Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

O nouă carte: Amintiri. Călăuze

La Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București a apărut de curând cartea Amintiri. Călăuze. Cu Evanghelia lui Ioan pe drumul de pelerinaj spre Compostella, semnată de Ana Boariu. Apărută cu sprijinul Fundației "Renovabis" - Germania și al Asociației "Signis" - România, cartea însumează 174 de pagini și se bucură de o grafică de excepție, cu imagini color. Cartea a fost lansată în Librăriile "Humanitas" la București, Oradea și Timișoara.

La baza prezentei cărți se află lucrarea de masterat pe care autoarea Ana Boariu a susținut-o la Institutul Catolic din Paris în anul 2002. Cartea se dorește a fi o "lectură teatrală" a Evangheliei după sfântul Ioan. "Poate ea să ajute la o mai bună înțelegere a Evangheliei? Să facă prezentă experiența întâlnirii cu Cristos și înțelegerea rostului vieții și a morții lui?" se întreabă autoarea în introducere.

"Ana Boariu - spune Mons. Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova - nu s-a mulțumit cu o disertație asupra modalităților noastre de a ne apropia de cuvântul lui Dumnezeu, manifestat în și prin evanghelie, sau asupra modalităților alese de Cuvânt pentru a manifesta slava lui Dumnezeu în mijlocul nostru. Ea vrea să ne ajute să intrăm în contact direct, atât cât se poate, cu acest Cuvânt, pentru ca și noi, astăzi, să putem, asemenea lui Nicodim..., să ajungem să contemplăm slava lui Dumnezeu, necontenit creator și mântuitor".

În această carte, autoarea vrea să ofere un răspuns privitor la utilizarea teatrului pentru a proclama vestea cea bună. Dintre titlurile cuprinse în această lucrare, putem aminti: "Evanghelia vestită la Liturghie", "Distanța între imaginea teatrală și imaginea istorică", "Evanghelia după Ioan: de la întâlnirea cu Cristos la mărturia ucenicilor", "De la Lazăr la Petru", "Străinul întâlnit pe cale" etc.

Nu ne rămâne decât să ne lăsăm surprinși de acest teatru, evanghelizator, pentru a ne înnoi înțelegerea veștii celei bune a lui Isus Cristos, calea, adevărul și viața (cf. In 14,6).

Emanuel Imbrea

* * *

Ana Boariu este producător și realizator de documentare de televiziune și totodată regizor de teatru. Studiile pe care le-a urmat îmbină arta teatrală și teologia. După ce a absolvit Facultatea de Regie la Academia de Teatru și Film, urmată de un stagiu de jurnalism TV la Școala BBC din București, Ana Boariu s-a îndreptat spre televiziune. Timp de șase ani a lucrat pentru ProTV, multă vreme în departamentul de marketing și promovare, ca producător promo (1995-1999). A continuat ca realizatoare de emisiuni de televiziune (1999-2000). Pentru ProTV a realizat mai multe reportaje și documentare, printre care unul despre cardinalul Alexandru Todea, despre persecuția Bisericii Greco-Catolice din România, precum și unul despre prezentul și trecutul Arhidiecezei de București.

La invitația Asociației "Signis", Ana Boariu a participat în jurii la festivalul Internațional de Film de la Cannes, la Festivalul de Televiziune de la Monte Carlo și la Prix Italia 2003.

Debutul regizoral a fost realizat în anul 1992 cu spectacolul Equus de Peter Shaffer, distins cu Premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER), pentru cea mai bună producție a Școlilor de Teatru, și Premiul Festivalului "I.L. Caragiale" pentru cea mai bună regie și cel mai bun actor.

Licența susținută cu spectacolul Maria 1714 a fost primul pas în demersul de căutare a unei forme de teatru experimental, care să redea experiența religioasă trăită până la martiriu. Alte două proiecte teatrale - "Întoarcere la Betleem" și "Calea crucii" - care au legat cuvântul evangheliei de teatru au fost realizate în decembrie 1997 și aprilie 1998.

În anul 1997, studiile de artă au fost completate printr-o licență în teologie, obținută la Institutul Catolic din București, și printr-o lucrare de masterat susținută la Institutul Catolic din Paris în anul 2002, cu tema Amintire și mărturie în Evanghelia lui Ioan: puncte de plecare pentru o reprezentare teatrală.

* * *

Amintiri. Călăuze. Cu Evanghelia lui Ioan pe drumul de pelerinaj spre Compostella
Ana Boariu, Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, 2005, ISBN 973-9386-82-2, 13x20cm, 174 p., 200.000 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat