Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu cu ÎPS Antonio Arregui, arhiepiscop de Guayaquil

La sfârșitul săptămânii trecute, Dieceza de Iași a avut bucuria de a-i avea în mijlocul ei pe ÎPS Antonio Arregui, arhiepiscop de Guayaquil, Ecuador, și pe Mons. Helmut Nagorziansky, vicar episcopal de Daule-Guayaquil. Cu această ocazie, ÎPS Antonio a binevoit să ne acorde un interviu.

* Pentru început, v-am ruga să vă prezentați și să ne oferiți câteva date despre dieceza pe care o păstoriți.
Mă numesc Antonio Arregui și sunt arhiepiscop de Guayaquil, Ecuador. Guayaquil este un oraș situat pe malul Pacificului, cu 2.000.000 de locuitori. Dieceza numără acum 3.500.000 de credincioși, fiind fondată în 1875. Cuprinde toată partea de coastă a Ecuadorului. Este o zonă joasă, cu climă tropicală, cu multă ploaie și cu soare ecuatorial. Poeții spun că trăim "în calea soarelui". Populația se ocupă cu agricultura, cultivând banane, cafea și alte produse tropicale; de asemenea se ocupă cu comerțul, pentru că orașul este și un mare port la Pacific, și cu industria care este relativ avansată. Pentru acest motiv este o zonă cu imigrație abundentă și crește constant. Din punct de vedere religios, evanghelizarea acestei zone a fost mereu deficitară, deoarece condițiile insalubre împiedicau o activitate permanentă a preoților care, datorită malariei și a altor boli, mureau frecvent. O dată depășită această problemă a insalubrității, la începutul secolului al XX-lea, imigrarea a devenit foarte puternică, astfel încât și astăzi avem un deficit foarte mare în ceea ce privește asistența acordată credincioșilor. Toți trăiesc o religiozitate profundă, simplă, emoțională, și participă întotdeauna cu mult entuziasm la viața liturgică și, în general, în activitățile Bisericii. Moștenirea unei evanghelizări suficiente se observă în anumiți indici, ca, de exemplu, numărul perechilor care, pentru a-și întemeia o familie, apelează la celebrarea căsătoriei. Acesta nu ajunge însă nici măcar la 50 la sută. De asemenea, se pot puncta și alți indici, precum cel al participării la Liturghia duminicală, care înseamnă a cincea parte dintre credincioși, precum și alte aspecte care vorbesc de necesitatea unei misiuni permanente pentru a întări credința acestui popor.

* De când păstoriți Dieceza de Guayaquil?
În Guayaquil sunt arhiepiscop de aproape doi ani. Înainte am fost într-o dieceză mică dintr-o zonă montană, care se numește Irarra, unde există o populație numeroasă de indigeni. Însă în Guayaquil există mai mulți indigeni decât în Irarra, după cum sunt mai mulți negri decât în toate provinciile unde există această minoritate rasială. Pentru aceasta Guayaquil este ca un loc de întâlnire a numeroase culturi și a diverșilor oameni provenind din toată țara și din exterior. Orașul are un aspect cosmopolit, iar centurile sărace și mizere sunt foarte puternice.

* Populația Ecuadorului este majoritar catolică?
Da, absolut. În Ecuador se declară catolici mai bine de 90% din populație. Vedem cu preocupare creșterea sectelor; ele sunt din toate tipurile, dar în aceste timpuri au apărut martorii lui Iehova, mormonii. Cu toate acestea, oricâte eforturi ar face, acestea nu depășesc 5%. Ceea ce crește este indiferența religioasă, o indiferență mai ales în rândul imigranților din marile orașe care nu au găsit o formă de reintegrare în viața Bisericii și au alunecat, în condițiile lor grele de viață, spre niște extreme, să spunem, de un păgânism primitiv.

* Secularizarea este, de asemenea, semnificativă?
Da, este semnificativă. Aceasta se înregistrează în special la clasele sociale bogate care au avut contact cu exteriorul. Aceste clase s-au lăsat conduse de toți acești zei ai consumismului, ai bogăției, ai puterii, ai vieți bune, cum se spune.

* Este o mare distanță între cei bogați și cei săraci?
Desigur! Distanța este considerabilă și nu numai că este mare, ci se mărește din ce în ce mai mult. Este tot mai mare distanța între cei aproximativ 60-70% care trăiesc sub limita sărăciei și cei 5-10% care trăiesc în condiții foarte bune.

* Care este obiectivul principal al vizitei în România?
Anul trecut am primit doi misionari români din Dieceza de Iași. Au venit pentru a vedea, pentru a experimenta cum ar putea fi dedicarea lor pastorală în dieceza noastră, în vicariatul de Daule, al cărui vicar mă însoțește în această călătorie, Mons. Helmut Nagorziansky. Dintre aceștia doi unul nu s-a putut obișnuit cu căldura din Guayaquil, care are o medie de 30-35 de grade pe an. Există persoane care nu reușesc să depășească această problemă a căldurii. Pentru alții este incomod, dar învață să trăiască în aceste condiții. Unul dintre ei s-a întors în Ecuador după ce a meditat lucrul acesta mai profund împreună cu episcopul său, Mons. Petru Gherghel. Așadar, în acest moment avem un misionar din Iași, care lucrează în Dieceza de Guayaquil. Am organizat această călătorie cu Mons. Helmut, în cadrul unei serii de întâlniri planificate pentru Europa, pentru a-i vizita pe părinții pr. Bartolomeu Blaj, pentru a mulțumi episcopului său și pentru a vedea dacă ar putea fi mai mulți preoți care doresc să lucreze în Ecuador.

* Care este situația clerului din dieceza dumneavoastră?
În Guayaquil avem 216 parohii pentru cele 3.500.000 de persoane, respectiv o medie de 16.000 de locuitori pentru fiecare parohie. Este o medie foarte mare. Seminarul nostru diecezan este cel mai mare din Ecuador și merge destul de bine. În acest an oferă șapte preoți noi, ceea ce este un lucru îmbucurător, pentru că în Guayaquil niciodată nu au fost atâtea vocații preoțești. Există mai degrabă prejudecata că în această climă și în aceste condiții de viață nu ar putea exista vocații sacerdotale. Aceasta s-a dovedit a fi fals și, de fapt, ne îndreptăm către un viitor susținut din ce în ce mai mult de propriul cler, așa cum este normal pentru orice comunitate creștină, pentru că orice comunitate creștină trebuie să ajungă să aibă suficienți preoți pentru a sluji poporului său. Însă golul pe care-l avem este atât de mare încât avem nevoie de ajutorul a cât mai mulți frați preoți care să vină din alte țări. De fapt, în Guayaquil, a treia parte din clerul care lucrează provine din mai bine de 20 de naționalități, din Coreea până în România. Prin urmare, este un cler foarte deschis, foarte primitor pentru toți cei care doresc să ofere un sprijin, pentru că în momentul de față cu toții ne vedem descoperiți. Toți preoții mei muncesc mult, muncesc minunat de bine, însă evident că nu se ajunge la acea slujire care ar fi de dorit pentru toate familiile de creștini.

* Pentru a încheia, care este impresia pe care v-a făcut-o această vizită în dieceza noastră?
O vizită, desigur, de scurtă durată, o vizită de primă impresie. Ar fi o îndrăzneală nesăbuită să trag niște concluzii pe baza unor impresii de prim moment însă, desigur, m-au emoționat în dimineața zile de duminică, 8 mai, copiii din Barticești care se pregăteau pentru primirea primei sfinte Împărtășanii. Tot în dimineață zile de duminică am participat și la sfințirea unui preot din localitatea de unde este originar și părintele Bartolomeu, misionarul nostru. Așadar, sunt diferite impresii care dau ideea unei Biserici cu adevărat profunde în trăirea credinței sale și a unui cler foarte angajat în slujirea poporului său.

* Vă rugăm să adresați acum un mesaj cititorilor revistei "Lumina creștinului".
Revista mi-a plăcut foarte mult, pentru că este un tip de publicație care ajută în mod clar la trăirea comuniunii ecleziale și la sprijinirea în toată Biserica a unei comunicări bazate pe adevăr și caritate. În acest sens i-aș încuraja pe cititorii acestei reviste să o popularizeze mai mult printre cunoscuții lor și să nu ezite să trimită la redacție observațiile lor asupra oricărui material pe care l-ar întâlni în paginile sale.

Interviu realizat de pr. Paul Budău și Marius-Claudiu Dumea


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat