Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Congres internațional la Iași (a doua zi)

Cea de a doua zi a Congresului Internațional "Adevăr și moralitate în spațiul public" s-a desfășurat joi, 2 iunie la Institutul Teologic din Iași. Tematica propusă pentru această zi a urmărit analiza unor aspecte etice și politice. Au fost prezentate nouă conferințe, moderatori fiind pr. Isidor Chinez și pr. Ștefan Lupu. La manifestare a fost prezent și PS Petru Gherghel.

A doua parte a Congresului Internațional "Moralitate și adevăr în spațiul public", desfășurat în aula magna a Seminarului din Iași, a început joi, 2 iunie, la ora 8.30.

Primul vorbitor a fost părintele dominican Abelardo Lobato, președinte al Academiei Pontificale "Sf. Toma de Aquino" din Roma și al Societății Internaționale "Sf. Toma de Aquino". Sfinția sa a vorbit despre "Rolul eticii în politică". Etica trebuie să stea mereu înaintea politicii și să o conducă, deoarece politica trebuie să fie umană. Omul ca să fie om trebuie să trăiască întocmai un om. Omul este și devine, nu e făcut complet de la început. Omul nu-și este suficient; doar în societate omul e om. Din acest motiv politica trebuie să-l ajute pe om să fie om. Drepturile și îndatoririle omului merg împreună. Primul pas pe care trebuie să-l facă omul este descoperirea propriei ființe personale, demnă, de subiect ce trebuie respectat și ajutat. Omul întocmește legile politice bune doar ascultând de legea naturală, care îi spune să facă binele și să fugă de rău. Se spune că Dumnezeu iartă mereu, omul uneori, dar natura niciodată. Convingerea că omul este un subiect cu drepturi își găsește fundamentul în natura omului, și de aceea etica trebuie ascultată, și nu dată afară din politică.

În continuare, Emilia Verikova, de la Universitatea din Sofia (Bulgaria), a prezentat conferința "Pierderea simțului transcendenței în epoca de azi". Din multe puncte de vedere se poate spune despre secolul al XX-lea că este cel mai provocator. Omul se află la o tot mai mare distanță de sine însuși, de propriul univers, mai ales din cauza transformării nonsensului în sens. Acest secol e marcat de o criză profundă, constând în pierderea spiritualității și în domnia materialismului. Cauza o constituie pierderea simțului transcendenței și a aspirațiilor rațiunii umane de a o descoperi. Lumea e văzută doar pe plan orizontal. Redescoperirea religiei pare a fi astăzi singura cale prin care ființa se poate ridica deasupra temporalității. Aceasta este o mișcare subordonată valorilor spirituale. A descoperi și a urma vocația este calea cea mai potrivită care-l duce pe om la împlinire.

"O propoziție adevărată și o sentință adevărată" a fost titlul conferinței prezentate de Gabriela Blebea Nicolae, de origine română, în prezent profesoară la Universitatea din Otawa (Canada). Propoziția adevărată este aceea care nu este mincinoasă (e diferită de propoziția neeronată). Valoarea adevărată se referă la viața corectă din punct de vedere moral. Există o relație între aceste afirmații. Refuzul minciunii devine obligație de a spune adevărul. Sfântul Augustin spunea că omul este responsabil și de ceea ce consimte să facă, dar el avea în vedere unitatea și egalitatea virtuților, lucru pe care omul de azi l-a pierdut din orizontul său. Făcând o comparație cu raportul trădare-eroism din perioada crudă a regimului comunist, când oamenii erau obligați să spună adevărul, dar în felul acesta făceau un rău celorlalți, conferențiara a subliniat că trebuie să spunem adevărul orice s-ar întâmpla cu viața noastră, nu a altora, căci noi nu cunoaștem îndeajuns adevărul despre viața altora. Eroismul înseamnă a-ți pune în pericol viața, nu mințind, dar spunând că nu poți spune ceea ce știi. În concluzie, eroismul s-ar defini ca "a decide să nu spui tot adevărul".

Un fapt inedit pentru cea de a doua zi de congres l-a constituit prezența doamnei Hu Yeping, originară din China, dar în prezent studentă masterandă la Universitatea Catolică din Washington (SUA). În cadrul conferinței prezentate, "Kant și motivația morală", a făcut numeroase legături cu înțelegerea chineză a moralității. Este știut faptul că în China religia dominantă este confucianismul, care a influențat cultura și modul de înțelegere a realității. Căutarea celuilalt, corectitudinea și alte câteva drepturi (de menționat, că nu se vorbește în China de drepturile omului în aceiași accepțiune cu Europa) constituie setul de reguli care definește limitele comportamentului. Dacă vrei să fii o persoană bună trebuie să le cultivi. Ceea ce este corect trebuie să fie rațional. În concepția chineză, moralitatea nu este o gândire normativă, ci o cultivare a virtuții, drept cale pentru a ajunge la împlinirea omului. Discursul viu al conferențiarei, care a folosit câteva imagini cu simboluri chinezești, a atras în mod plăcut atenția publicului.

După o scurtă pauză, a urmat conferința profesorului Anton Carpinschi de la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iași. Tema tratată a fost: "Experiența dificilă a adevărului". În tentativa de construcție a adevărului comprehensiv, există un spațiu de joc între îndoială-rațiune-credință. Adevărul comprehensiv este rezultatul unui act personal de trăire rațională, având drept scop trăirea și transmiterea lui. Comprehensiunea și adevărul constituie un "pașaport" spre o posibilă cultură a recunoașterii. De menționat faptul că recunoașterea juridică este diferită de cea axiologică, iar autorecunoașterea precedă recunoașterea celuilalt. Astăzi străbatem cu toții drumul spre cultura recunoașterii.

Profesorul Zbigniew Wendland, de la Universitatea din Varșovia (Polonia), a prezentat conferința "Problema obiectivității valorilor într-o lume pluralistă și dialogală". Criza societății contemporane este o criză a metafizicii culturii, a problemelor referitoare la valori și la fundamentele etice. Criza civilizației de azi este criza rațiunii. Criza metafizică a rațiunii are tendința de a fi limitată, iar criza instrumentală a rațiunii este tendința de a o conduce spre irațional. Omul percepe azi pluralitatea ca o valoare. Este imposibil ca oamenii să refuze total adevărul metafizic. Lumea de azi pentru a continua să existe are nevoie de valori care să fie recunoscute și acceptate ca universale.

A urmat pauza de prânz, când participanții au avut ocazia de a discuta în particular despre unele aspecte punctate în cadrul conferințelor. Dezbaterile s-au reluat la ora 15.00, moderator fiind părintele Ștefan Lupu.

Primul care a vorbit a fost profesorul Valerius Marius Ciucă, de la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iași, specialist în drept. Conferința a pregătit-o împreună cu profesorul Paul Tibuleac, specialist în paleontologie, de la aceiași Universitate ieșeană. Titlul materialul prezentat a fost "De unde ar trebui să preia dreptul veritabila definiție a vieții umane: din religie, morală, ori filozofia științei?" Este greu de găsit și conceput astăzi o definiție a vieții umane, care să definească misterul atât de complex al omului. Și filozofia, și religia, și morala au rolul lor particular în definirea conceptului juridic de persoană umană, dar în special pornind de la religie dreptul dezvoltă propria filozofie naturalistă. El devine apostol al finitudinii în care coboară Dumnezeu. Juridicul constituie, în cele din urmă, un spațiu al minimalității care face ca viața umană să fie posibilă.

Pr. Isidor Chinez de la Institutul Teologic din Iași a prezentat în continuare conferința "Tentația neîntreruptă a minciunii și foamea de adevăr". Adevărul nu lasă loc indiferenței, ci el este o forță de atracție. Adevărul plăsmuiește și dirijează viața, fiind o valoare constitutivă a acesteia. Minciuna este infidelitate față de adevăr. Discursul vorbitorului s-a concentrat asupra a trei puncte majore: negarea adevărului ontologic, trădarea adevărului istorico-salvific și trădarea adevărului etic. Omul este o creatură failibilă, libertatea sa este limitată, însă este deschis spre un orizont infinit. În virtutea ființei, omul este deschis spre absolut, este subiect liber, chemat la autoguvernare. Printr-o favoare, nu prin propriile capacități, omul își poate completa propria libertate dincolo de sine însuși. A trăi în minciună înseamnă a nega acest adevăr. A asculta de adevăr nu este ușor. În Cristos se află posibilitatea ultimă dăruită omului, ca adevărul care se dăruiește, eliberează și sfințește. Cristos este dinamismul acțiunii creștinului. În societate se verifică tot mai frecvent riscul ca omul să se lase modelat de masca minciunii, și de aceea apare tot mai insistent imperativul de a gândi, de a vorbi și de a face adevărul.

"Evaziunea morală. Omul între etică și factologie" a fost tema pe care pr. Lucian Farcaș, de la Facultatea de Teologie din Iași, a propus-o spre dezbatere. El i-a invitat pe auditori, și prin ei pe omul contemporan, să aibă curajul să deschidă ochii în fața suferinței provocate de modul în care se comportă omul față de adevăr. Există astăzi tendința greșită în moralitate de a fundamenta nu adevărul, ci faptele, dar și acestea doar la nivel biologic. Etica a fost lăsată în uitare. În continuare, vorbitorul a prezentat câteva date statistice referitoare la problematica tratată, luând ca exemplu concret cazul Germaniei.

Lucrările congresului internațional au continuat printr-o masă rotundă la care au fost invitați toți cei care au conferențiat în timpul zilei Moderator a fost părintele Vili Dancă.

Petru Tamaș


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat