Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Iași: Ziua Bolnavului

În catedrala "Adormirea Maicii Domnului", vineri, 13 mai, a avut loc o sfântă Liturghie, la care au participat câteva zeci de bolnavi. Ziua Bolnavului este celebrată în Dieceza de Iași în ziua de 13 mai, când este memoria Sfintei Fecioare Maria de la Fatima.

Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, alături de el concelebrând pr. Iosif Dorcu, decan de Iași și paroh al Parohiei "Adormirea Maicii Domnului", pr. Fabian Doboș, vicar al aceleiași parohii și pr. Mihai Pătrașcu. Alături de preoți și bolnavi, a participat și un număr impresionant de credincioși și persoane consacrate. Celebrarea Zilei Mondiale a Bolnavului în Biserica Catolică este celebrată în mod obișnuit la 11 februarie, sărbătoarea Apariția Sfintei Fecioare la Lourdes. Întrucât la 11 februarie este dificilă deplasarea bolnavilor la biserică, în Dieceza de Iași s-a hotărât ca această zi să fie marcată la data de 13 mai, când se sărbătorește Apariția Sfintei Fecioare la Fatima.

La începutul celebrării, PS Petru Gherghel și-a îndreptat gândul către cei care îl preamăresc pe Dumnezeu, purtându-și zi de zi crucea grea a suferinței. El i-a încurajat pe cei bolnavi, îndemnându-i să-și poarte cu curaj și răbdare crucea și să devină exemple vii pentru cei din jurul lor.

După ce a fost proclamată prima lectură de către un bolnav, pr. Iosif Dorcu a proclamat evanghelia.

În cuvântul de învățătură, pr. Iosif Dorcu a accentuat în primul rând ideea că bolnavul creștin este singurul care poate să valorifice suferința, unind-o cu aceea a lui Cristos. Meritele suferinței sunt un tezaur prețios al Bisericii care ajută la mântuirea sufletelor.

În al doilea rând, părintele predicator s-a referit și la aceia care veghează la căpătâiul bolnavilor, afirmând că "orice bolnav presupune alte două mâini care spală, hrănesc și mângâie".

În finalul celebrării, Preasfințitul a evocat credința pe care a întâlnit-o la bolnavii din Butea, acolo unde a celebrat o sfântă Liturghie în aceeași zi, dimineață, la ora 11.00. Apoi a citit un fragment din testamentul papei Ioan Paul al II-lea cu referire la bolnavi. Apoi, și-a îndreptat atenția și spre "cele două mâini", adică spre cei care, cu devotament și răbdare, se îngrijesc de cei bolnavi.

S-a cântat Regina coeli, iar Preasfințitul a acordat celor prezenți binecuvântarea apostolică. La ieșirea din Biserică, fiecare dintre cei care au participat la sfânta Liturghie a primit o icoană care o reprezintă pe preasfânta Fecioară Maria, tămăduitoarea bolnavilor.

Marius-Claudiu Dumea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 mai: Iași: Ziua Bolnavului.
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat