Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Taizé - "o parabolă a comunității"

Grupul din IasiÎn timpul verii la Taizé vin săptămânal câteva mii de tineri. Ei sunt primiți de către frații comunității din Taizé cu o mare simplitate și sunt invitați la rugăciune. La o rugăciune simplă ca și viața fraților din Taizé. Ce îi îndeamnă pe acești tineri să vină aici? Ce îi face să renunțe la alte planuri de vacanță pentru a trăi timp de o săptămână într-o simplitate totală, în reculegere și rugăciune împreună cu alți tineri veniți de pe toate continentele? Ce speră ei să găsească aici?

Pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări trebuie să înțelegem, mai întâi, ce este Taizéul. Taizé este numele unui sătuc din Burgundia (Franța), în care fratele Roger fonda, în 1940, o comunitate. Modul de viață al fraților precum și deschiderea lor a făcut ca, încă de la început, numeroși laici, mai ales tineri, să treacă pragul comunității din Taizé. O dată cu trecerea anilor numărul lor a crescut. Așa se face că acum în unele săptămâni de vară se adună peste 5.000 de tineri din 75 de țări.

În centrul acestor întâlniri internaționale se află rugăciunea comunitară; astfel, de trei ori pe zi, în Taizé încetează orice fel de activitate, iar rugăciunea îi reunește pe toți cei veniți aici în lauda adusă Domnului prin cântece și tăcere. În fiecare zi frații propun tinerilor introduceri biblice urmate de momente de meditație și împărtășire în grupuri de discuții a întâlnirii lor personale cu Domnul. O săptămână petrecută la Taizé îi ajută pe tineri să facă experiența unei comuniuni profunde în rugăciune cu Dumnezeu și totodată a unei comuniuni în iubire cu cei din jurul lor, indiferent de naționalitate și religie.

Decor de la IasiDupă cum spun frații, Taizéul este "un pelerinaj de încredere pe pământ", pelerinaj care continuă tot restul vieții. Astfel, tinerii, întorcându-se în comunitățile din care fac parte, sunt invitați să trăiască o viață creștină mai conștientă, implicându-se activ prin trăirea profundă a credinței în familii, în parohii și în comunitățile locale. Acest lucru l-a subliniat și Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea într-una din vizitele sale la Taizé. Adresându-se tinerilor, el a spus: "Se vine la Taizé la fel cum se trece pe lângă o fântână. Călătorul se oprește, își potolește setea și apoi își continuă drumul. Știți bine că frații comunității nu vor să vă rețină aici. Ei doresc, prin rugăciune și tăcere, să vă ofere apa vie promisă de Cristos, doresc ca voi să cunoașteți bucuria sa, să discerneți prezența sa, să răspundeți la chemarea sa și apoi să vă întoarceți pentru a da mărturie despre iubirea sa și pentru a vă sluji frații în parohiile voastre, în orașele și satele voastre, în școlile și universitățile voastre".

Fratele Roger spunea într-una din scrisorile sale adresate tinerilor: "Comuniune - este unul dintre cele mai frumoase cuvinte ale Bisericii: în el nu pot exista rigori reciproce, ci doar claritate, bunătate, compasiune..." Într-adevăr, la Taizé tinerii veniți din întreaga lume, de nații și religii diferite, descoperă că se pot ruga împreună cu aceleași cuvinte. Ei descoperă bucuria comuniunii în Cristos și arată lumii că diversitatea nu este o piedică în calea comunicării, ci, dimpotrivă, un inepuizabil izvor de bogăție spirituală.

Decor de la IasiDin această dorință de comuniune și de împărtășire a valorilor evanghelice promovate de comunitatea din Taizé (rugăciunea, simplitatea, bucuria inimii) s-a născut, la 16 februarie 2001, grupul ecumenic de rugăciune Taizé-Xaverianum din Iași. Din el fac parte aproximativ 50 de tineri catolici și ortodocși care încearcă să dea un sens mai profund relației lor cu Domnul prin participarea la rugăciunile care au loc de două ori pe săptămână și prin implicarea în activitățile parohiilor din care fac parte. Fiecare persoană vine la întâlnirile acestui grup cu temerile și speranțele ei, cu întrebări și căutări profunde, știind că aici găsește pacea și bucuria senină pe care numai întâlnirea adevărată cu Domnul ți-o poate oferi. Totodată, aici fiecare găsește o mică familie în care se simte acceptat pe deplin și în care rugăciunea este mereu un prilej de bucurie în Domnul.

Motoul grupului nostru este "Iubește și spune-o prin viața ta". Dumnezeu este cel care ne-a iubit mai întâi, iar noi încercăm prin acest grup să descoperim iubirea sa și să o împărtășim celor din jur.

Ingrid Aioanei


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat