Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Congres internațional la Iași (prima zi)

În aula magna a Seminarului din Iași se desfășoară în perioada 1-2 iunie Congresul Internațional "Adevăr și moralitate în spațiul public", organizat de Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași și Universitatea Catolică a Americii din Washington.

Pe parcursul a două zile, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași este gazda unui congres internațional la care susțin cuvântări invitați speciali din țară și străinătate, experți în teologie și filozofie etc.

Deschiderea congresului a avut loc miercuri, 1 iunie, ora 8.30. Printre invitați s-au aflat PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iași, și ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București. Auditoriul a fost compus din preoții profesori de la Institutul Teologic și din orașul Iași, oaspeți din partea Bisericii Ortodoxe, persoane consacrate, surori, seminariști și credincioși laici.

În deschiderea congresului a vorbit PS Petru Gherghel. Excelența sa a redat un fragment din Scrisoare întâi către Corinteni, în care este binecuvântat Dumnezeu pentru lucrările sale minunate realizate în creație. Episcopul i-a salutat pe organizatorii și pe oaspeții acestui congres, apreciind inițiativa, în perspectiva înțelegerii misterului legăturii omului cu Dumnezeu.

Părintele George McLean, de la Universitatea Catolică din Washington, a vorbit despre începuturile acestui centru de studii în SUA, care are drept scop analiza problemelor cu care se confruntă oamenii. El i-a prezentat pe oaspeți și i-a felicitat pe toți cei care s-au îngrijit de realizarea acestui congres, pentru preocuparea lor de a construi o cale spre un viitor mai bun. Părintele Vili Dancă, rectorul Institutului Teologic din Iași, cel care s-a preocupat îndeaproape de organizarea întregii manifestări, moderator al dezbaterilor din cursul dimineții, a prezentat metoda și finalitățile congresului. Astfel, în cursul dimineții au fost prezentate mai multe conferințe, pe parcursul a câte 20-25 minute, cu o mică pauză la 10.15. După amiază au fost prezentate alte trei conferințe, iar după o scurtă pauză s-a desfășurat o masă rotundă. Tematica generală a congresului a fost cea legată de adevăr și moralitate. Ce facem cu adevărul în spațiul public? Cât de morale sunt legile politic corecte? Congresul încearcă să surprindă legătura între marele adevăruri religioase și adevărurile din viața publică și să întrețină pasiunea pentru marile adevăruri. Trebuie subliniată totodată actualitatea temei propuse, în contextul în care, în plan global, se asistă la așa-zisul fenomenul al "dictaturii relativismului".

Primul care a susținut o conferință a fost ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București. Preasfinția sa a prezentat conferința cu tema "Biserica Catolică și noua Europă". Punctul de plecare a fost scrisoarea papei Ioan Paul al II-lea: Ecclesia in Europa. În contextul în care se încearcă înlăturarea din Constituția Europei a oricărei referințe la rădăcinile ei creștine și construirea unei Europe noi doar pe valori materiale și juridice, Bisericii îi este lansat îndemnul: "Fii tu însuți, redescoperă rădăcinile tale!" Astăzi omul are tot ce-i trebuie, dar trăiește ca și cum Dumnezeu nu ar exista. În programul său, Biserica va trebui să continue să proclame misterul lui Cristos, să proclame evanghelia speranței. Viitorul evangheliei este legat de mărturia unității tuturor creștinilor. Evanghelia și ecumenismul sunt indisolubil legate între ele. În acest program pastoral al Bisericii e necesar a fi inclus și dialogul cu religiile necreștine (cu evreii și musulmanii). Europa trebuie să înțeleagă că evanghelia nu e împotriva sa, ci în favoarea sa.

ÎPS Daniel Ciobotea, mitropolit ortodox al Moldovei și Bucovinei, a fost prezent la manifestare printr-un delegat al său, pr. arhimandrit Varlaam Merticariu. Acesta a conferențiat pe tema raportului dintre Biserica Ortodoxă și noua Europă. Pentru început părintele a vorbit despre situația de "incertitudine și speranță" ce caracterizează Biserica Ortodoxă din diferite țări ale Europei în ceea ce privește integrarea în Uniunea Europeană. Atitudinea Bisericii în această privință diferă de la țară la țară. În unele țări se observă o atitudine rezervată, fie din cauza vechii rupturi, fie din teama de secularizare, fie din cauza decalajului economic. Pentru a depăși criza e nevoie de un sprijin extern, iar o mărturie comună în acest sens ar avea mai multe șanse să izbutească. România poate contribui în această direcție printr-o spiritualitate integrală, resursă pentru o Europă unită și stabilă. Este foarte important a se cunoaște ce înseamnă Uniunea Europeană și ce înseamnă a participa la viața ei. Lucrarea de construcție a Europei este o provocare și o ocazie de a exprima adeziunea la evanghelie. Vom găsi în Uniunea Europeană ceea ce am adunat în ea.

În continuare, răspunzând unei întrebări, ÎPS Ioan Robu a subliniat faptul că intensitatea legăturilor ecumenice este uneori mai puternică între credincioșii laici decât între ierarhi. Ecumenismul laic e chiar mai eficient și îi constrânge și pe clerici să-l realizeze. Înfăptuirea Uniunii Europene ar putea fi de real ajutor în apropierea între creștini.

După o scurtă pauză, congresul a continuat cu prezentarea mai multor conferințe. Primul care a vorbit a fost PS Petru Gherghel. Cuvântarea Excelenței sale a avut tema: "Vestirea și trăirea adevărului despre om, astăzi. Dreptul și datoria Bisericii". Întrebarea "Ce este omul?" se află în centrul tuturor cercetărilor. Pentru creștini, răspunsul fundamental este cel oferit de Cartea Genezei, care spune că omul a fost creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Omul nu este destinat la izolare, ci trebuie să realizeze în sine imaginea legăturilor dintre persoanele Sfintei Treimi. Societatea are un rol foarte important în a-l ajuta pe om să se realizeze. Acolo unde responsabilii sociali și-au înțeles menirea, acolo va crește dreptatea și pacea. În istorie au existat multe persoane care și-au oferit viața pentru a mărturisi frumusețea și valoarea omului. Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea îl definea pe om drept "calea Bisericii".

Domnul Bogdan Tătaru-Cazaban, consilier prezidențial pentru Cultură și Culte (București), a prezentat conferința "Adevărul credinței și etica dialogului în construcția culturală a Europei". Proiectul Constituției Europene, întocmit ca unică soluție de prevenire a ideologiilor barbare, avea la fundamentul său un puternic substrat creștin, care astăzi nu mai subzistă decât ca memorie. Problema care se pune este aceea ca religia creștină să-și construiască un rol. Un creștinism unificat ar conferi un puternic sprijin cultural identității europene. Această unitate nu trebuie însă refăcută, ci doar actualizată. O provocare puternică vine astăzi de la alteritatea religioasă care se verifică în spațiul european. Fără discernământ, acest proiect european devine instabil.

"Etica adevărului în dialogul dintre filozofie, teologie și știință" a fost tema conferinței prezentate de pr. prof. Vili Dancă. Etica dialogului în noua cultură europeană contemporană prezintă astăzi și multe aspecte cu valențe negative. Se constată chiar o revenire în forță a "iraționalismului". Acestor noi provocări trebuie să li se răspundă prin reafirmarea capacității omului de a ajunge la adevăr, printr-o etică responsabilă care să se bazeze pe identitatea persoanei. Natura persoanei îi permite acesteia să cunoască, să aleagă și să decidă. Știința nu va putea fi considerată subiect etic autonom. Adevărul persoanei fundamentează ontologic persoana. În fața atâtor modalități de a înțelege adevărul, se impune tot mai mult necesitatea unor norme etice: onestitate și transparență, depășirea mentalității care vrea să rezolve problemele doar cu știința, implicarea cetățenilor în descoperirea adevărului.

Ultima cuvântare din cursul dimineții a fost susținută de pr. prof. George McLean de la Washington (SUA). Tema expunerii sale a fost: "Adevăr, bine și moralitate". Astăzi, moralitatea este înțeleasă prea negativ, ca impediment al binelui, iar religia apare ca o formă de presiune. Politica majorității e considerată adesea mai puternică decât adevărul însuși. Există trei dimensiuni ale adevărului: adevărul metafizic, adevărul subiectiv și adevărul credinței umane. Dintr-o analiză mai amănunțită a raportului omului cu Dumnezeu, care este ființa metafizică, ar rezulta că adevărul este o ființă transparentă, care ar trebui să fie cunoscută pentru ca oamenii să fie liberi. Adevărul metafizic este esențial pentru moralitate. Religia este inima culturii și a construcției unei lumi noi. Adevărul întreg despre om este în Isus Cristos, iar Dumnezeu este în om. Cristos este adevărul care ne poate dărui viața.

După pauza de prânz, la ora 15.00, dezbaterile au fost reluate. Moderator a fost pr. Ștefan Lupu. Prima conferință a aparținut părintelui Edward McLean, de la West Hartford (SUA), și a purtat titlul: "Identitatea spirituală ca realitate adevărată". Conținutul discursului a fost inspirat din experiența oaspetelui de căutător al adevărului și din modurile de a înțelege adevărul. Știința, filozofia și teologia ne ajută să căutăm acel adevăr ce atinge inimile și schimbă viața. Nu omul, ci Dumnezeu este cel care îl găsește pe om; aceasta se întâmplă însă doar atunci când această sosire este pregătită. Mai întâi să creăm loc, iar abia apoi să-i permitem Duhului să ne cuprindă. Prin rugăciune și așteptare noi ne pregătim pentru această întâlnire cu adevărul, într-un loc și într-un timp precis. Toți suntem căutători ai singurului adevăr, care ne va elibera de teamă, ură, lăcomie sau răzbunare. Acest adevăr care ne va elibera va fi o persoană. El își va găsi lăcaș în sufletele noastre; nu va veni niciodată prea târziu sau prea devreme, ci mereu la timpul potrivit.

La congres a fost prezent și un oaspete din Ucraina, de la Kiev, în persoana dr. Yuriy Pidlisny. Tema conferinței susținute a fost: "Adevăr, valoare și proliferarea drepturilor". Drepturile persoanei nu derivă decât din înțelegerea corectă a ceea ce este omul. Pentru a ajunge la moralitate în drepturile personale e nevoie și de o educație adecvată, care nu se poate realiza fără a cunoaște ce este adevărul. Se verifică astăzi o mare indiferență pentru celălalt, iar cel mai mic interes pentru viața celuilalt este privit ca o încălcare a propriilor drepturi și libertăți.

Ultimul conferențiar al primei zile de dezbateri a fost prof. Osman Bilen, venit de la Izmir (Turcia). Prezența domniei sale a constituit un eveniment inedit, întrucât el constituie o prezență musulmană la congres. Tema prezentată a fost "Etica ecologică și relația sa cu adevărul". Se verifică astăzi faptul că omul a pierdut privirea adevărului în sine. Adevărul a devenit subiect de judecată. Pentru a stabili valorile fundamentale, trebuie subliniată independența lucrurilor din natură, precum și relația omului cu natura. Astfel se va putea înțelege foarte ușor faptul că omul nu e o creație accidentală. Musulmanii cred că natura este cartea lui Dumnezeu. Omul depinde de natură pentru a produce lucrurile importante ale vieții. De aici se impune, așadar, o etică ecologică.

Lucrările primei zile au continuat cu o masă rotundă coordonată de pr. Lucian Farcaș, în cadrul căreia au fost aprofundate temele tratate de conferențiari.

Petru Tamaș
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat