Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: George Enescu - 50 de ani de la moarte

În capela "Sfinții Mari Mucenici Gheorghe, Purtătorul de Biruință și Dimitrie, Izvorâtorul de Mir" din cadrul Universității de Arte "George Enescu", miercuri, 4 mai, la ora 10.00, a avut loc o slujbă de pomenire în memoria marelui compozitor George Enescu, de la a cărui moarte s-au împlinit 50 de ani. Slujba parastasului a fost oficiată de ÎPS Daniel, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, însoțit fiind de un sobor de preoți și diaconi.

La celebrare au participat profesorii care activează în cadrul Universității de Arte, studenți, precum și numeroși invitați din Iași și din țară.

Din partea Bisericii Romano-Catolice au asistat la celebrare pr. Vili Dancă, rector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" Iași și pr. Iosif Dorcu, paroh la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" și decan de Iași.

Vorbind despre personalitatea lui George Enescu, ÎPS Daniel a scos în evidență formarea sa profund creștină (tatăl său fiind preot), afirmând totodată că Enescu a imprimat operei sale muzicale o încărcătură profund creștină, propulsând-o în rândul marilor capodopere muzicale universale.

După slujba parastasului, la ora 11.25, în amfiteatrul "George Enescu" al aceleiași facultăți a avut loc un simpozion, cu tema "George Enescu - om și artist în mărturii și documente". Moderator a fost prof. dr. Viorel Munteanu, rector al Universității de Arte "George Enescu". Au fost ascultate momente din convorbirile lui George Enescu cu Bernard Gatovy despre creația muzicală Oedip, la care George Enescu a lucrat aproximativ 20 de ani. Prin intermediul unui videoproiector, au fost proiectate imagini care-l prezentau pe George Enescu în timpul unui concert, precum și un interviu cu Mihail Jora realizat în 1961, despre omul și compozitorul George Enescu. Apoi, prof. dr. Mihail Cozmei, fost rector al Universității "George Enescu", a prezentat auditoriului mărturii inedite ale unor muzicieni italieni care l-au cunoscut personal pe George Enescu, precum și câteva fotografii cu acesta din timpul când se afla alături de studenți la Siena. Compozitorul Theodor Grigoriu a făcut o introducere la tema "Este muzica lui George Enescu greu de înțeles?", temă care va fi dezbătută pe larg mâine, 5 mai.

În finalul simpozionului, Cvartetul Ad Libitum, compus din Adrian Berescu - violina I, Șerban Mereuță - violina a II-a, Bogdan Bișoc - violă, Filip Papa - violoncel, a interpretat Cvartetul de coarde op. 22 nr. 2.

Spre seară, la ora 18.00, în Galeria de Artă a Universității "George Enescu" a avut loc vernisajul de pictură Metafore muzicale al pictorului Liviu Suhar. A fost invitat pentru acest moment special criticul de artă Valentin Ciucă.

Marius-Claudiu Dumea


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat