Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Liturghie și procesiune cu preasfântul sacrament

Ținând cont de dorința Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea de a marca într-un mod cât mai solemn Anul Euharistiei și avându-se în vedere precizările făcute de episcopul Petru Gherghel, duminică, 29 mai, s-a celebrat la Bacău sfânta Liturghie și procesiunea cu preasfântul sacrament în cinstea acestei sărbători.

Dincolo de marea amploare pe care l-a avut acest moment de manifestare a credinței în prezența reală a lui Cristos în sfânta taină, anul acesta momentul a avut o notă aparte: Isus euharisticul a adunat în jurul său întregul popor al lui Dumnezeu aflat în cele trei parohii din oraș, precum și păstorii comunităților din Barați, Mărgineni și Luncani. Toți s-au bucurat și de prezența în mijlocul lor a păstorului Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel.

La sugestia decanului de Bacău, pr. Isidor Dâscă, momentul a început în fiecare comunitate în parte, organizându-se procesiuni spre biserica "Sf. Nicolae", poporul având-o ca stea călăuzitoare pe preasfânta Fecioară Maria, "femeia euharistică". Ajungând la "cenacolul" Bacăului, biserica din centru, la ora 18.00 a început sfânta Liturghie, prezidată de episcopul diecezan, care, în cuvântul de deschidere, a subliniat locul central al Euharistiei în viața de credință a comunității, care își descoperă în fața tabernacolului propria identitate și misiune.

În omilie, pr. Cristinel Fodor a subliniat importanța sfintei Liturghii în viața creștină, imperativul unei participări în număr cât mai mare și în mod vrednic la sfânta Împărtășanie, precum și marele ajutor spiritual primit în vederea mântuirii personale.

Procesiunea la care a participat un număr impresionant de credincioși a fost o autentică mărturisire de credință și o fidelă trăire-imagine a acestui sfânt sacrament: comunitatea adunată în jurul episcopului, avându-l în centru pe Cristos, imaginea noului popor al lui Dumnezeu.

Pr. Claudiu-Gabriel Ianuș


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat