Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Hram în Parohia Horlești

Parohia Horlești a fost în sărbătoare. Duminică, 22 mai, cu o săptămână înainte de sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului, horleștenii au sărbătorit hramul bisericii. A doua zi, 23 mai, Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Hramul din acest an a avut o mai mare solemnitate fiind Anul Euharistiei.

Duminică, 22 mai, sfânta Liturghie a început la ora 11.00 și a fost prezidată de pr. Iosif Dorcu, paroh la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" și decan de Iași.

Alături de Sfinția sa au concelebrat pr. Cristian Gașpal, paroh în Parohia Horlești, pr. Alois Bulai, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. Anton Encuță, paroh la Parohia Miroslava, pr. Pavel Chelaru, paroh la Parohia Horlești, pr. Gabriel Bucur, vicar la Parohia "Sfânta Tereza" din Iași, pr. Antonel-Aurel Ilieș, secretar provincial al Provinciei Franciscane din Moldova și un părinte diacon. Au luat parte la celebrare credincioșii comunității parohiale din Horlești, rudele acestora venite din împrejurimi special cu această ocazie, precum și un grup de persoane consacrate.

Celebrarea a început cu procesiunea de la casa parohială spre biserică a ministranților, a preoților și a copiilor care duminică, 15 mai, au primit prima sfântă Împărtășanie. Biserica era frumos împodobită, cu aranjamente florale, dar și cu două ghirlande uriașe confecționate din crenguțe de stejar de către copiii și tinerii din Horlești.

La începutul celebrării, pr. Iosif Dorcu i-a invitat pe credincioși să profite din plin de acest mare privilegiu pe care Dumnezeu li l-a oferit, acela de a lua parte la acest mare mister pe care îl constituie sărbătorea Trupul și Sângele Domnului.

În cuvântul de învățătură, pr. Alois Bulai, aprofundând lecturile propuse la sfânta Liturghie (Dt 8,2-3.14b-16a; Ps 147,12-13.14-15.19-20; 1Cor 10,16-17; In 6,51-59), a scos în evidență valoarea fundamentală a trupului și sângelui lui Cristos pentru viața noastră creștină. Trupul și sângele său divin ne ridică deasupra tuturor viețuitoarelor pământului și ne invită la o comuniune de viață divină cu Sfânta Treime.

În finalul celebrării, pr. Cristian Gașpal i-a prezentat credincioșilor pe preoții care au participat la sărbătoare, mulțumindu-le în acest sens pentru prezență. De asemenea, gândurile sale de mulțumire s-au îndreptat și spre toți aceia care s-au îngrijit ca sărbătoarea să fie frumoasă, dar și spre aceia care au participat la sărbătoare.

A urmat tradiționala procesiune cu preasfântul sacrament în afara bisericii. Preasfântul sacrament, purtat de pr. Iosif Dorcu, a staționat în patru corturi, special amenajate de către credincioși din Horlești în jurul parcului din imediata apropiere a bisericii. La fiecare staționare s-a citit câte un verset evanghelic. Au participat la procesiune ministranți, copii care presărau petale de flori pe aleea pe unde avea să treacă preasfântul sacrament, precum și o mulțime de credincioși. Pe parcursul procesiunii, au fost intonate diferite cântece specifice devoțiunii către preasfântul sacrament.

Luni, 23 mai, în cea de-a doua zi a hramului, tot la ora 11.00 a avut loc o sfântă Liturghie solemnă, prezidată de PS Petru Gherghel.

Marius-Claudiu Dumea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Album foto: 22 mai: Hram în Parohia Horlești.


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat