Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: Ziua Bolnavului

Cu ocazia Zilei Bolnavului în biserica "Preasfânta Treime" din Butea a avut loc o celebrare liturgică pentru cei care au de purtat zi de zi crucea grea a suferinței. Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, vineri, 13 mai. Au concelebrat alături de Preasfinția sa pr. Petru Blaj, paroh de Butea, pr. Isidor Chinez, decan de Valea Siretului, pr. Iosif Dorcu, decan de Iași, și pr. Petru Sescu, econom diecezan.

Într-o frumoasă zi de mai, satul era în sărbătoare, deși o sărbătoare puțin tristă, pentru că protagoniștii acestei zile erau bolnavii și bătrânii satului. Înainte de sfânta Liturghie de la ora 11.00 toată comunitatea s-a mobilizat pentru a-i transporta la biserică pe cei aproape 100 de bolnavi care au participat la Liturghia pontificală dedicată lor.

La începutul sfintei Liturghii au fost așezați în fața altarului bolnavii care, de luni de zile, nu au mai fost la biserică din cauza neputinței. Erau și copii bolnavi, și tineri bolnavi, dar majoritatea erau bătrâni. Unul dintre ei a fost adus în biserică pe o targă.

Parohul satului, pr. Petru Blaj, în cuvântul de deschidere a făcut referință la faptul că Butea are în istoria sa un fapt vrednic de reținut: pr. Iosif Corradini, fost paroh de Butea, a adus aici o statuie a Maicii Domnului de la Lourdes, iar această statuie l-a vindecat pe acesta în mod miraculos.

Prima lectură a fost citită de un tânăr în cărucior, iar a doua de o tânără mamă, de mai mulți ani imobilizată la pat.

În cuvântul de învățătură, episcopul i-a încurajat pe toți cei prezenți, dându-l ca exemplu de răbdare și de oferire a suferinței pe papa Ioan Paul al II-lea, de curând trecut la cele veșnice.

Chiar dacă toți bolnavii prezenți erau marcați de suferința lor, se putea citi pe chipul lor bucuria că se întâlnesc cu episcopul și că pot participa la o sfântă Liturghie atât de solemnă și frumoasă. La sfârșitul celebrării copiii din clasa I au oferit flori tuturor bolnavilor.

În după-amiaza aceleiași zile, sărbătoarea a continuat la mănăstirea Congregației "Misionarele Patimii lui Isus" din sat, acolo unde surorile au oferit o agapă frățească pentru bolnavii și însoțitorii lor, iar copiii au ținut un scurt program artistic.

Pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat