Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita cardinalului Paul Poupard în România

Cardinalul Paul Poupard, președintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, s-a aflat timp de câteva zile într-o vizită oficială în Transilvania. Primul obiectiv al vizitei a fost Universitatea Babes-Bolyai. De la Cluj, cardinalul și-a continuat drumul spre Alba-Iulia, unde s-a întânit cu ÎPS György Jakubinyi, arhiepiscop de Alba-Iulia, și cu profesorii și studenții Institutului Teologic Romano-Catolic.

Cardinalul Poupard a sosit la Cluj joi, 19 mai, la invitația Universității Babes-Bolyai, universitate care are ca program dezvoltarea caracterului multicultural, fapt pentru care există patru facultăți de teologie afiliate în cadrul universității (facultate de teologie ortodoxă, greco-catolică, romano-catolică și reformată).

Vineri, 20 mai, la ora 9.00, cardinalul a prezidat sfânta Liturghie în limba latină în catedrala "Sf. Mihail", la Liturghie concelebrând ÎPS György Jakubinyi și PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babes-Bolyai și alte fețe bisericești. Au fost prezenți și reprezentanții Facultății de Teologie Ortodoxă, în frunte cu decanul Ioan Chirilă.

În omilia sa, rostită în limba franceză, cardinalul Poupard spunea:"De curând am celebrat sărbătoarea Rusaliilor și știm că Duhul Sfânt ne este dat pentru a putea propovădui vestea cea bună a mântuirii tuturor fraților noștri. Mulți dintre aceștia suferă sub povara unei culturi care adesea îi subjugă, în care sărăcia, nesiguranța zilei de mâine, precaritatea locurilor de muncă și atâtea alte rele le macină existența, cufundându-i în neliniște, dacă nu chiar în disperare. Este de trebuință ca noi să îi ajutăm să-și transforme viețile, mărturisind bucuria pascală în viața noastră înnoită prin lucrarea Duhului Sfânt". "Trebuie, dragi frați și surori, dragi prieteni - a subliniat cardinalul -, să aducem în viețile noastre această icoană a Bisericii care este icoana bucuriei. În privirea creștinului sălășluiește o lumină care dă mărturie despre reînnoita întâlnire cu Domnul întru rugăciune și comuniune euharistică. Prin fiecare împărtășire a noastră din trupul și sângele Domnului, ne deschidem sufletele harului lui Dumnezeu, pentru ca lumina să alunge întunericul din ele". "Dincolo de cuvinte, ne unește același limbaj: mesajul trinitar, prin care suntem chemați să fim după chipul și asemănarea lui Dumnezeu Tatăl. Aceasta este iubirea, dragostea pe care Duhul Sfânt a revărsat-o în inimile noastre și prin care putem să ne iubim frații după cum însuși Dumnezeu ne iubește", a mai spus Eminența sa.

După Liturghie, cardinalul Poupard a susținut în aula magna a Universității o conferință intitulată "O Europă a popoarelor și a culturilor: rădăcinile creștine", urmărită cu mare atenție și aplaudată îndelung de profesori și studenți. Întrebările venite din public pe marginea conferinței au vizat, printre altele, starea de spirit din Franța, precum și politica Vaticanului față de ortodoxia rusă.

Vizita cardinalului Paul Poupard în Transilvania a continuat sâmbătă, 21 mai, când a ajuns la Alba-Iulia. În cursul dimineții, cardinalul a prezidat sfânta Liturghie în capela Institutului Teologic Romano-Catolic. I s-au alăturat în rugăciune ÎPS György Jakubinyi, profesorii institutului și studenții teologi. A urmat o întâlnire cu studenții, cărora cardinalul le-a vorbit despre cultura creștină și le-a prezentat structura și importantele preocupări ale Consiliului Pontifical pentru Cultură. În continuare, seminariștii i-au adresat cardinalului întrebări legate de rolul lor ca viitori preoți în cadrul Bisericii, despre rolul culturii și al formelor ei în societate, despre valorile creștine și modul cum acestea pot fi prezentate societății de azi, care nu pare a fi interesată de acestea. După întâlnirea cu studenții, cardinalul Poupard a vizitat biblioteca "Batthyaneum" a Institutului Teologic, fondată de episcopii romano-catolici de Alba-Iulia.

În aceeași zi, Eminența sa a efectuat o vizită și la Sibiu, unde s-a oprit la parohia romano-catolică și a vizitat Muzeul Brukenthal. Seara i-a făcut o scurtă vizită ÎPS Andrei, episcopul ortodox al locului, și a acordat un interviu la Radio Reîntregirea, unde a vorbit despre felul cum Vaticanul înțelege ecumenismul, accentuând totodată rădăcinile și credința comună a credincioșilor catolici și ortodocși.

Vizita cardinalul Paul Poupard s-a încheiat duminică, 22 mai, când în catedrala romano-catolică din Alba-Iulia, cardinalul Paul Poupard a prezidat sfânta Liturghie, luându-și rămas bun de la credincioși și de la studenții teologi. În predica sa, cardinalul a subliniat misterul Sfintei Treimi, în final rostind următoarea rugăciune: "Tatăl nostru atotputernic, tu vezi ce se ascunde în inimile noastre; știi totul și poți să înfăptuiești totul. Tu cunoști speranțele noastre: luminează-ne și încălzește-ne inimile cu raza iubirii tale! Doamne Isuse Cristos, Mesia, pe care l-a așteptat omenirea de-a lungul secolelor, care ai coborât între noi: condu-ne și călăuzește-ne spre dreptate, solidaritate și reconciliere, ca întâlnirile noastre să stea sub semnul dialogului, al stimei și al iubirii! Duhule Sfânt, Duhul comuniunii: vindecă-ne rănile, fă din inimile noastre un loc potrivit pentru iubire și iertare, ca să fim capabili pentru a-i primi pe alții și a împărtăși totul cu ei, așa cum se cuvine între frați adevărați! Ajută-ne să dăm mai departe lumina dreptății și dorința de pace!"

Márta Bodó (Alba-Iulia)


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat