Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Hramul bisericii "Trupul și Sângele Domnului"

Pancarte, steaguri, covoare, corturi și ramuri verzi, ghirlande..., copii îmbrăcați în costume naționale și rochii albe, precum și numeroși credincioși au alcătuit cadrul festiv al zilei de 26 mai, la Gherăești, când s-a sărbătorit hramul bisericii "Trupul și Sângele Domnului".

După cum cea mai mare parte a credincioșilor din parohiile învecinate obișnuiau să participe la sărbătoarea comunității din Gherăești de Joia Verde, anul acesta au avut un motiv în plus, deoarece, conform dorinței papei Ioan Paul al II-lea, spre veșnică amintire, hramul bisericii a fost inclus în Anul Euharistiei 2004-2005. Au fost și există numeroase inițiative în Dieceza de Iași cu acest prilej. La Gherăești, această sărbătoare a fost pregătită încă din timpul Postului Mare printr-o oră de adorație în fiecare zi de joi. Cu nouă zile înainte de hram, în fiecare seară, întreaga comunitate a participat la programul de adorație euharistică, pentru a se pregăti cât mai bine pentru sărbătoarea hramului. Și pentru ca totul să fie cât mai bine pregătit, cu trei zile înainte, începând de luni, 23 mai, în fiecare seară, începând cu ora 18.00, s-a făcut o oră de adorație), urmată de sfânta Liturghie la ora 19.00, cu predică tematică despre sfânta Euharistie, ținută de pr. Alois Bulai, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași.

Joi, 26 mai, la ora 11.00, totul fiind pregătit, într-o atmosferă destul de răcoroasă, marea sărbătoare a început. Sfânta Liturghie a hramului, celebrată la altarul din curtea bisericii, a fost prezidată de Excelența sa episcopul Petru Gherghel, în jurul căruia au concelebrat aproximativ 40 de preoți. Împreună cu credincioșii comunității din Gherăești, pelerinii sosiți din Talpa, Barticești, Săbăoani, Pildești și alți oaspeți din localitățile vecine au făcut în așa fel încât curtea bisericii a devenit neîncăpătoare. Toți aceștia au fost hrăniți sufletește de cuvintele mărețe și înălțătoare ale părintelui predicator, Alois Bulai, care a vorbit despre sfânta Euharistie de-a lungul mântuirii, dând exemple concrete din Sfânta Scriptură. Ceea ce i-a impresionat foarte mult pe cei prezenți a fost exemplul despre moștenirea pe care un mare bogătaș a lăsat-o celor care urmau să participe la înmormântarea lui, programată să aibă loc cu începere de la ora 4.00 dimineața; și cum la acea oră nu au venit decât cei care țineau la el, moștenirea le-a lăsat-o numai lor. Pornind de la acest exemplu, părintele a reamintit că la fel procedează Cristos și în cazul nostru, în sensul că numai celor care sunt aproape de el le oferă mântuirea; nu celor care se cred aproape numai prin vorbe, însă faptele îi îndepărtează de Dumnezeu. Întăriți prin cuvântul de învățătură, cei prezenți la sfânta Liturghie au înțeles că mereu este necesar să acorde o mare importanță valorilor autentice.

Pentru a sublinia caracterul universal al mântuirii, sfânta Liturghie a fost animată de întreaga comunitatea. Copii, tinerii, persoane consacrate, seminariști și adulți, cu toții au animat celebrarea euharistică, participând la procesiunea spre altar, la citirea lecturilor, la rugăciunea credincioșilor, la ofertoriu și la procesiunea cu preasfântul sacrament pe străzile satului.

Fiind în Anul Euharistiei, la sfânta Liturghie s-a evidențiat foarte mult marele dar lăsat nouă de Cristos: sfânta Împărtășanie. În acest sens, credincioșii s-au hrănit la masa cuvântului. Și după cum toți avem nevoie de semne și simboluri, la ofertoriu au fost prezentate la altar câteva elemente simbolice: un potir și o ostie făcute din crengi de brad, un tablou cu Cina cea de taină, ostensoriul, strugurii și pâinea. Conștienți de marele dar al Euharistiei, cea mai mare parte a celor veniți la sărbătoare l-au primit pe Cristos în sfânta Împărtășanie.

Imediat după Împărtășanie, procesiunea cu sfântul sacrament a pornit pe străzile satului. Anul acesta s-a urmat un traseu mai lung, ajungându-se până în centrul satului. Pe traseul stabilit pentru procesiune au fost construite patru corturi, împodobite cu ramuri verzi, stegulețe, pancarte, ghirlande și covoare, prin grija deosebită a feciorilor de biserică și a consilierilor. Prin cântecele euharistice, fanfara și corul au făcut tot posibilul pentru a oferi un caracter deosebit procesiunii. La fiecare cort s-a citit o evanghelie, urmată apoi de o rugăciune la preasfântul sacrament și de binecuvântarea euharistică. De-a lungul procesiunii, PS Petru Gherghel a purtat ostensoriul cu sfânta ostie. Această procesiune a fost o mărturie că noi nu ne-am mulțumit să-l primim în noi pe Cristos prin sfânta Împărtășanie, ci am dorit să-l ducem cu noi pe străzi, pentru a-i binecuvânta pe toți oamenii, dar mai ales pe cei ce ignoră marele dar făcut nouă de Dumnezeu în sfânta Împărtășanie.

Procesiunea cu preasfântul sacrament s-a încheiat în biserică cu o ultimă binecuvântare. La sfârșitul celebrării, părintele paroh le-a mulțumit tuturor celor prezenți și în chip special celor care au făcut ca această sărbătoare să fie atât de frumoasă.

Celebrarea s-a încheiat cu invitația de a participa la sfânta Liturghie din a doua zi de hram, tot la ora 11.00. Plini de binecuvântare cerească, toți pelerinii și credincioșii din Gherăești s-au reîntors la casele lor cu mai mult har și ajutor ceresc. Ne-am rugat ca acest an euharistic să ne apropie tot mai mult de Cristos și de sfânta Euharistie.

Pr. Adrian Chili

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment pot fi găsite la www.gheraesti.cnet.ro


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat