Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Taizé: "Iubește și spune-o prin viața ta"

An de an, în timpul verii, timp de o săptămână tineri din diferite țări și de diverse confesiuni se adună la Taizé pentru rugăciune. Pentru informații cu privire la înscrieri, participare etc.: www.taize.fr; pentru informații în coordonarea grupului din Dieceza de Iași: Arva Cornel: 0232/257018; 0744/167277; karva@gmx.net; Roca Felix: DN 28, Nr. 186, jud. Iași, 707515-Tomești, tel. + fax 0232/290506, 0232/248424, 0741/501481, felixroc@yahoo.it.

"Iubește și spune-o prin viața ta" sunt cuvintele fratelui Roger. Comunitatea Taizé se află în Burgundia (sudul Franței). Acolo, fratele Roger fonda în 1940 o comunitate ecumenică internațională. Frații sunt angajați pentru întreaga viață să împartă bunurile materiale și spirituale, în celibat și într-o mare simplitate a vieții. Astăzi comunitatea numără cam o sută de frați de diverse confesiuni creștine, printre care și catolici, provenind din peste 25 de țări.

Modul lor de viață a atras încă de la început numeroși laici, mai ales tineri, astfel încât în prezent mii de tineri vin la Taizé pentru a petrece o săptămână de reculegere și rugăciune.

În unele săptămâni Taizé-ul adună treizeci și cinci până la șaptezeci de țări în același timp; uneori, numărul lor crește până la 6.000. De trei ori pe zi, toți participă cu frații la rugăciune.

Toți acești tineri din întreaga lume, de nații și religii diferite, descoperă că se pot ruga împreună cu aceleași cuvinte, însuflețiți de aceeași dorință de comuniune. Ei arată lumii că diversitatea nu este o piedică în calea comunicării, ci, dimpotrivă, este un inepuizabil izvor de bogăție spirituală. Această experiență a Taizé-ului dorește să trezească în inimile tinerilor o viață creștină mai conștientă, cu implicarea lor activă prin trăirea profundă a credinței în familiile, parohiile și comunitățile locale.

Taizé-ul nu organizează tinerii într-o mișcare în jurul comunității, ci îi invită să fie creatori de pace și de reconciliere în orașele și în satele lor, în bisericile lor locale, cu toate generațiile.

Ca etapă a pelerinajului, la sfârșitul fiecărui an, o întâlnire europeană reunește timp de șase zile zeci de mii de tineri într-un oraș din Est sau din Vest. În timpul întâlnirilor europene fratele Roger publică o scrisoare tradusă în peste cincizeci de limbi, reluată și meditată apoi pe parcursul unui an de către tineri, la ei acasă sau la întâlnirile de la Taizé. Începând cu anul 1990 la aceste întâlniri de la Taizé au posibilitatea să participe și tineri din România.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat