Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Insigna pelerinuluiCel de-al 47-lea Pelerinaj Militar Internațional

La Lourdes, în Franța, a avut loc Cel de-al 47-lea Pelerinaj Militar Internațional (PMI). Acesta s-a desfășurat în perioada 27-29 mai. Au participat aproximativ 15.000 de pelerini, dintre care două treimi militari în activitate, ceilalți fiind "civili", membri ai familiilor militarilor, personal angajat în cadrul armatelor sau militari retrași; printre aceștia, au fost și între 250 și 300 de răniți sau bolnavi. Din România au participat pr. Florin Buhalea din București cu o delegație de 17 ofițeri și soldați. Printre pelerini au fost din Dieceza de Iași: pr. Iosif Răchiteanu și pr. Petru Sescu.

La sosirea la Lourdes, preoții militari au împărțit fiecărui pelerin insigna PMI, exprimând mesajul temei pelerinajului și broșura cu texte. Broșura, prefațată de Mons. Patrick Le Gal, episcopul actual al Armatelor Franceze, permitea pelerinilor să se informeze asupra programelor detaliate ale celor trei zile, precum și a locurilor și a orelor celebrărilor. Aici puteau fi găsite textele cântecelor și texte de meditat (Calea crucii, Rozariu etc.) care îl puteau ajuta să intre în profunzimea acestei mari întâlniri.

Cel de-al 47-lea PMI a fost prezidat de Mons. Patrick Le Gal, episcopul Armatelor Franceze, înconjurat de episcopii și de preoții militari, reprezentanți ai diferitelor delegații.

Fiecare pelerinaj este centrat asupra unei teme. Pentru acest an tema a fost "Cu Dumnezeu, în slujba omului și a păcii". Tema a propus pelerinilor Celui de-al 47-lea PMI idealul slujirii, gratuitatea în dăruirea de sine și deschiderea către ceilalți, mai ales către cei mai slabi - bolnavi fizic și sufletește. Cu Dumnezeu... Cristos s-a despuiat total de sine însuși și este modelul desăvârșit al slujitorului despre care vorbește Scriptura; de aceea, în Dumnezeu, în Isus Cristos slujitorul va găsi forța și energia slujirii sale. "Acolo unde sunt eu va fi și cel care mă slujește" (In 12,26). A sluji oamenilor... Slujirea este un drum ce se deschide multor aspecte în beneficiul comunității. Cel de-al 47-lea PMI a dorit să atragă atenția în special asupra persoanelor suferinde. Papa Ioan Paul al II-lea, sensibil la suferințele oamenilor, afirma: "Suferința face parte din transcendența omului... Biserica are datoria de a căuta întâlnirea cu omul într-un mod aparte pe calea suferinței".

Pelerinii sosiți la Lourdes joi, 26 mai, și vineri, 27 mai, cu trenul, cu avionul sau cu autocarul au fost cazați în hotelurile din oraș (Lourdes-ul ocupă al doilea loc, în Franța, după Paris, ca număr de locuri de cazare) sau pe câmpul de corturi militare amenajat în apropierea sanctuarului de către detașamente franceze și străine, armata franceză asigurând susținerea logistică pe durata pelerinajului.

Pelerinajul a început cu activități la nivel național: primirea, Calea crucii, celebrări penitențiale și euharistice, vizite pe urmele sfintei Bernadeta; apoi pelerinii au fost invitați să participe la privegherile de rugăciuni sau la diferitele întâlniri sau celebrări internaționale.

* * *

Pelerinajul militar internațional s-a născut în anul 1958, anul centenarului aparițiilor sfintei Fecioare Maria la Lourdes.

Profesionalizarea armatelor a antrenat o diminuare a pelerinilor sub 30 de ani; s-a constatat o creștere simțitoare a numărului participanților cu vârste cuprinse între 31 și 50 de ani.

Până în 1990 pelerinii veneau mai ales din țările Europei occidentale sau din armatele NATO staționate în Europa. Începând cu 1991, militari din țările Europei centrale și de est au început să participe cu fidelitate. Luau parte chiar și militari din țări din Asia, Africa și America de Sud. De doi ani participă la pelerinaj și un detașament KFOR.

* * *

Istoric

47 de manifestări internaționale în slujba păcii

Din 1944, urmând chemarea Lourdes-ului și a grotei Massabielle, numeroase persoane, convinse de importanța și de miza unei astfel de întâlniri pentru menținerea păcii în lume, s-au dedicat organizării pelerinajului.

Iată câteva date decisive ce marchează trecerea de la o întâlnire regională a militarilor la un pelerinaj militar internațional.

Duminică, 10 decembrie 1944. Jurnalul Grotei din acea zi a descris asistența la Liturghia celebrată în bazilica Rozariului de către Mons. Theas, episcop de Montauban, în prezența Mons. Saliege, arhiepiscop de Toulouse: 120 de răniți din ultimele lupte, din spitalele din Toulouse, căpitanul Ingels, reprezentantul ambasadorului Belgiei, locotenent-colonelul Le Gros, căpitanul Trevenor, din Armata Britanică, căpitanul Eart B. Halsal și locotenentul W. Davis, din Armata Americană, șeful batalionului Kulief și mai mulți ofițeri din Armata Sovietică, mulți soldați. Printre ei erau și 80 de soldați din garnizoana din Toulouse cu preotul lor militar pr. André Besombes.

22-24 septembrie 1945. pr. Besombes a adunat 1.700 de militari francezi la Grotă; era însoțit de 15 preoți militari. Erau prezenți, de asemenea, și membri ai Misiunii Forțelor Americane staționați în bazele de pe coastele Atlanticului.

Septembrie 1946. pr. Besombes a făcut să coincidă întâlnirea militarilor din garnizoanele din Toulouse cu pelerinajul prizonierilor de război întorși din lagărele de concentrare pentru ofițeri (Oflags) și din cele pentru militari (Stalags).

Septembrie 1947. Această inițiativă regională a devenit națională. Pr. Besombes i-a invitat pe toți preoții militari regionali la "o mare întâlnire națională la Lourdes". S-au deplasat la Lourdes 55 de preoți militari și mulți militari. De remarcat a fost și prezența discretă a pr. Ludwig Steger, preot al diecezei de Rottenburg (Germania), prizonier de război din 1944, pe care pr. Besombes l-a vizitat în mod regulat în calitate de preot militar.

Septembrie 1948. Jurnalul Grotei a salutat "primul pelerinaj național al Armatei Franceze".

16-17 iulie 1949. Zece mii de soldați din toate regiunile militare s-au întâlnit la Lourdes. O sută cincizeci de corturi mari au fost puse la dispoziția pelerinilor militari din ordinul Secretariatului de Stat al Forțelor Armate.

1-2 iulie 1950. Au participat la pelerinaj 15.000 de militari din toate armatele, uscat-aer-mare, la care s-au unit și câțiva spahii din Maroc și vreo sută de tiraliori (specialitate din cadrul infanteriei) senegalezi. Trei sute de bolnavi, majoritatea repatriați din Extremul Orient, au fost conduși de voluntari din "Service Hospitalier des Armées" care, începând cu anul 1956, a devenit asociația "Hospitalité Notre-Dame des Armées" (HNDA).

28 februarie 1951. O notă a Secretariatului de Stat al Forțelor Armate a autorizat primirea soldaților belgieni cu preoții lor militari și invitarea preoților militari și a generalilor aliați. S-a înființat și o structură de organizare a pelerinajului.

28 iulie 1952. Un decret pontifical a înființat Vicariatul Armatelor, reunind astfel preoții militari a trei arme: uscat, aer și mare. Mons. Maurice Feltin a devenit primul vicar al Armatelor.

1954. Pentru a face față afluxului de pelerini militari, aproximativ 25.000 în 1953, Batalionul 17 de Geniu Aeropurtat din Castelsarrasin a construit o platformă necesară pentru ridicarea corturilor militare (520 în 1954) și a lărgit calea de acces spre acest loc, contribuind la realizarea proiectului Mons. Theas "Cité secours - Lourdes". Douăzeci de mii de pelerini au putut fi cazați pe acest câmp începând cu al Cel de-al 10-lea Pelerinaj al Forțelor Armate Franceze, în 1954. Numeroși laici au început să-i ajute pe preoții militari pentru organizarea materială a pelerinajului.

1958. Lourdes-ul a sărbătorit centenarul aparițiilor. Directorul francez al pelerinajului a obținut autorizația de a-l invita pe Mons. Wertman, directorul preoților militari catolici germani, precum și pe ceilalți preoții militari ai principalelor Forțe Aliate Central-Europene ale NATO ale căror comandament era la Fontainebleau.

14-16 iunie 1958. S-a desfășurat Primul Pelerinaj Militar Internațional în prezența mareșalului Juin și a lui Edmond Michelet, ministrul Foștilor Luptători. Mareșalul Juin, în discursul său ținut pe câmpul militar, a afirmat: "Ne vom ruga, de asemenea, pentru reconcilierea popoarelor lumii".

14-15 septembrie 1958. A avut loc întâlnirea generalului De Gaule cu cancelarul Republicii Federale Germane Konrad Adenauer la Colombey. Începând de atunci numeroase delegații s-au adăugat la lista țărilor participante. Rugăciunea mareșalului Juin este mereu prezentă în inimile pelerinilor.

(Sursa: http://catholique-diocese-aux-armees.cef.fr/daf/)

Pr. Iosif Răchiteanu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat