. Ianuș Sociu, în care, printre altele, putem citi: "Ați slujit cu multă dragoste și abnegație în catedrală, mai ales în confesional, până în primăvara acestui an, când boala v-a răpus. Ați fost însuflețit întotdeauna de un adevărat spirit preoțesc și franciscan, dând curaj și exemplu bun celorlalți preoți. Noi toți am admirat munca și dăruirea Sfinției voastre. La fel v-au apreciat enoriașii care v-au găsit la confesional atâția ani. Și acum mulți întreabă de Sfinția voastră".

Pr. Ianuș Sociu a revenit în provincia franciscană, în Comunitatea "Sf. Francisc" din Roman, unde, încercat fiind de boală, a fost îngrijit de confrați, iar în dimineața zilei de 16 iunie, la ora 7.00, a fost chemat de Tatăl ceresc la cele veșnice.

Mulțumind pr. Ianuș pentru slujirea și dăruirea sa, demonstrate de-a lungul celor aproape 80 de ani de viață, dintre care 59 de ani ca persoană consacrată și 44 de ani ca preot, ne rugăm ca Dumnezeu Tatăl să-l primească în bucuria Împărăției cerești.

Domnul să-l odihnească în pace!

Fr. Antonel-Aurel Ilieș


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat