Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Sărbătoarea Copiilor (II)

Parohia Săbăoani a fost gazda evenimentului mult așteptat al Sărbătorii Copiilor la nivel diecezan, ce s-a desfășurat sâmbătă, 4 iunie. Tema întâlnirii din acest an a fost: "Euharistia, dar spre creștere". Peste 3.700 de copii și 311 animatori veniți din 59 de parohii ale diecezei, împreună cu mulțimea copiilor din comunitatea Săbăoani (aproximativ 1.000), s-au adunat în jurul păstorului Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, care a prezidat sfânta Liturghie pontificală. Pentru pregătirea acestei sărbători, copiii au fost îndemnați să reflecteze asupra întrebărilor din Micul Catehism legate de sfânta Euharistie.

Tradiția de a celebra în luna iunie o sărbătoare dedicată copiilor s-a împământenit în Dieceza de Iași începând cu anul 2002, prima celebrare de acest gen desfășurându-se în Parohia "Sf. Nicolae" din Bacău. În anul 2003, sărbătoarea a avut drept gazdă Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Roman, iar în anul 2004, sărbătoarea s-a desfășurat în Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Iași. Anul acesta, la Săbăoani, a fost pentru a patra oară când copii din întreaga dieceză s-au adunat pentru a se ruga, a cânta, a se juca și a se bucura împreună.

Organizarea acestei manifestări a fost inclusă în programul Acțiunii Catolice pentru anul asociativ 2004-2005. Pregătită cu multă grijă și acuratețe, la sărbătoare au fost invitați copii din toate parohiile diecezei, indiferent cărui grup sau asociație aparțin (Scout, ACC, Armata Maicii Domnului, Mișcarea Euharistică și Mariană etc.).

Înarmați cu mult entuziasm, cu jovialitate, cu dorința de "a crește în har", de a se juca împreună și de a învăța lucruri noi, cei 3.735 de copii din întreaga dieceză au început să sosească la Săbăoani încă de la ora 8.30. Chiar dacă au trebuit să se trezească mai devreme ca de obicei, unii au pornit spre Săbăoani cu trenul, cu microbuzul sau cu autobuzul, cu alte mijloace de transport. Însoțiți de animatorii lor, copiii sosiți la Săbăoani au purtat pe străzi pancartele pe care erau înscrise numele localităților din care proveneau. La centrul de primire, coordonat de tinerii din Acțiunea Catolică, fiecare grup a primit programul cântecelor, eșarfa și ecusonul pentru fiecare copil.

Primii sosiți au fost cei din Parohia Pașcani. Organizatorii i-au întâmpinat pe toți cei veniți, le-au spus bun venit, i-au invitat să viziteze biserica, iar apoi i-au condus spre partea din față a bisericii, unde era amenajat altarul pentru celebrarea Liturghiei. La ora 10.25 a sosit și păstorul diecezei, PS Petru Gherghel, care a fost întâmpinat în mod tradițional cu pâine și sare de către doi copii, apoi de doamna primar Valeria Dascălu, de pr. paroh Toma Encuță, alături de ceilalți preoți vicari, de prelatul Albert Holenstein, de pr. Felician Tiba și pr. Roca Felix, responsabili cu organizarea sărbătorii, precum și de ceilalți preoți oaspeți.

După ce i-a salutat pe toți cei prezenți la sărbătoare, în timpul rămas până la sfânta Liturghie, PS Petru Gherghel a participat alături de ceilalți preoți la un scurt program artistic prezentat în fața bisericii; printre cei care și-au dat concursul, s-a aflat și grupul de clovni din Iași, coordonați de surorile providenței, precum și un grup de copii de la Orfelinatul din Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Bacău.

La ora 11.00, procesiunea pentru sfânta Liturghie a pornit din biserică și s-a îndreptat spre altarul pregătit special pentru celebrare. Printre cei care au făcut parte din procesiune s-au numărat ministranții, copiii care purtau eșarfe cu numele parohiei din care proveneau și preoții.

Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, alături de Excelența sa aflându-se la altar peste 40 de preoți, unii dintre ei venind din parohii împreună cu grupurile de copii. După incensarea altarului, a luat cuvântul parohul comunității, pr. Toma Encuță, care i-a mulțumit PS Petru Gherghel pentru prezența sa în mijlocul comunității și a mulțimii impresionante de copii, exprimându-și totodată bucuria de a celebra împreună la Săbăoani Sărbătoarea Copiilor și de a răspunde în acest fel invitației lui Isus de a-i lăsa pe copii să vină la el.

"Biserica noastră sărbătorește în această zi, la începutul lunii iunie, în sărbătoarea Inimii Neprihănite a Preacuratei Fecioare Maria, Sărbătoarea Diecezană a Copiilor!", a spus PS Petru Gherghel la începutul predicii sale. După ce le-a reamintit copiilor de importanța celebrării marelui jubileu al anului 2000, "jubileul credinței noastre", episcopul a evocat câteva dintre momentele importante ale celebrării jubileului copiilor, care a adunat la Roma copii din întreaga lume. "Astăzi, la Săbăoani - a continuat episcopul - noi ne bucurăm să continuăm această sărbătoare. Iată, în dieceza noastră se celebrează an de an o zi a copiilor, jubileul copiilor, aș spune eu... Suntem la a patra celebrare solemnă a Zilei Copiilor în dieceza noastră, o bucurie pe care au trăită cei din Bacău, cei din Roman, cei de la Parohia «Sf. Tereza din Iași», iar acum o trăiește Parohia Săbăoani. Este, de fapt, o bucurie pe care o trăiește întreaga dieceză".

Referindu-se la mesajul transmis de lecturile proclamate la sfânta Liturghie, episcopul a subliniat că "noi avem de la Dumnezeu un dar deosebit, un dar pe care el ni-l face pentru ca noi să creștem: Euharistia". "Ce este acest dar, pe cine îl reprezintă?", s-a întrebat în continuare păstorul diecezei. Și a continuat: "Îl reprezintă chiar pe însuși Fiul lui Dumnezeu, darul cel mai mare pe care Dumnezeu l-a făcut omenirii... Isus a venit la noi, s-a făcut asemenea nouă, ne-a învățat, a murit pentru noi, dar a rămas viu, mereu cu noi în sfânta Împărtășanie până la sfârșitul veacurilor. Deci darul pe care Dumnezeu l-a făcut omenirii continuă să-l facă neîncetat, ca să-l avem și să-l putem primi cu toții".

Pornind de la ceea ce se întâmplă în natură, unde toate plantele, păsările, animalele pot crește numai dacă au condițiile necesare pentru viață, PS Petru Gherghel a subliniat iubirea lui Dumnezeu, care ne oferă mereu hrană atât pentru trup, cât și pentru suflet. Euharistia este marele dar făcut nouă de Dumnezeu, un dar la care a contribuit și preacurata Fecioară Maria, care "s-a bucurat nespus pentru că Dumnezeu a ales-o ca locuință pentru Fiul său, ca el să fie hrana sufletelor noastre. Preacurata Fecioară Maria s-a învrednicit, primindu-l în sânul ei pe însuși Isus, care a rămas împreună cu noi până la sfârșitul veacurilor... Maria s-a bucurat atât de mult în inima ei știind ce dar primește de la Dumnezeu, încât a cântat imnul Magnificat și s-a bucurat nespus de mult atunci când l-a născut pe Isus și l-a oferit tuturor".

Referindu-se mai apoi la enciclica Ecclesia de Eucharistia a papei Ioan Paul al II-lea, episcopul le-a reamintit celor prezenți că "Maria este cu adevărat femeia euharistică și primul tabernacol"; exemplul ei trebuie să-l urmăm cu toții, pentru a deveni și noi tabernacole vii pentru Isus Cristos. "Astăzi - a continuat episcopul - noi ne bucurăm că suntem chemați cu toții, după exemplul Maicii Domnului, să ne deschidem inima și să-l primim pe Isus, pentru a putea crește și a răspândi peste tot bucuria evangheliei... Când ne apropiem de Isus în Euharistie, când venim la sfânta Liturghie, cu adevărat ne prezentăm înaintea lui Dumnezeu pentru a primi acest dar care se coboară în noi pentru a putea crește". "Rostul pe care îl avem în această lume este acela de a transmite în lume frumusețea lui Dumnezeu și bucuria credinței", a mai spus PS Petru Gherghel.

Implicați activ în momentele liturgice, după ce mai înainte au proclamat lecturile sfinte și au citit intențiile de la rugăciunea credincioșilor, copiii au prezentat și darurile la ofertoriu: pâinea: semn al hranei zilnice și al iubirii de Tată a lui Dumnezeu; vinul: rod al viței de vie și al trudei omului; ostiile: pâinea nedospită care va deveni trupul lui Isus; tabloul: imaginea lui Isus alături de copii (purtat prin toate parohiile care vor organiza Sărbătoarea Copiilor), semn al iubirii copiilor față de Isus; jucăriile: simbolul copilăriei; ghiozdanul: simbolul trudei copiilor; florile: simbolul frumuseții și al nevinovăției. Cântările de la sfânta Liturghie ("Am venit în casa ta", "Iată marele preot", "Fii preamărit", "Doamne sfinte, îți mulțumim", "Dacă ești nefericit", "Sunt copil, Isuse", "Ce minune va fi" și multe altele) au fost conduse de corul parohiei gazdă.

La finalul Liturghiei, episcopul Petru Gherghel a anunțat și numele parohiei care va găzdui anul viitor Sărbătoarea Copiilor. "Parohia Faraoani!", a exclamat păstorul diecezei, spre marea bucurie a grupului de copii din această parohie. De altfel, pe tot parcursul predicii sale, episcopul a avut la stânga și la dreapta sa o fetiță, respectiv un băiețel din Parohia Faraoani, fără însă ca participanții să știe în mod direct acest lucru, pentru a anticipa în acest fel locul viitoarei întâlniri pentru Sărbătoarea Copiilor.

După celebrare, copiii au servit masa de prânz, și-au potolit setea cu suc sau apă minerală, s-au răcorit cu înghețată și s-au odihnit puțin. Mulți dintre ei nu au uitat să-i facă o vizită lui Isus prezent în tabernacol și să-i mulțumească pentru pâinea vieții cu care s-au hrănit la sfânta Liturghie și pentru toate celelalte haruri primite în această zi.

După-amiază, cu începere de la ora 13.30, s-a desfășurat un frumos program artistic ce a inclus cântece, dansuri, scenete etc., toate acestea creând o atmosferă de voie bună și de adevărată bucurie în rândul tuturor celor prezenți la sărbătoare. În cadrul acestui program artistic, ca și în anii trecuți, au fost premiate cele mai frumoase poezii, realizate în urma catehezelor ținute în parohii, cea mai năstrușnică invenție, cel mai frumos imn și cea mai frumoasă rugăciune.

Programul zilei s-a încheiat în jurul orei 16.15 într-o atmosferă de rugăciune și cu binecuvântarea acordată de pr. Felician Tiba. În rugăciunea finală, toți copiii i-au mulțumit lui Isus pentru momentele deosebite trăite împreună în cadrul sărbătorii și pentru prezența sa iubitoare în mijlocul lor: "Isuse, în dragostea ta pentru cei mici, cu sufletele curate, i-ai chemat la tine pe toți copiii. Ne-am adunat astăzi aici pentru a sărbători această zi atât de importantă pentru noi. Ne-am adunat și pentru a-ți mulțumi că ne iubești. Îți mulțumim, Isuse, pentru ziua de azi, pentru darurile pe care ni le-ai dat, pentru că ai venit în inimile noastre și pentru că ești alături de noi pe drumul vieții. Te rugăm, Isuse, veghează asupra noastră și asupra tuturor copiilor de pe acest pământ. Amin".

Emanuel Imbrea

* * *

Înainte de a se întoarce în comunitățile lor, unii dintre copii prezenți la sărbătoare și-au exprimat impresiile, entuziasmul și bucuria participării la acest eveniment deosebit din viața diecezei:

  • "A fost o sărbătoare bine organizată. Mi-au plăcut mult cântările de la sfânta Liturghie și m-am bucurat să văd atât de mulți copii prezenți la sărbătoare". (Claudiu, Galbeni)

  • "Am participat și în anii trecuți la Sărbătoarea Copiilor. În parohie, am pregătit această sărbătoare prin cateheze despre sfânta Euharistie și printr-un program de cântece. A fost o sărbătoare frumoasă. Mi-a plăcut foarte mult cum a cântat corul". (Lucia, Satu-Nou)

  • "Pentru această sărbătoare ne-am pregătit foarte mult în parohie. Liturghia a fost foarte frumoasă, copiii au cântat și s-au bucurat împreună. Mă întorc de la sărbătoarea de astăzi cu hotărârea de a fi mai bună cu ceilalți". (Cristina, Șcheia)

  • "Am participat și anul trecut la Sărbătoarea Copiilor, însă acum numărul lor a fost mult mai mare, aproape 5.000 de copii. Pentru mine, Liturghia a fost deosebită. Din programul artistic, mi-a plăcut foarte mult grupul din Parohia «Sf. Tereza» din Iași". (Ionuț, Iași "Adormirea Maicii Domnului")

  • "Toți ne-am pregătit bine sufletește pentru această sărbătoare. Am participat la cateheză, am pregătit imnul și am învățat cântece noi. La Liturghia de astăzi mi-a plăcut predica episcopului. Și programul artistic a fost foarte frumos. Simt o mare bucurie că parohia noastră a fost aleasă pentru Sărbătoarea Copiilor de anul viitor". (Albert, Faraoani)

  • "Mi-a plăcut totul. Am văzut copiii foarte fericiți, plini de entuziasm și dornici de a-l vedea și de a-l cunoaște mai bine pe Isus. A fost o sărbătoare adevărată!" (Andreea, Tămășeni)

  • "Am făcut parte din grupul celor care au colaborat la buna desfășurare a evenimentului și pot să spun că a fost o sărbătoare frumoasă și reușită. I-am văzut pe copii foarte bucuroși, nerăbdători să-l vadă pe episcop, să participe la sfânta Liturghie... Toți s-au jucat, au avut ocazia să se cunoască mai bine între ei și să-și facă noi prieteni, au urmărit programul artistic de după-amiază și cred că s-au simțit foarte bine". (Oana, Săbăoani)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat