Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită la Iași

Axel Mittelstaedt, marele prior pentru România al Ordinului "Sfântul Lazăr" din Ierusalim, s-a aflat în vizita la Iași, în zilele de sâmbătă, 30 aprilie, și duminică, 1 mai. El a fost însoțit de o familie germană și de domnul Răzvan Ionescu, un medic român stabilit în Germania, toți fiind membri ai acestui ordin. Sâmbătă după-amiază ei au avut, la sediul Episcopiei de Iași, o întrevedere cu episcopul Petru Gherghel. La sfârșitul acestei întâlniri, șeful delegației a avut bunăvoința de a răspunde câtorva întrebări.

Rep.: Domnule Axel Mittelstaedt, mare prior pentru România al Ordinului "Sfântul Lazăr" din Ierusalim, vă spun bun venit la Iași și mă bucur să vă pot adresa câteva întrebări, mai ales că ordinul dumneavoastră este ceva cu totul nou pentru noi. Mai întâi v-aș ruga să vă prezentați.
A.M. Eu sunt un medic german, directorul unui spital, cu specialitatea boli interne și endoscopie. M-am născut la Breslau, actualmente o localitate în Polonia, în anul 1942. Sunt un catolic practicant. Am început să cunosc Ordinul "Sfântul Lazăr" în urmă cu 30 de ani, un ordin prin definiție ecumenic. Dorința mea este de a ajuta oamenii din Europa de Est.

Rep.: La ce vă refereați când ați spus că ordinul dumneavoastră este unul ecumenic?
A.M.: Pentru mine e foarte important acest lucru: că e un ordin ecumenic, adică nu e numai catolic, nici numai protestant, nici numai ortodox, ci creează o legătură între toți creștinii. Mai cred că toți avem aceeași evanghelie a carității.

Rep.: Numiți câteva mari personalități din Ordinul "Sfântul Lazăr".
A.M.: Marele nostru maestru este prințul Charles Philippe d'Orleans, duce de Anjou. Domnia sa este al XLIX-lea mare maestru al ordinului nostru. Apoi în Germania este doamna Tatiana Fürstin von Metternich-Winneburg, care, la 22 martie 2003, a avut o întrevedere de jumătate de oră cu actualul papă, Benedict al XVI-lea, în prezența cardinalului Lehmann.

Rep.: Ce proiecte ați derulat sau veți propune pentru România?
A.P.: Primele contacte noi le-am avut în Transilvania, în urmă cu opt ani. Mai concret, noi vrem să ajutăm clasele mai defavorizate: copii săraci, orfani, bătrâni. Am început la Miercurea Ciuc, în Ardeal, cu o comunitate maghiară. Dar vreau să subliniez că nu facem diferențe de ordin etnic sau religios. Respectăm în egală măsură toate națiunile și grupurile etnice. Vom derula, cu siguranță, și aici în Moldova proiecte de caritate. Am găsit în episcopul dumneavoastră, Mons. Petru Gherghel, un om deschis și binevoitor pentru colaborare, și asta ne dă mari speranțe.

Rep.: Mi-ați spus că veți reveni în luna octombrie, pentru un mare eveniment, aici la Iași. Ce se va întâmpla, de fapt, atunci?
A.M.: La 14 octombrie 2005 vor veni la Iași membri ai ordinului nostru din toată lumea, deoarece vor fi investiți noi membri, originari de aici, de la dumneavoastră, din Moldova. Va fi o seară de rugăciune, o priveghere de două ore, iar a doua zi, în cadrul unei celebrări ecumenice, va avea loc investirea după toate regulile ordinului.

Rep.: Cine poate deveni membru al Ordinului "Sfântul Lazăr" din Ierusalim?
A.M.: Prima condiție este să fie un bun creștin, conștient și practicant în propria sa Biserică. O a doua condiție este să aibă o bună reputație în Biserica sa și în societate. Și o a treia să nu facă parte dintr-un partid politic radical, fundamentalist. Activitatea membrilor noștri este total voluntară.

Rep. Vă mulțumesc și aștept să ne revedem în octombrie.

Interviu realizat de pr. Iosif Dorcu

* * *

Ordinul Sfântului Lazăr din Ierusalim - istoric și prezent


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat