Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

foto: www.crvp.orgInterviu: "Sunt interesat de reînnoirea culturii"

Interviu cu prof. George McLean

În aula magna a Seminarului din Iași s-a desfășurat în zilele de 1 și 2 iunie Congresul Internațional "Adevăr și moralitate în spațiul public", organizat de Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași și Universitatea Catolică a Americii din Washington. Au conferențiat invitați din țară și străinătate, experți în teologie și filozofie. Joi, 2 iunie pr. prof. dr. George McLean (Washington, SUA) a ținut conferința cu titlul: "Adevăr, bine și moralitate". Vineri, 3 iunie, cei mai mulți dintre conferențiari au făcut o vizită la sediul Episcopiei de Iași. Au vizitat catedrala și s-au întreținut cu PS Petru Gherghel. Cu această ocazie pr. George McLean a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări.

  • Părinte profesor George McLean, care sunt, în sinteză, câteva dintre concluziile congresului la care ați participat? Vorbiți-ne puțin și despre atmosfera în care s-a desfășurat.
    A fost o atmosferă foarte interesantă și plăcută; s-a pus problema adevărului și a moralității în viața publică. Din trecut avem probleme cu privire la adevăr. Când în viață se așază adevărul istoric, adevărul dreptății, adevărul demnității umane se creează baza pentru moralitate, moralitate nu doar individuală, ci și pentru viața publică. Așa construim comunitatea, orașul, Biserica, toate aceste modalități pentru a trăi viața în comuniune... care să reflecte adevărul evangheliei și moralitatea.

  • Mai putem vorbi azi de adevăr și moralitate în spațiul public?
    Este într-adevăr o mare problemă, în special pentru faptul că mass-media și propaganda manipulează viziunea și înțelegerea oamenilor. Vedem cum lumea de astăzi experimentează manipularea: comunitățile, civilizațiile, religiile sunt uneori puse una împotriva celeilalte. În acest sens, este foarte important să propunem în calitate de Biserică o reînnoire a adevărului evangheliei; să aducem un mesaj de pace, nu unul de discordie. În acest sens, am avut recent la Washington, la Universitatea Catolică, o reuniune cu o delegație din Iran, intitulată "Islamul și ordinea politică"; ultima sesiune a fost despre responsabilitatea creștinului legată de evanghelie și despre responsabilitatea celor din islam în relație cu Coranul. A fost prezentat adevărul mesajului de mântuire și de pace.

  • Ați vorbit în congresul de la Institutul Teologic despre adevăr, bine și moralitate. Care este raportul dintre ele?
    La adevăr este posibil să ne gândim ca la o speculație, în afara vieții, sau ca la matematică, ca la un sistem abstract. Interesul nostru este cum să trăim împreună, cum să trăim cu demnitate. Pentru aceasta se trece de la adevărul abstract la bunătate; este un efortul pentru a realiza trecerea de la o perspectivă contemplativă la o perspectivă activă: acesta este pasajul de la adevăr la bunătate. Bunătatea imprimă vieții o acțiune; suntem chemați să realizăm o viață mai bună. Aceasta este trecerea de la adevăr la moralitate... un mod de a trăi activ.

  • Vă rog, părinte George McLean, să oferiți câteva date despre dumneavoastră.
    M-am născut în 1929. Sunt preot călugăr și fac parte din Congregația "Oblaților Mariei Imaculata"; există o comunitate și în România. Sunt profesor emerit de filozofie în Statele Unite ale Americii, la Universitatea Catolică din Washington. Activitatea mea principală este de a contribui la reînnoirea culturii în Europa de Est, în China, în lumea islamică. Sunt interesat de reînnoirea culturii astfel încât să fie activă și creativă...

  • Ați mai fost în România?
    Da, de mai multe ori începând din 1975-1976; am venit pentru a comunica și a colabora cu filozofii... Am fost inspirat și încurajat de cuvintele papei Ioan Paul al II-lea, care, când era cardinal de Cracovia, vorbea despre necesitatea stabilirii unui dialog între filozofi.

  • Vă mulțumesc!


     

    lecturi: 20.



  • Urmărește ercis.ro on Twitter
    Caută pe site

    Biblia on-line

    Breviarul on-line


    Liturgia Orelor
    Magisteriu.ro


    Documentele Bisericii
    ITRC "Sf. Iosif"


    Institutul Teologic Iași
    Vaticannews.va


    Știri din viața Bisericii
    Catholica.ro


    știri interne și externe
    Pastoratie.ro


    resurse pentru pastorație
    Profamilia.ro


    pastorația familiilor
    SanctuarCacica.ro


    Basilica Minor Cacica
    Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

    Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
    tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
    design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat