Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Binecuvântarea copiilor și sfințirea crinilor

Bisericile Catolice îl sărbătoresc pe sfântul Anton de Padova în ziua de 13 iunie. Cu această ocazie sunt binecuvântați copii și sfințiți crinii. Aceasta are loc în fiecare an fie în ziua de 13 iunie, fie zilele din jurul acestei date. Marți, 14 iunie, în catedrala din Iași, la ora 18.00 este o Liturghie specială prezidată de episcopul Petru Gherghel. La finalul Liturghiei păstorul diecezei va sfinți crinii și va binecuvânta copiii veniți special la sfânta Liturghie pentru a primi binecuvântarea prin mijlocirea sfântului Anton, care i-a îndrăgit atât de mult.

Ritul binecuvântării crinilor și al copiilor este unul foarte vechi în Biserică. Crinii, florile predilecte ale sfântului Anton, sunt semnul vieții curate, oferite în totalitate lui Dumnezeu. Crinii devin astfel simbolul virtuților sfântului Anton și invitație pentru creștini la o viață curată. Sfântul Anton a avut, de asemenea, o grijă deosebită pentru cei mici și o iubire specială față de pruncul Isus. De altfel, statuile sfântului Anton de Padova sunt cunoscute prin faptul că sfântul poartă un crin în mâna dreaptă, iar cu cealaltă mână îl ține pe Isus așezat pe Sfânta Scriptură.

Douăsprezece comunități din Dieceza de Iași (Comănești, Faraoani, Fălticeni, Huși - "Sfântul Anton", Iași - "Sfântul Anton", Iazu Vechi - Săveni, Pașcani, Poiana - comuna Negri, Răchiteni, Răchitiș - Florești, Roznov - Frumoasa și Târgu Frumos) și-au sărbătorit patronul: Sfântul Anton de Padova. Acestea au celebrat hramul bisericilor fie în ziua de 13 iunie, fie în duminica precedentă, fie vor celebra duminicile următoare.

La biserica din Iași - "Sfântul Anton", Liturghia hramului de la ora 18.00 a fost oficiată de PS Petru Gherghel luni, 13 iunie. PS Aurel Percă a participat la a doua zi a hramului bisericii din Faraoani (jud. Bacău).

La Iași au participat peste 20 de preoți de la catedrală, de la seminar, de la parohiile învecinate și de la congregațiile religioase din Iași. Mulțimea mare de credincioși a răspuns prin cântare și rugăciune și prin participarea la procesiunea de la sfârșitul Liturghiei. Mulți au venit cu flori de crini în mâini, simbolul purității la care invită sfântul sărbătorit.

PS Petru Gherghel i-a salutat pe toți cei prezenți la Liturghie. La predică, pr. Cristinel Fodor a explicat celor prezenți cum sfântul Anton a fost și este un model de predicare a Evangheliei prin cuvânt și faptă.

La finalul Liturghiei, înainte de procesiune, după ce mulți credincioși s-au hrănit la ospățul euharistic, primind trupul lui Cristos, s-a celebrat ritul stropirii crinilor și al binecuvântării copiilor. Credincioșii au ridicat spre cer crinii, pe care aproape fiecare îi avea în mâini, iar episcopul, trecând prin mulțime, îi stropea cu apă sfințită, binecuvântând totodată și pruncii prezenți la celebrare.

La Liturghie și la procesiune a participat și o fanfară formată din tineri.

* * *

Născut la Lisabona, Fernando (1195-1231) a fost mai întâi canonic regular al sfântului Augustin la Coimbra, unde a și fost hirotonit preot. Aici își însușește o cunoștință atât de adâncă a Sfintei Scripturi, încât papa Grigore al IX-lea îl numea "Chivotul Testamentului", fiind sigur că dacă s-ar fi pierdut toate exemplarele Bibliei, Anton ar fi scris-o din memorie. Și-a luat numele de Anton când a intrat la franciscani cu dorința de a se dedica răspândirii credinței la popoarele din Africa. Însă i-a fost dat să-și împlinească misiunea de predicator în Franța și în Italia, cu mare succes: a convertit mulți eretici și este primul din ordinul său care a predat fraților teologia. A scris predici străbătute de adâncă învățătură și de mare frumusețe. Datorită darurilor sale de orator și cunoașterii Sfintei Scripturi, ministerul său a fost rodnic, meritându-și astfel titlu de învățător evanghelic. A murit la Padova la 36 de ani. El, care n-a ezitat de a-și pierde viața pentru Cristos, a regăsit-o prin el într-o viață nouă. În sărbătoarea Rusaliilor 1232 este ridicat la cinstea sfintelor altare. în anul 1946 papa Pius al XII-lea l-a declarat pe sfântul Anton de Padova învățător al Bisericii, cu titlul de "doctor evangelicus". Ne amintește că izvorul din care Anton a sorbit înțelepciune și har este sfânta Evanghelie; el ne invită pe toți la acest izvor.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat