Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Impresii de la simpozionul de la Durău

Afis simpozionSimpozionul Ecumenic Internațional "Hristos în mijlocul nostru, valoarea vieții liturgice pentru societatea de astăzi" s-a desfășurat la Durău (la Centrul Cultural Pastoral "Sfântul Daniil Sihastrul") în perioada 9-13 mai. Întrunirea a fost organizată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, în colaborare cu Fundația "Pro Oriente" Viena și cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte din cadrul Ministerului Culturii și Cultelor. Au participat ierarhi ortodocși, romano-catolici și greco-catolici, profesori de teologie de la diferite instituții de învățământ teologic din România, Austria și Elveția. Printre invitați au fost cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop al Vienei și primat al Bisericii Catolice din Austria, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. În cadrul simpozionului a fost prezentat volumul "Iluminism și Isihasm", care reunește comunicările și conferințele din cadrul precedentei întâlniri din anul 2001. Celebrările liturgice în rit bizantin și în rit latin, conferințele, grupe de lucru, prezentarea concluziilor în plen, rugăciunile au arătat din plin importanța sfintei Liturghii în viața Bisericii. Într-un interviu luat de Bogdan Neculau pentru Radio Iași, păstorul Diecezei de Iași a împărtășit impresiile de la Durău.

- Preasfințite, cu ce impresii v-ați întors de la Simpozionul de la Durău?
Cu impresia că trebuie să ne întâlnim pentru a ne cunoaște mai mult, mai ales pentru a cunoaște tradițiile fiecărei Biserici. Am înțeles o mulțime de lucruri referitoare la celebrarea sfintei Euharistii și a dumnezeieștii Liturghii în Biserica Ortodoxă. Am înțeles cum ne introducem într-un mister care, într-adevăr, angajează toată viața noastră și cum trebuie să trăim din acest mister. Am propus ca astfel de inițiative să nu aibă loc numai între marii teologi - e frumos și necesar acest lucru - sau între ierarhi. Acest lucru trebuie să aibă loc și între profesorii din seminarii și institute, ca și între studenți. Aș spune că aceste lucruri sunt necesare pentru crearea unui climat de apropiere și pentru a forma o familie cu adevărat europeană, cu fundamente creștine.

- Un gând despre cardinalul Cristoph Schönborn...
Mă bucur că inițiativele ÎPS mitropolit Daniel și ale cardinalului Cristoph Schönborn sunt o binecuvântare pentru noi și aș spune că ei devin pentru noi un fel de profeți ai acestei căutări și a realizării unui drum mai neted spre realizarea unității. Sunt bucuros să-l fi avut în mijlocul nostru pe cardinalul Schönborn, acest mare teolog al Bisericii noastre, un om care cu adevărat, atunci când vorbește, îi lămurește pe cei care îl ascultă. De asemenea, sunt bucuros că Eminența sa a vorbit nu numai la Simpozionul de la Durău, ci și la Universitatea "Al.I. Cuza" pentru tinerii noștri care studiază teologia, ca și pentru seminariști și preoți. Îl mai așteptăm la noi pe cardinalul Cristoph Schönborn și cu alte ocazii, căci este un prieten de-al nostru, iar distanțele mari pot fi trecute repede atunci când oamenii au suflet mare, credință și iubire.
 


lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat