Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Dezbatere despre pontificatul papei

Pontificatul papei Ioan Paul al II-lea continuă să prezinte interes pentru mulți oameni. Analiștii au observat că numai legat de moartea papei s-au scris pe internet peste 35.000 de articole, de zece ori mai mult decât în cazul oricărei alte personalități. Sâmbătă, 28 mai, la ora 18.00, la Centrul Cultural "Xaverianum" din Iași, a avut loc o dezbatere cu titlul: "Ioan Paul al II-lea. Proba evaluării pontificatului din perspectiva istorii contemporane". Conferențiar a fost academicianul prof. dr. Alexandru Zub. Invitați de onoare la această dezbatere au fost PS Petru Gherghel și PS Anton Coșa.

Pr. Tadeusz Rostworowski SJ a făcut introducerea în tema dezbaterii. Apoi s-a prezentat un film despre papa Ioan Paul al II-lea și impactul pontificatului său asupra societății.

Academicianul Alexandru Zub, în conferința sa, a subliniat următoarele idei legate de papa Ioan Paul al II-lea: un papă de care lumea avea nevoie; el a fost beneficiarul unei experiențe de luptă pentru salvarea sufletului; prin el Biserica a dat răspunsuri specifice la problemele timpului; a promovat primatul spiritului; "Nu vă temeți" a devenit îndemnul său preferat; a susținut interpretarea suferinței în cheie spirituală ca o modalitate de înnobilare a omului; s-a luptat cu excesul de raționalism, cu desacralizarea omului; a condamnat comunismul, luând în același timp distanță față de un capitalism dăunător; a promovat restabilirea demnității spirituale a omului unită cu eliberarea de teamă, de frica de altul, de sine, de creație, de puterile terestre, de sistemele de opresiune etc.; omul are menirea de a se învinge pe sine, este vocația martirajului, a crucii; omul este măreț în slăbiciunea sa, e un preot al creației; a avut atenția îndreptată spre tineri, criticând civilizația de consum; avea convingerea că primatul spiritual se redobândește prin entuziasmul tinerilor; atitudinea față de evrei, condamnând antisemitismul; despre comunism vorbea la trecut; raționalismul cartezian nu-i inspira simpatie; pentru că omul se considera valoros prin ceea ce are și nu prin ceea ce este, a propus lumii un examen de conștiință...

Episcopul de Iași în cuvântul său a subliniat mai întâi că activitatea papei a fost complexă și că nu vom reuși să facem vreodată analiza pontificatului. Apoi a relatat câteva momente din viața Excelenței sale legate de Ioan Paul al II-lea. În 1978 când a fost ales papa, România era într-o situație dificilă, era lagărul comunist în această zonă; Biserica trecea printr-o perioadă grea, nefiind recunoscută Dieceza de Iași; un președinte al Departamentului Cultelor din vremea aceea ținea să sublinieze: "Aici nu suntem în Polonia"; oricum, noul papă inspira bucurie, speranță; pentru a ajunge la Roma episcopul a trebuit să intre într-un grup ecumenic care s-a îndreptat mai întâi spre o conferință la Fatima; la Roma a întocmit o dare de seamă în limba latină, pe care papa a apreciat-o: "Aceasta este limba Bisericii, mă bucur". A povestit despre emoția care l-a însoțit că l-a întâlnit pe papa; l-a întâlnit apoi în timpul unui curs de șase luni de la Roma și mai târziu în diferite ocazii și i-a admirat memoria pentru că reținea numele; avea un interes cu totul special pentru România, pentru Dieceza de Iași, pentru Seminar; după 1989, când situația Bisericii s-a reglementat, l-a întâlnit de mai multe ori; de fiecare dată papa arăta disponibilitate, bucurie, amabilitate; a insistat mult să viziteze România și Excelența sa l-a văzut marcat de această vizită, n-a uitat-o. Episcopul a încheiat spunând că "a fost o bucurie că a trăit în timpul pontificatului său".

Un alt invitat a fost PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. Preasfinția sa a povestit despre bucuria și emoțiile pe care le-a avut întâlnindu-l pe Ioan Paul al II-lea, precum și despre experiența frumoasă prin care a trecut atunci când a fost hirotonit episcop de către Ioan Paul al II-lea; a subliniat, de asemenea, interesul pe care papa l-a avut pentru creștinii catolici din Chișinău.

Întâlnirea s-a încheiat prin întrebări puse de către cei prezenți în sală și prin răspunsurile oferite de academicianul Zub și PS Petru Gherghel.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat