Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Anul Euharistiei în Roman

Așa cum este știut de majoritatea cititorilor acestui sit, perioada cuprinsă între lunile octombrie 2004 - octombrie 2005 este numită Anul Euharistiei. În zilele acestea, în funcție de sărbătorile anului liturgic, s-au organizat diferite celebrări prin care s-a scos în evidență însemnătatea sfintei Împărtășanii în viața Bisericii și a creștinilor.

În orașul mușatin, în cele patru parohii și în casele călugărești s-au organizat numeroase astfel de momente particulare sau comune: adorații euharistice, adorație perpetuă în anumite zile, meditarea cuvântului lui Dumnezeu, simpozioane etc. Cele mai importante dintre celebrările publice au avut loc în zilele de 25 și 29 mai, ambele grupându-se în jurul bisericii mamă a tuturor parohiilor: biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus".

În seara dinaintea solemnității Trupul și Sângele Domnului, au avut loc cinci ore de adorație euharistică, cu participarea credincioșilor din toate parohiile orașului, pregătite și conduse de tineri și membrii congregațiilor călugărești. În cadrul acestor ore de adorație, la care au participat sute de credincioși - în general tineri -, s-au favorizat momentele de intimitate cu Dumnezeu și a fost preamărit, prin cântece și rugăciuni, Fiul lui Dumnezeu pentru că a rămas cu noi în taina euharistică. Cu această ocazie, zeci de persoane s-au împăcat cu Dumnezeu prin sacramentul Spovezii.

Duminică, 29 mai, a fost o zi cu totul și cu totul aparte. În prezența episcopului de Chișinău, Anton Coșa, s-a celebrat sfânta Liturghie în cinstea preasfântului trup și sânge al lui Isus, la care au participat zeci de preoți și persoane consacrate, precum și un număr impresionant de credincioși, între aceștia evidențiindu-se: copiii care au primit anul acesta prima Împărtășanie, ministranții, seminariștii, coriștii și membrii fanfarei. După sfânta Liturghie a urmat procesiunea cu preasfântul sacrament, care s-a derulat pe străzile Ștefan cel Mare, Republicii, Rahovei, Dobrogeanu Gherea și Cuza Vodă.

Cu siguranță, imaginile inserate aici vorbesc de la sine despre aceste momente atât de emoționante și viu trăite de comunitatea catolică din Roman, precum și de atâția oameni de alte convingeri religioase care au asistat pasivi sau curioși la această manifestare a credinței în Isus euharisticul.

Pr. Alois Moraru


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat