Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Festa dei Popoli - 2005

Comunitatea românilor din Roma, capitala Italiei, a sărbătorit în ziua de 29 mai "Festa dei popoli" (Sărbătoarea popoarelor), împreună cu celelalte comunități străine prezente acolo. La ora 12.00 s-a celebrat o sfântă Liturghie, prezidată de PS Ernesto Mandara, episcop auxiliar de Roma, la care au concelebrat peste 50 de preoți de diferite naționalități și rituri. Din partea comunității catolice românești au participat pr. Isidor Iacovici, pr. Benone Lucaci, pr. Cornel Berea și pr. Eduard Soare, împreună cu un grup mare de credincioși, iar din partea Bisericii Greco-Catolice au participat pr. Daniel Vereș împreună cu un grup de credincioși.

Cântul liturgic a fost animat de diversele grupuri etnice, iar corul român a încheiat sfânta Liturghie cu un cântec adresat sfintei Fecioare Maria: O Marie, o prea dulce mamă.

În cadrul omiliei, PS Ernesto Mandara a vorbit despre iubirea nemărginită pe care Dumnezeu o are față de oameni prin trimiterea Fiului său în lume și despre misterul rămânerii lui Cristos în mijlocul nostru în taina sfintei Euharistii. Adresându-se într-un chip special emigranților, Excelența sa i-a îndemnat la o trăire profundă a credinței, chiar dacă se găsesc într-o țară diferită decât cea în care s-au născut, având grijă să păstreze valorile inestimabile pe care le-au primit de la înaintașii lor.

După Liturghie, în piața din fața bazilicii "Sfântul Ioan" din Lateran s-au desfășurat celelalte secțiuni ale acestei frumoase sărbători. În standurile românești ridicate în piață au putut fi văzute diferite exponate, imagini, pliante și costume populare. Foarte multe persoane au fost interesate de România, de ce poate oferi această țară din punct de vedere turistic, de ceea ce caracterizează această națiune. La standul gastronomic s-au gustat tradiționalele sărmăluțe românești.

Un grup de 10 perechi de frumoși tineri și tinere, îmbrăcați în straie naționale din diferitele zone ale țării, au făcut o demonstrație de autentic dans popular românesc. În timpul dansului de pe scenă, o parte dintre spectatorii români s-au prins într-o mare horă. A fost o atmosferă de sărbătoare și o bună ocazie pentru a fi cunoscuți de cât mai mulți, ca de țara noastră să audă cât mai multă lume, dar și noi să-i cunoaștem pe alții și tradițiile lor.

Manifestarea a avut scopul de a sensibiliza diferitele organisme și organizații asupra fenomenului emigrației și emigranților.

* * *

Redăm programul celebrărilor liturgice în limba română pentru creștinii romano-catolici prezenți la Roma și împrejurimi.

  • biserica "Santa Maria in Portico in Campitelli", Roma, Piazza Campitelli, 9: sfânta Liturghie, duminica, ora 15.30.

  • biserica "Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae", Roma, Piazza Siderea, 1-A (Grotte Celoni): sfânta Liturghie, duminica la ora 12.30.

  • biserica "San Givanni Battista", Ladispoli, Via Benedetto Croce, 1: sfânta Liturghie, duminica, ora 9.00.

  • biserica "San Giuseppe", San Cesareo, Palestrina: sfânta Liturghie, duminica, ora 12.30.

  • catedrala, La Storta: sfânta Liturghie internațională în fiecare a II-a duminica din lună, ora 11.30.

Pr. Isidor Iacovici
(Piazza di Campitelli, 9, 00186-Roma,
tel. 0039/340/5326159, giacomo2000ro@libero.it)


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat