Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Vizita cardinalului Christoph Schönborn

Iașiul a avut bucuria de a-l avea ca oaspete pe ES cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena și primat al Bisericii Catolice din Austria. Prezența sa în Dieceza de Iași se datorează simpozionului ecumenic desfășurat la Centrul Cultural-Pastoral "Sf. Daniil Sihastrul" din Durău, jud. Neamț, în perioada 9-13 mai, simpozion intitulat "Hristos în mijlocul nostru: Valoarea vieții liturgice în societatea de azi". Simpozionul a fost organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, în cooperare cu fundația "Pro Oriente" din Viena.

La simpozion au participat ÎPS Daniel, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. Cardinalul Schönborn a vorbit despre reperele biblice și teologice ale trăirii Liturghiei.

Joi dimineața, 12 mai, la ora 9.30, după ce au vizitat catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, cardinalul Schönborn, împreună cu PS Petru Gherghel, pr. Vili Dancă, rector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif", pr. Pavel Balint, care activează în Arhidieceza de Viena, pr. Mihai Pătrașcu și doamna Monika Slouk, redactor la Radio Stephandom din Viena, au făcut o vizită la Centrul Cultural German (Goethe Zentrum). Aici au fost întâmpinați de doamna Sigrun Andree, director al centrului și de dl. Traian Chebeleu, ambasadorul României în Austria. Doamna Sigrun Andree i-a prezentat cardinalului activitatea Centrului Cultural German, iar acesta, în semn de prețuire pentru activitatea centrului, i-a oferit o medalie comemorativă.

La ora 10.30, cardinalul a vizitat Universitatea "Al.I. Cuza". A fost întâmpinat în rectoratul universității "Al.I. Cuza" de pr. prof. dr. Emil Dumea, decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică, și de prof. dr. Henri Luchian, prorector cu relațiile internaționale. După ce i-a prezentat activitatea instituției și relațiile de parteneriat pe care universitatea le are cu universități din Europa, Canada, America etc., dl. Luchian i-a dăruit cardinalului Schönborn o carte de album a universității, iar cardinalul, la rândul său, i-a oferit o medalie comemorativă. Imediat după întâlnire, cardinalul i-a întâlnit pe studenții de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică. Aici pr. prof. dr. Lucian Farcaș a prezentat Eminenței sale situația exactă a facultății și problemele cu care se confruntă. Adresându-se studenților facultății în limba italiană, cardinalul Schönborn i-a îndemnat să prețuiască și să aprofundeze doctrina adevărată prezentă în Catehismul Bisericii Catolice.

La ora 12.00, cardinalul a ajuns la Institutul Teologic Romano-Catolic, unde a participat împreună cu preoții de la seminar, de la parohiile din Iași și din împrejurimi și de la congregațiile din Iași și cu studenții la o oră de rugăciune în capela institutului. După ce PS Petru Gherghel l-a prezentat studenților pe cardinal, iar pr. Vili Dancă a făcut un curriculum vitae al Eminenței sale, a urmat Ora medie, iar cardinalul Schönborn, reluând îndemnul făcut studenților de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, i-a încurajat pe seminariștii și pe preoții prezenți "să servească credința". Cum se poate servi credința? Printr-o cunoaștere profundă a doctrinei Bisericii Catolice, pe care s-o prezinte într-un mod sincer oamenilor de bunăvoință. "Catehismul Bisericii Catolice este un rezumat asupra doctrinei credinței Bisericii", a continuat Eminența sa. Cardinalul a evidențiat rolul magisteriului Bisericii, acela de "a apăra credința celor simpli" împotriva celor aroganți în ideile lor. Trei au fost ideile principale desprinse din discursul cardinalului: 1. a înțelege ce spune Biserica; 2. a servi credința Bisericii cu toată ființa; 3. a te ruga, pentru că teologia trăiește din rugăciune.

La încheierea orei de rugăciune, s-a cântat Regina coeli, iar cardinalul Schönborn a împărțit celor prezenți binecuvântarea apostolică.

Următorul punct din agenda cardinalului este vizita la Chișinău, de unde mâine, vineri, 13 mai, va decola spre casă.

Marius-Claudiu Dumea


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat