Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Hălăucești

Comunitatea parohială din Hălăucești s-a bucurat în zilele de 11 și 12 iunie de prezența în mijlocul ei a PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Vizita Excelenței sale se înscrie în programul său de a efectua vizite pastorale în toate comunitățile Diecezei de Iași.

Excelența sa a fost primit în fața bisericii de pr. Adrian Herciu, paroh de Hălăucești, de dna. Cecilia Hodea, primarul comunei Hălăucești, de preoții satului și de credincioși. Preasfințitul a dat binecuvântarea, după care toți au intrat în biserică. După o rugăciune în fața tabernacolului prin care a încredințat omenirea întreagă, țara și satul Hălăucești grijii lui Isus prezent în Euharistie, episcopul i-a salutat pe toți, apelând la cuvintele sfintei Evanghelii: "Când intrați într-o casă salutați-i pe cei care locuiesc într-însa, dorindu-le pacea" (Mt 10,12). S-a recitat apoi sfântul Rozariu condus de PS Petru Gherghel.

A urmat sfânta Liturghie pe care a celebrat-o pr. Adrian Herciu, în cadrul căreia comunitatea parohială a mai crescut cu încă un credincios care a primit sacramentul Botezului. În timpul sfintei Liturghii, episcopul, pr. Mihai Pătrașcu și părinții vicari din comunitate au fost la dispoziția credincioșilor pentru sacramentul Spovezii.

A doua zi, duminică, la ora 8.00, episcopul s-a întâlnit cu copiii în cadrul sfintei Liturghii dedicate lor. În cuvântul de învățătură, episcopul i-a invitat pe copii să fie cu adevărat mici apostoli acolo unde vor fi: acasă, la școală, la Biserică, în societate.

La sfânta Liturghie de la ora 9.30 tinerii au fost îndemnați să-și deschidă inimile pentru a-l primi pe Isus ascuns în taina sfântului altar. Amintind că Ziua Mondială a Tineretului se va celebra anul acesta între 16 și 21 august la Köln, episcopul a afirmat că "sfânta Euharistie este centrul vital în jurul căruia tinerii sunt invitați să se adune pentru a-și alimenta credința și entuziasmul lor".

În cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00, episcopul a subliniat importanța familiei ca și celulă a societății și a Bisericii. El a menționat pericolul atâtor curente postmoderniste care riscă să distrugă celula de bază a societății: familia. Păstorul diecezei a îndemnat pe toți membrii familiilor: "Fiți ceea ce sunteți", "în dar ați primit în dar să dați".

A urmat întâlnirea cu consiliul local, consiliul parohial și consiliul sinodului diecezan parohial.

După sfânta Liturghie de seară de la ora 18.00 a urmat binecuvântarea cu preasfântul Sacrament și încheierea vizitei canonice.

Parohia Hălăucești, cu hramul "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" avea la sfârșitul anului 2004 un număr de 1.335 de familii cu 4.154 de credincioși. Actuala biserică a fost construită în anul 1940. În momentul de față, paroh al comunității este pr. Adrian Herciu, fiind ajutat de vicarii parohiali: pr. Anton Mărăndescu, pr. Gabriel Dancă, pr. Dănuț Ciubotaru și de pr. pensionar Petru Dâncă.

Pr. Anton Mărăndescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11-12 iunie: Vizită pastorală în Parohia Hălăucești.


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat