Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ordinul "Sfântul Lazăr" din Ierusalim - istoric și prezent

Axel Mittelstaedt, marele prior pentru România al Ordinului "Sfântul Lazăr" din Ierusalim, s-a aflat în vizita la Iași în zilele de 30 aprilie și 1 mai. Domnul Axel Mittelstaedt a lăsat un scurt istoric al ordinului pe care îl prezentăm în continuare.

Conciliul din Lion, din anul 583, a stabilit că leproșii nu mai aveau voie să circule liberi prin orașe și că trebuiau să fie încadrați în comunități închise. Astfel, și leproșii din Ierusalim au fost adunați într-o casă și au format acolo o comunitate. Comunitățile de leproși, apărute în jurul anului 600 la Ierusalim și în alte locuri ale Țării Sfinte, își alegeau din rândul lor un șef, care era și el bolnav de lepră (maestru). Frații din comunitate se îngrijeau reciproc.

Ca patron al leprozeriei din Ierusalim a fost ales sfântul Lazăr, fratele Mariei și al Martei din Betania. Încă pe primul sigiliu al ordinului de mai târziu sfântul Lazăr era reprezentat ca episcop.

Din comunitatea de leproși, care depunea deja jurăminte simple, s-a dezvoltat, încetul cu încetul, comunitatea Ordinului "Sfântul Lazăr". Data întemeierii este aproximativ între 1120 și 1142. De la această dată încep să se găsească documente și înscrisuri.

În timp ce, până în 1150, toți frații, inclusiv maeștrii ordinului din conventul comunității conduse de mănăstire, erau leproși, începând cu anul 1151 au fost admise și persoane sănătoase, deși la început doar ca îngrijitori sau persoane de legătura cu exteriorul. De asemenea, cavalerii bolnavi găseau primire și la celălalt ordin al lazaritenilor stabilit în Țara Sfântă. Abia în 1253 li s-a permis fraților leproși să aleagă o persoană sănătoasă ca maestru al ordinului. Aceasta a avut drept urmare că tot mai mulți cavaleri sănătoși au putut face parte din această comunitate și astfel s-a format Ordinul Cavalerilor "Sfântul Lazăr". În documentul papei Urban al IV-lea, din anul 1262, se găsește pentru, prima dată, termenul "ordo militiae" (ordin militar).

Cavalerul militar nu se mai afla acum numai în slujba bolnavilor, dar purta, pe lângă cruce, și sabia. El a început să lupte, pentru ideea creștină, contra dușmanilor crucii. Astfel, cavalerii lazariteni au participat, pe lângă alte ordine cavalerești, la bătălia decisivă de la Akko (Acre) din 1291, unde musulmanii au fost învingători și, prin aceasta, soarta cruciadelor a fost pecetluită. Toți cavalerii lazariteni participanți la această luptă au murit sau au fost luați prizonieri.

Noi date găsim la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea în Franța unde ordinul a trăit adevărata sa renaștere. Și tot în această perioadă de dezvoltare a ordinului, acesta s-a întors spre ortodoxie pentru că el a continuat să existe sub patriarhul de Antiohia, Alexandria și Ierusalim, iar ramura franceză s-a subordonat lui după 1883 (după ce, în Franța, Burbonii și-au pierdut puterea). Abia în 1830 a existat din nou în Franța un mare maestru propriu și ordinul a început să se extindă în toată Europa și, în cele din urmă, în America. Componența ecumenică a fost păstrată și în continuare extinsă și întărită.

În Germania, ordinul lazaritean, ca și comunitate închisă, nu și-a făcut apariția publică timp de decenii în șir. Există, de fapt, membri ai ordinului, dar ei se află sub jurisdicții străine. Este aproximativ aceeași situație ca la Ordinul Cavalerilor Sfântului Mormânt, a cărui guvernare germană a fost reinstaurată abia după 1950.

Ordinul lazaritean este în întreaga lume un ordin ecumenic, în care membrii catolici, ortodocși și evanghelici au drepturi egale. Condiția pentru a fi membru este: a fi creștin practicant în propria Biserică. Viața intelectuală și spirituală în comunitate este principiul dominant. Acesteia i se adaugă iubirea față de aproapele.

Orientarea total creștină a ordinului și a organizațiilor de ajutorare, care cooperează strâns cu acesta, implică, conform intențiilor ordinului, o relație deosebit de pronunțată cu bisericile creștine. De aceea, el nu este un ordin al unei Biserici, ci un ordin al tuturor bisericilor creștine. Astfel, fiecare membru al ordinului este, așa cum deja s-a accentuat, un creștin practicant în comunitatea sa religioasă creștină. Ordinul lazaritean le unește pe toate. Rațiunea intelectuală și spirituală a activității ordinului este Biserica unică a lui Isus Cristos. Lângă ea stăm, pe ea o slujim! Și, din acest spirit ecumenic, ordinul aspiră la ceea ce el trăiește deja într-un cadru mai mic: unitatea atotcuprinzătoare a credinței creștine într-o unică Biserică creștină.

* * *

Despre vizita Domnului Axel Mittelstaedt la Iași puteți citi aici: Vizită la Iași


 

lecturi: 167.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat