Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie și procesiune euharistică

Solemnitatea Trupul și Sângele Domnului a fost marcată duminică, 29 mai, printr-o celebrare euharistică solemnă, prezidată de PS Petru Gherghel în catedrala "Adormirea Maicii Domnului", urmată de o procesiune euharistică solemnă pe străzile Iașiului. Semnificația sărbătorii din acest an a fost cu atât mai deosebită cu cât în întreaga Biserică Catolică anul 2005 a fost declarat Anul Euharistiei.

În calendarul Bisericii Romano-Catolice, în prima joi după solemnitatea Sfintei Treimi este stabilită solemnitatea Trupul și Sângele Domnului, cunoscută în popor și cu numele de Joia Verde. În această zi credincioșii cinstesc cu multă venerație prezența lui Cristos în sfânta Euharistie. Din motive pastorale, celebrarea euharistică specifică acestei zile s-a transferat în multe comunități pentru duminica următoare.

Solemnitatea Trupul și Sângele Domnului a fost marcată la Iași duminică, 29 mai, prin celebrarea euharistică solemnă prezidată, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului", începând cu ora 11.00, de către păstorul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel. Alături de Excelența sa s-au aflat la altar 33 de preoți (de la episcopie, de la parohiile și congregațiile din Iași, precum și de la Institutul Teologic) și cei 11 diaconi de la seminar. Ca reprezentant din partea Bisericii Ortodoxe a fost prezent pr. arhimandrit Varlaam Merticariu, vicar administrativ, delegat din partea ÎPS Daniel, mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Lor li s-au alăturat în rugăciune persoane consacrate, copii, tineri, credincioși catolici și ortodocși, precum și oaspeți din străinătate. Reprezentanți ai oficialităților locale au fost prezenți primarul Gheorghe Nichita și generalul Constantin Bârhală.

Ca și în anii trecuți, curtea episcopiei a fost împodobită pentru sărbătoare cu multe ramuri verzi, care ne readuc aminte de momentul intrării triumfale a lui Isus în cetatea Ierusalimului și de modul în care poporul l-a aclamat și l-a primit cu bucurie ca pe adevăratul lor rege.

"Iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii" (Mt 28,20). Cu aceste cuvinte a început PS Petru Gherghel celebrarea euharistică, rugându-l pe Cristos, asemenea celor doi ucenici în drum spre Emaus, în numele întregii comunități: "Rămâi cu noi, Doamne!"

După proclamarea lecturilor din Sfânta Scriptură (Dt 8,2-3.14b-16a; Ps 147; 1Cor 10,16-17; In 6,51-59), a urmat cuvântul de învățătură al pr. Cristinel Fodor, director spiritual la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași. Părintele și-a început cuvântarea cu o relatare despre istoria unui faimos mausoleu din India, construit în întregime din marmură albă de către un rege bogat în cinstea soției sale, care a murit la vârsta de doar 36 de ani. Pentru a-și arăta iubirea profundă față de ea, regele a dispus ca sicriul ei să fie încrustat cu numeroase perle și pietre prețioase. "Dacă iubirea umană este capabilă de astfel de gesturi, a subliniat părintele, cu atât mai mult a făcut Dumnezeu pentru noi". Și a continuat: "Isus nu ne-a lăsat vreo statuie sau vreo fotografie de-a sa, ci ni s-a dăruit cu totul în sacramentul altarului... El și-a ales ca locuință umilă pâinea și vinul pentru ca de aici să poată spune: «Omule, te iubesc!»".

Reamintind importanța enciclicei Ecclesia de Eucharistia (17 aprilie 2003) a papei Ioan Paul al II-lea, pr. Fodor i-a invitat pe cei prezenți să citească documentele Bisericii referitoare la sfânta Euharistie, pentru a înțelege mai mult misterul iubirii lui Cristos euharisticul.

În continuare, părintele a subliniat două atitudini greșite adoptate de mulți credincioși în fața invitației lui Cristos de a participa la masa euharistică; unii se împărtășesc foarte rar, considerându-se nevrednici să-l primească pe Cristos în sufletul lor, iar alții, căzând în extrema opusă, se apropie de multe ori de sacramentul Euharistiei fără a îndeplini condițiile recerute. Primii dintre ei se pot asemăna cu cei din parabola invitaților la ospăț, care au refuzat invitația regelui invocând diverse motive. "De ce acceptăm să ne întoarcem de fiecare dată de la Liturghie tot mai flămânzi?", s-a întrebat în continuare pr. Fodor, care a subliniat că sfânta Liturghie este banchetul la care Dumnezeu ne invită să luăm parte cu toții. Iar împărtășirea cu trupul și sângele lui Cristos îi va întări pe credincioși în relațiile lor de prietenie și comuniune frățească, va îndepărta atitudinea de răutate, dușmănie, invidie și va contribui la instaurarea unui climat de pace și iubire adevărată între toți oamenii.

În final, folosindu-se de imaginea păsărilor atrase pe timp de noapte de lumina farului călăuzitor situat la marginea mării (multe dintre ele, în dorința lor neobosită de a primi lumina, zdrobindu-se de sticla groasă și dură a farului), pr. Cristinel Fodor a adresat tuturor îndemnul de a căuta mereu lumina cea adevărată, Isus Cristos, care în Euharistie ne potolește foamea și setea sufletească și ne face părtași de strălucirea dumnezeirii sale.

După ce credincioșii au mărturisit împreună Crezul, au fost rostite intențiile de la rugăciunea credincioșilor. A urmat apoi ofertoriul, când la altar au fost prezentate: pâinea și vinul, daruri pentru Cel Preaînalt, pentru ca ele să devină trupul și sângele lui Cristos; o lumânare aprinsă, simbol al credinței nestinse în prezența lui Cristos în Euharistie; un tablou reprezentând imaginea catedralei, având în centru ostia și potirul binecuvântat; un buchet de flori, simbol al purității și al frumuseții. Liturgia euharistică a continuat cu prefacerea, rugăciunea euharistică și ritualul Împărtășaniei, moment liturgic în cadrul căruia numeroși credincioși au răspuns invitației lui Cristos de a se hrăni cu trupul și sângele său.

Ultima parte a celebrării a fost rezervată procesiunii cu preasfântul sacrament pe străzile orașului. Procesiunea din această zi este menționată pentru prima dată între anii 1274-1279 în Germania (Köln). Din secolul al XIV-lea, tradiția de a purta pe străzi ostia sfântă într-un ostensor (obiect de cult în formă de soare cu raze) s-a răspândit în majoritatea țărilor.

Începând cu ora 12.30, Isus prezent în sfânta Împărtășanie a fost purtat pe străzile orașului Iași, însoțit de cântarea copiilor, a tinerilor, a seminariștilor, a credincioșilor și a fanfarei. Conform unei tradiții, băieții și fetițele care au făcut de curând prima sfântă Împărtășanie au aruncat flori înaintea procesiunii cu sfânta taină. Traseul pe care s-a desfășurat procesiunea a fost următorul: Bd. Ștefan cel Mare, Str. Anastasie Panu, Str. Costache Negri, cu întoarcere la catedrală pe str. Colonel Langa.

Procesiunea a fost formată din crucea procesională, însoțită de două lumânări, ministranți, icoane, persoane consacrate, copii îmbrăcați în alb, diaconii, preoții de la episcopie și de la catedrală, preoții de la parohiile și congregațiile din Iași, precum și părinții profesori de la Institutul Teologic, baldachinul, oficialitățile, seminariștii, fanfara și mulțimea de credincioși. Monstranța cu sfânta ostie a fost purtată de PS Petru Gherghel.

Procesiunea euharistică pe străzile orașului s-a dorit a fi un act de iubire și de credință în prezența reală a lui Cristos în sacramentul Euharistiei. Purtat pe străzile orașului, Cristos euharisticul a fost aclamat cu multă venerație de toți credincioșii.

Procesiunea a fost și o posibilitate de a înțelege mai bine că în pelerinajul nostru pământesc suntem susținuți și încurajați de prezența reală și mântuitoare a lui Cristos în sacramentul Euharistiei. Procesiunea s-a încheiat în catedrală prin binecuvântarea cu sfântul sacrament, dată de PS Petru Gherghel tuturor celor prezenți, cărora le-a mulțumit la final pentru participarea la celebrarea euharistică solemnă din această zi.

Solemnitatea Trupul și Sângele Domnului întărește an de an unirea noastră cu Mântuitorul și cu frații noștri în credință, făcând să crească tot mai mult în sufletele celor credincioși dorința după cele veșnice.

Emanuel Imbrea


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat