Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Depunere de voturi perpetue

În sărbătoarea Vizita Sfintei Fecioare Maria la Elisabeta, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, șapte surori din Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" au depus voturile perpetue. La Liturghia celebrată în ziua de 31 mai, la ora 10.30 și prezidată de PS Petru Gherghel, au fost prezenți peste 35 de preoți. Au participat persoane consacrate, părinți, rude și prieteni ai surorilor sărbătorite.

Surorile au răspuns pozitiv, asemenea Mariei, la chemarea Domnului de a-l sluji pe Cristos. Pentru acest pas important, ele au participat la o săptămână de exerciții spirituale la Mănăstirea Carmelită din Luncani, sub îndrumarea spirituală a părintelui iezuit Henryk Urban.

La începutul sfintei Liturghii PS Petru i-a salutat pe cei toți cei prezenți, preoți, persoane consacrate și credincioși, în special pe surorile care au decis să-și dăruiască întreaga viață lui Cristos, marele preot. Totodată, el i-a invitat pe toți să le însoțească prin rugăciunile lor pe surorile care doresc să devină începând "tabernacole vii" ale lui Cristos din sfânta Euharistie.

După ce două surori au citit lecturile sfinte din Cartea profetului Sofonia și din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Romani, a urmat citirea Evangheliei după sfântul Luca.

În cadrul ritului profesiunii călugărești, surorile candidate au fost chemate de sr. Valeria Doboș, superioară congregației, pe nume și întrebate despre intenția lor de către PS Petru Gherghel. Ele au răspuns împreună: "Cerem să-l urmăm pe Cristos ca mirele nostru în Institutul Diecezan Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot și să înaintăm în propunerea noastră până la moarte".

În cadrul cuvântului de învățătură, PS Petru Gherghel a evocat persoana preacuratei Fecioare Maria, "primul tabernacol" al lui Cristos. Prin ascultarea ei, prin acceptarea planului divin de mântuire al tuturor oamenilor, dar și prin iradierea iubirii cu care a învăluit-o Cristos, Maria a devenit un exemplu de mântuire pentru întreg neamul omenesc. În final omiliei, adresându-se surorilor sărbătorite, dar și tuturor persoanelor consacrate, Preasfinția sa a transmis următorul îndemn: "Orice persoană consacrată, aleasă a lui Cristos, trebuie să fie purtătoare a lui Isus față de ceilalți frați... Înălțați mereu către Dumnezeu imnul Magnificat,..., pentru a deveni persoane euharistice".

Liturghia a continuat cu ritualul consacrării perpetue, mai întâi cu un dialog între celebrant și cele care doreau să se dedice Domnului, apoi cu intonarea Litaniei tuturor sfinților. În fața episcopului, fiecare soră a pronunțat formula profesiunii scrisă cu propria mână și apoi a fost depusă pe altar. Următorul pas a fost sfințirea și înmânarea inelelor. În finalul celebrării, sora Maria Bertalan, una dintre cele care au depus profesiunea solemnă a adresat un cuvânt de mulțumire PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, superioarei generale, tuturor surorilor din cadrul congregației și tuturor pentru participare și pentru rugăciuni. La rândul său, PS Petru a mulțumit surorilor pentru acest pas decisiv pe care l-au făcut, reînnoind totodată îndemnul de a deveni temple vii ale lui Cristos.

Cu aceste surori care și-au pus viața în slujirea Domnului, numărul celor care au depus voturile perpetue în această congregație se ridică la 63. Congregația a fost întemeiată de Mons. Petru Gherghel în 1987, iar în prezent numărul surorilor membre este de 163. În septembrie 2001 a fost aleasă prima superioară generală a institutului, sora Valeria Doboș.

Surorile care au depus voturile perpetue la 31 mai sunt: Maricica Antal (Tămășeni), Gabriela Andrieș (Tămășeni), Maria Bertalan (Dofteana), Veronica Călugăru (Săbăoani), Felicia Corlade (Trebeș), Cristina Percă (Săbăoani) și Lenuța Senteș (Vladnic).

Marius-Claudiu Dumea

* * *

Impresii

Ce a însemnat pentru dumneavoastră acest pas important pe care l-ați făcut astăzi?

  • Azi e o mare bucurie și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru acest minunat dar. Urmând exemplul sfintei Fecioare Maria, dorim să fim și noi exemple vii printre oameni. Bucuria acestei zile să fie mereu cu noi, fie în bucurie, fie în încercare. (Sr. Veronica Călugăru)

  • O zi unică în viața mea. Nu pot să-i mulțumesc îndeajuns lui Dumnezeu pentru acest dar. Am simțit că Isus m-a ținut în brațe, iar sfânta Fecioară se bucura împreună cu mine. (Sr. Gabriela Andrieș)

  • A fost o zi în care i-am spus încă o dată "da"-ul meu, acum pentru totdeauna lui Cristos. Sfânta Fecioară să mă ocrotească pe acest drum al slujirii. (Sr. Maricica Antal)

  • Poate că ori de câte ori ni se întâmplă un eveniment important, spunem că este cea mai frumoasă zi din viața noastră. Ziua de azi a fost cu totul deosebită pentru mine, căci, deși în inima mea m-am oferit cu totul de mult timp lui Dumnezeu, astăzi am putut exprima acest sentiment în mod public, în fața reprezentanților Bisericii. (Sr. Maria Bertalan)

  • Pentru mine ziua aceasta este ziua bucuriei și a împlinirii. (Sr. Lenuța Senteș)

* * *

Istoricul Congregației "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot"

Institutul a fost fondat în anul 1987 la Iași din inițiativa Mons. Petru Gherghel, ordinarius al Diecezei de Iași, care la acea dată a creat o asociație cu un statut propriu pentru persoanele care deja lucrau în parohii și în seminarul diecezan și aspirau la perfecțiunea evanghelică și care, din cauza regimului comunist, nu puteau să se organizeze în mod oficial.

Pentru a putea forma tinerele care aspirau să se dedice acestei slujiri în folosul Bisericii și pentru a se putea bucura de un statut de persoane consacrate în dieceză, s-a deschis la Miroslava în octombrie 1987 o formă de noviciat pentru aceste tinere, ce doreau să se formeze la acest mod special de a-l urma pe Isus Cristos.

Prima maestră de novice a fost sr. Tiburț, ajutată pentru scurt timp de sr. Pelagia, care aparțineau Congregației "Notre Dame de Sion", congregație prezentă în Dieceza de Iași până la suprimarea libertății religioase din 1948.

Pentru Asociația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" a fost elaborată, în condiții de clandestinitate și dificultăți deosebite, o regulă de viață având titlul de "Norme", iar primele tinere au făcut prima lor profesiune religioasă la 7 octombrie 1989.

După căderea regimului comunist, PS Petru Gherghel, consacrat la 1 mai 1990, a decis să dea o formă oficială acestui grup de persoane, creând Asociația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", care își desfășura activitatea în diferite parohii și în seminarul diecezan.

S-a început cu o perioadă de noviciat de 12 luni precedată de la 1 an până la 2 ani de aspirandat și postulandat, urmată de profesiunea temporară pentru perioade limitate: 1 an, respectiv 3 ani. O deosebită contribuție în formarea primelor surori și în organizarea asociației, iar mai târziu a institutului, au avut-o: Mons. Aurel Percă, actualmente episcop auxiliar al Diecezei de Iași, pr. Pavel Balint, pr. Aurel Iștoc, Mons. Grigore Duma și pr. Mihai Chelaru (de fericită amintire).

În anul 1994 s-a deschis la Barați în Casa "Buna-Vestire", noviciatul după normele canonice, iar prima maestră de novice a fost sr. Maria-Stela din Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostive", ajutată fiind de alte surori din aceeași congregație: sr. Damiana și sr. Imelda, venite în România cu permisiunea PS Petru Gherghel; iar părinte spiritual a fost numit Iosif Enășoaie.

În această perioadă a fost elaborată o nouă regulă de viață, ce a fost trimisă la Congregația pentru Institutele Călugărești și Societățile de Viață Apostolică la Roma. Primind observațiile necesare asupra textului, s-au pus bazele noilor constituții ale viitorului institut diecezan.

Având un număr de 120 de surori prezente în asociație și, de asemenea, posibilitatea asistenței surorilor din Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostive", originare din Italia, s-a trecut la faza succesivă. Episcopul diecezan a aprobat Constituțiile Institutului Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" printr-un decret, la data de 25 martie 1995.

În toată această perioadă, 1987-2001, institutul a fost susținut și condus de PS Petru Gherghel, ajutat fiind de episcopul Aurel Percă și de Mons. Alois Fechet.

Primul grup de surori în număr de 30 și-au oferit viața Domnului pentru totdeauna prin profesiunea perpetuă, în ziua de 7 octombrie 1996 în sanctuarul Maicii Domnului din Cacica.

În toamna aceluiași an a fost numită maestră de novice sr. Ana Budău și s-a continuat formarea, așa cum prevăd normele canonice ale Constituțiilor.

În septembrie 2001 a fost aleasă prima superioară generală în persoana sr. Valeria Doboș și a fost constituit consiliul general format din cinci surori: sr. Ana Budău, sr. Lenuța Băcăoanu, sr. Dionisia Șandru, sr. Regina Horvat și sr. Regina Patrașc.

În mai 2005 numărul surorilor era de 162, dintre care 138 cu voturi perpetue și 24 cu voturi temporare.

Sr. Valeria Doboș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Album foto: 31 mai: Iași: Depunere de voturi perpetue.


 

lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat