Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Congres internațional la Iași (prima zi - masa rotundă)

Lucrările Congresului Internațional "Adevăr și moralitate în spațiul public", desfășurat la Institutul Teologic din Iași, au continuat miercuri, 1 iunie, la ora 17.00, printr-o masă rotundă. Moderator a fost pr. Lucian Farcaș.

Conferințele prezentate în cursul dimineții, care au analizat, în special, dimensiunea religioasă a raportului adevăr-moralitate, au provocat la ample discuții și dezbateri în cadrul mesei rotunde de după amiază. Invitați au fost PS Petru Gherghel (episcop al Diecezei de Iași), Bogdan Tătaru-Cazaban (consilier prezidențial pentru Cultură și Culte, București), Edward McLean (West Hartford, SUA), George McLean (Universitatea Catolică din Washington, SUA), Yuriy Pidlisny (Kiev, Ucraina), Osman Bilen (Izmir, Turcia) și pr. Vili Dancă (Institutul Teologic, Iași).

Moderatorul întâlnirii a început dezbaterea prin lansarea unor provocări: Mai există astăzi posibilitatea formării unor elite, experți, persoane carismatice, atât pentru viața personală cât și pentru cea publică? Cum poate fi schițat portretul unei astfel de elite, pentru care adevărul este fundament, iar moralitatea este far călăuzitor? Care ar fi strategiile pentru realizarea acestui portret?

Primul care a încercat să răspundă acestei provocări a fost pr. Vili Dancă. El a spus că omul are rădăcini pe pământ (aici trăiește), iar idealurile sale îi vin din cer. Omul de elită este cel care reușește să facă o legătură între cer și pământ; este vorba aici, indiscutabil, de o elită morală.

Domnul Osman Bilen a evitat să vorbească despre elite, preferând conceptul de oameni care caută. Oamenii au o misiune specială, aceea de a forma o comunitate de căutători liberi. Pentru George McLean, elita are mai degrabă un rol slujitorial, iar această slujire trebuie să fie proiectată spre viitor. Mișcarea spre viitor are rolul de a aduna împreună competențele necesare. La rândul său, Yuriy Pidlisny compara elitele cu un soi de aristocrați, chemați să construiască și să fie responsabili de ceea ce facem și decidem. Depinde de noi, pe ce baze construim această aristocrație.

PS Petru Gherghel a menționat faptul că trebuie acordată o atenție echilibrată omului material și celui spiritual. Când omul înțelege demnitatea sa și ține cont de toate valorile poate deveni el însuși un lider. Edward McLean spunea chiar că, asemeni profetului Ieremia, Domnul ne cheamă încă din sânul mamei noastre, pune cuvintele lui în gura și în inima noastră, oriunde suntem trimiși.

"Conexiunea adevăr-moralitate, spunea domnul Bogdan Cazaban, pune accentul pe căutarea adevărului și foarte mult depinde de receptivitatea noastră de a-l primi așa cum este. Există însă unii care adaptează adevărul la căutarea lor. Principala normă a adevărului este, așadar, receptivitatea".

Părintele Vili Dancă spunea că chipul lui Dumnezeu, după care a fost creat omul, nu poate fi atins, în timp ce asemănarea trebuie mereu sporită. Libertatea e o cucerire continuă a omului, ea trebuind mereu să înflorească, lucru ce se realizează prin fenomenul educațional. Lumea de azi are mai multă nevoie de martori decât de mărturisitori. Pentru aceasta este nevoie de a redescoperi legăturile pe care le avem unii cu alții, iar Biserica trebuie să redescopere inițierea creștină. Adevăratele elite nu sunt la vedere, căci ele sunt fragile, călcate în picioare, dar nu se revoltă.

Spre final, accentul dezbaterilor s-a deplasat puțin asupra raportului între persoane și instituții. Astăzi, instituțiile ajută sau împiedică formarea elitelor? S-a ajuns la concluzia că în formarea persoanelor instituțiile au scos din uz valorile spirituale, valorile fundamentale, ceea nu poate fi decât în detrimentul persoanei.

Salvarea omului contemporan nu poate veni decât din redescoperirea lui însuși. Omul este o bogăție și o valoare, dar atât timp cât nu se va înțelege pe sine în mod integral va fi departe de adevăr. Doar înțelegându-se astfel omul devine liber. Elitele sunt cei care au descoperit adevărul despre ei înșiși și devin martori ai acestui adevăr în fața celorlalți.

Petru Tamaș


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat