Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Ședință decanală

Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău a fost în ziua de 18 mai gazda întâlnirii decanatelor de Bacău, Traian și Vrancea, moment de profundă comuniune sacerdotală și dezbatere a problemelor pastorale prezente în parohiile acestor decanate.

La această Întâlnire au participat 65 de preoți din decanatele de Bacău, Traian și Vrancea. Pentru început a luat cuvântul moderatorul întâlnirii, pr. decan Isidor Dâscă, mulțumindu-le tuturor preoților prezenți pentru bunăvoința de a fi împreună la aceste momente de comuniune fraternă. Apoi, Sfinția sa a dat citire temelor propuse pentru această întâlnire, sugerându-le tuturor celor prezenți o participare cât mai constructivă.

Prima temă, înființarea Consiliului Pastoral Diecezan și, în perspectivă, a Consiliului Pastoral Parohial, prezentată de pr. decan Mihai Enășel, a reliefat conținutul canonic și statutele acestor consilii, precum și finalitatea lor pastorală. La sfârșitul primului punct s-a procedat la alegerea preoților din decanatele mai sus-amintite pentru Consiliul Pastoral Diecezan. Ca urmare a votului, au fost aleși următorii: Decanatul de Bacău: pr. Eugen Budău și pr. Iosif Dămătăr; Decanatul de Traian: pr. Vincențiu Burlacu și pr. Petru Albert; Decanatul de Vrancea: pr. Petru Beța și pr. Eugen Pișta; laicii din Decanatul de Bacău: Balaș Constantin și Ungureanu Ioan.

După procedura de vot, s-a trecut la prezentarea celei de-a doua teme de către pr. Andrei Varga, paroh de Văleni: Testamentul papei Ioan Paul al II-lea.

Cea de-a treia temă, viața și activitatea Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, a fost prezentată de pr. Gabriel-Claudiu Ianuș, vicar la Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău. După prezentare, pr. decan Vasile Rediu a adăugat, citând un articol din presa română, că Universitatea din Cluj a propus să confere titlul de doctor honoris causa actualului pontif, ceea ce ar deschide perspectiva unei eventuale vizite apostolice a Sanctității sale în România. În continuare, pr. Anton Săboanu a făcut un comentariu pe marginea Testamentului papei Ioan Paul al II-lea și a primelor inițiative ale actualului pontif.

Cea de-a patra temă, Operele Misionare Pontificale Fidei Donum, prezentată de Mons. Petru Mareș, a avut ca scop aducerea la cunoștința preoților participanți structura, funcționarea și finalitățile acestei structuri ecleziastice.

În a doua parte a întâlnirii decanale, la propunerea pr. decan Isidor Dâscă, s-au discutat anumite aspecte de ordin practic în legătură cu desfășurarea solemnității Trupul și Sângele Domnului în Anul Euharistic și a Sărbătorii Copiilor. Apoi s-a supus la vot modul de organizare a viitoarelor întruniri decanale. Astfel, s-a hotărât ca pe viitor să se desfășoare patru întâlniri, dintre care două cu participarea celor trei decanate și două pentru fiecare decanat în parte.

Pr. Isidor Dâscă


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat