Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu cu cardinalul Christoph Schönborn

Prezent în România la deschiderea lucrărilor Simpozionului Internațional "Hristos în mijlocul nostru: valoarea vieții liturgice în societatea de azi", desfășurat la Durău în perioada 9-13 mai, cardinalul Christoph Schönborn a efectuat, printre altele, și o vizită la sediul Episcopiei de Iași, unde s-a întreținut cu PS Petru Gherghel. Eminența sa a avut amabilitatea de a răsounde la câteva întrebări.

Eminență, pentru început, v-aș ruga să faceți o scurtă incursiune în istoria dumneavoastră personală.
M-am născut în anul 1945, la terminarea războiului, în Boemia (Republica Cehă), într-o familie de limbă germană. Noi am fost expulzați împreună cu multe alte familii de limbă germană (3 milioane de persoane) și astfel Austria a devenit noua mea patrie. Am copilărit și mi-am făcut școala în Austria. După liceu, am intrat în Ordinul Dominican și am fost hirotonit preot în anul 1970. Ca dominican, mi-am continuat studiile în Franța și Germania. Întors în Austria, un timp am fost responsabilul pastoral al studenților. Predilecția mea pentru Biserica Ortodoxă a început foarte devreme, ceea ce m-a făcut să-i studiez pe sfinții părinți ai Bisericii. Subiectul tezei mele de doctorat este foarte scump Bisericii Ortodoxe: Icoana, și mă bucur că lucrarea mea este foarte apreciată azi de către ortodocși. Timp de 16 ani am fost profesor de teologie la Friburg în Elveția, unde am predat teologia orientală și teologia dogmatică. Tot în această perioadă am fost cooptat să fiu secretar general la redactarea Catehismului Bisericii Catolice (1987-1992). Am avut onoarea să particip la redactarea finală a Catehismului, sub directa îndrumare a cardinalului Joseph Ratzinger. În 1991, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea m-a numit episcop auxiliar de Viena. Din anul 1995 sunt arhiepiscop de Viena, iar din anul 1998 cardinal.

Din câte observ, aveți o strânsă legătură și prietenie cu Biserica Ortodoxă. Să cred că acesta este motivul vizitei pe care o faceți acum în România?
Mai întâi, este legătura mea de care aminteam mai sus, cu Biserica Ortodoxă, în general, și cu cea din România, în special. Trebuie să mai spun că mă leagă o strânsă și veche prietenie cu ÎPS mitropolit Daniel, cu care am fost coleg în Elveția. Înalt Preasfinția sa a fost lector la Institutul Ecumenic din Bossey (Geneva), iar eu profesor la Friburg; adesea făceam schimb de experiențe - eu predam la el, iar el la mine - și permanent a fost o rodnică și bună colaborare. În al doilea rând, este responsabilitatea mea în cadrul Fundației "Pro Oriente", pe care cardinalul König, fost arhiepiscop de Viena, a întemeiat-o în timpul Conciliului Vatican II, în anul 1964.

Ați adus în discuție de Fundația "Pro Oriente". Care este scopul ei și care sunt realizările concrete?
Așa cum spuneam, cardinalul König a avut ideea înființării acestei fundații în 1964. În principiu, această fundație este condusă de către laici responsabili, persoane publice, chiar și teologi, sub directa îndrumare a episcopului de Viena. Timp de 40 de ani, "Pro Oriente" a avut o mulțime de inițiative interesante, pe care noi le numim inițiative irenice (împăciuitoare). Prin toate acestea se încearcă depășirea unor conflicte, cum ar fi, de exemplu, cel dintre ortodocși și greco-catolici în Ucraina. Am avut multe inițiative și în România, mai ales în Transilvania, prin care am încercat apropierea între creștinii diferitelor Biserici. O altă activitate a noastră este cunoașterea vechilor Biserici nebizantine, precalcedoniene, armeană, coptă și altele. Mai avem și alte inițiative la nivel academic, de exemplu, formarea unei comisii istorice pentru cercetări în sud-estul Europei. Pot să spun că "Pro Oriente" a contribuit foarte mult la ameliorarea raporturilor între creștini în țările balcanice.

Cred că sunteți încă sub impulsul emoțiilor de la conclav. Sunteți un prieten sau un colaborator al actualului papă?
Îl cunosc pe Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea de 33 de ani. Am fost studentul său, iar din 1972 m-a primit în cercul foștilor săi studenți, care se adună în fiecare an împreună cu cardinalul Ratzinger (nu știu cum va fi în acest an, după ce a devenit papă!). Am colaborat timp de 15 ani în Comisia Teologică Internațională. Dar cea mai frumoasă perioadă a fost când am lucrat împreună, timp de 5 ani, la elaborarea Catehismului Bisericii Catolice, direct sub îndrumarea lui. Îndrăznesc să spun că ne leagă o adevărată prietenie care, din partea mea, este plină de respect și de venerație. El este un mare învățător și un creștin exemplar. Mai mult, spun că este o prietenie filială față de cineva pe care îl admir din toate punctele de vedere.

Observ în discursul Eminenței voastre mereu o tonalitate ecumenică. Credeți că România poate avea un rol important în mișcarea ecumenică internațională?
Absolut, da. Mai mult, eu cred că România are deja mari realizări ecumenice. Situația complexă a României îi conferă acest rol: există Biserici Catolice de ambele rituri, latin și bizantin, există o pluralitate lingvistică într-un context al unei Biserici Ortodoxe majoritare. Un lucru demn de remarcat este că se observă o deschidere a Bisericii Ortodoxe, care a făcut posibilă istorica vizită a papei Ioan Paul al II-lea la București în 1999.

Între noi și Eminența voastră există o legătură de suflet prin episcopul nostru martir, născut în Austria, Anton Durcovici. Este și aceasta o cauză a predilecției pe care o aveți pentru Moldova?
Personal, sunt foarte bucuros că în localitatea natală a marelui episcop Durcovici lucrează un preot din dieceza voastră, pr. Pavel Balint, care, ca paroh și decan, este foarte apreciat de toată lumea. Prin pr. Balint se continuă ceea ce a început episcopul Durcovici, o legătură fraternă între diecezele noastre.

Eminență, vă mulțumesc și vă mai așteptăm în România.

Interviu realizat de pr. Iosif Dorcu

* * *

Eminența sa, cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena (Austria), s-a născut la 22 ianuarie 1945 la Skalken (Boemia). În septembrie 1945, s-a mutat în Austria împreună cu familia. După terminarea studiilor medii, viitorul cardinal a intrat în Ordinul Dominican în anul 1963. A frecventat școlile Ordinului din Walbeberg (lângă Bonn) și Centrul "Le Saulchoir" din Paris. Ulterior a studiat filozofia și psihologia la Universitatea din Viena, după care a revenit la Paris, unde a studiat creștinismul slavo-bizantin la Ecole Pratiquue des Hautes Etudes (Sorbona) și teologia la Institutul Catolic.

A fost hirotonit preot la 27 decembrie 1970, iar în anul 1974 a obținut doctoratul în teologie la Paris. Între anii 1973-1975 a fost capelan al studenților de la Universitatea din Graz (Austria).

În anul 1976 a fost profesor de teologia dogmatică la Universitatea din Friburg (Elveția). Începând cu anul 1978 a fost profesor de teologie orientală și mai apoi de teologie dogmatică (1981-1991).

În perioada 1980-1991 a fost membru al Comisiei Teologice a Conferinței Episcopale Elvețiene, apoi membru al Comisiei Elvețiene pentru Dialogul între Ortodocși și Romano-Catolici (1980-1987) și al Comisiei pentru Dialogul între Romano-Catolici și Ceilalți Creștini (1980-1984). Începând cu anul 1980 a fost membru al Comisiei Teologice Internaționale, iar din anul 1984, membru al Fundației "Pro Oriente". Între anii 1987 și 1992 a fost și secretar al Comisiei pentru Redactarea Catehismului Bisericii Catolice.

La 11 iulie 1991 a fost ales episcop titular de Sutri și, în același timp, episcop auxiliar de Viena, primind consacrarea episcopală la 29 septembrie 1991, în catedrala "Sfântul Ștefan". La 14 septembrie 1995 a devenit arhiepiscop de Viena.

În anul 1996, arhiepiscopul Schönborn a ținut în timpul Postului Mare exercițiile spirituale la Vatican, în prezența papei Ioan Paul al II-lea, care în consistoriul din 21 februarie 1998 l-a creat cardinal.

Din iunie 1998, cardinalul Schönborn este președintele Conferinței Episcopale Austriece. Este, de asemenea, membru al Congregației pentru Doctrina Credinței, al Congregației pentru Bisericile Orientale, al Consiliului Pontifical pentru Cultură, al Comisiei Pontificale pentru Bunurile Culturale ale Bisericii, precum și membru în Consiliul pentru Europa al Secretariatului General al Sinodului Episcopilor.


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat