Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Predica PS Petru Gherghel la Ziua Tineretului de la Bacău

Sfințiile voastre, dragi tineri, iubiți frați și surori în Cristos,

"Am venit să ne închinăm lui" (Mt 2,2)

Vă salut din inimă pe toți spunându-vă: Cristos a înviat!

Cu mare însuflețire am venit la Bacău după întâlnirile făcute în parohiile proprii în ziua de Florii, pentru a face un popas diecezan și pentru a merge cu gândul mai departe, spre Köln, Germania, unde anul acesta se va celebra un moment important din viața tineretului catolic, Cea de-a XX-a Zi Mondială a Tineretului, cu un singur scop: Am venit să ne închinăm lui. Suntem aici animați de gândurile celor trei magi care s-au îndreptat spre ?ara Sfântă, spre Ierusalim și Betleem ca să-l găsească pe cel care a venit pe pământ, să-l adore și să-i aducă daruri, recunoscând în el pe Mesia cel promis și așteptat de popoare, principele păcii.

Suntem aici ca să dăm ascultare păstorului nostru suprem Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea, care ne privește acum de la "fereastra cerului" și care, chiar dacă a plecat dintre noi, ne însoțește în călătoria noastră de credință, spre cel pe care magii l-au găsit și i s-au închinat, prietenul și Dumnezeul nostru, Isus Cristos.

Dați-mi voie să vă provoc la o întâlnire de suflet cu pelerinul neobosit, cu Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, într-un moment de tăcere și reculegere, simțindu-l aproape de noi, aici la Bacău, căci el îl adoră împreună cu noi pe Cristos și ne însoțește în drumul nostru spre Köln.

Și tot în acest context de aduceri aminte vă reproduc gândul său de pe patul de suferință, înainte de a muri, pe care l-a îndreptat spre tineri, spre voi, care erați în piață sau alături de el, în oricare colț al lumii. Ne amintim că sâmbătă dimineața, 2 aprilie, după ce a fost celebrată, în prezența sa, sfânta Liturghie, fiind pe patul de moarte, și după ce i s-a comunicat că tinerii au stat în piață toată noaptea și s-au rugat, Sfântul Părinte s-a exprimat cu ultimele puteri, murmurând: "Voi m-ați căutat. Acum sunteți alături de mine. Pentru asta vă mulțumesc".

Auzim și noi aici la Bacău ecoul acelor cuvinte: Acum sunteți alături de mine. Pentru asta vă mulțumesc!

Și mai vreau să vă prezint încă un cuvânt, de data asta adresat tuturor fiilor Bisericii, ca un ultim gest, plin de iubire, și ca un testament al fericirii.

Ultimul său mesaj scris, redactat cu dificultate, cu ajutorul secretarului său particular, a fost: "Sunt fericit și voi să fiți la fel! Să ne rugăm împreună cu bucurie; încredințez bucuros viața mea Fecioarei Maria".

Am amintit aici aceste cuvinte întrucât autorul și inițiatorul zilelor mondiale sau diecezane ale tinerilor a fost numai el, prietenul vostru, papa tinerilor și liderul cel mai autorizat și dedicat al vostru, care v-a iubit și vă iubește și acum din ceruri.

Chemarea pe care o medităm la această întâlnire diecezană este chemarea lui și gândurile care ne poartă spre Cristos ne-au fost transmise de el. De fapt, sunt urmarea atâtor mesaje și atâtor îndemnuri pe care a binevoit să le îndrepte spre voi la cele douăzeci de întâlniri mondiale ale tineretului.

Ce a voit și ce vrea Sfântul Părinte, chiar și dincolo de mormânt, de la fereastra cerului, de la noi, de la voi, dragi tineri, acest lucru l-ați analizat din mesajul său publicat de Editura "Presa Bună".

Nu vrem altceva decât să subliniem câteva idei, care să fie ghidul nostru și al vostru, sper, Cristos, pe urmele magilor, care îl căutau ca să-l adore.

Parcurgând mesajul adresat de mult iubitul și regretatul papa Ioan Paul al II-lea, care are ca figuri centrale pe cei trei magi din Orient, plecați la drum ca să-l întâlnească pe regele nou-născut, descoperim experiența lor pe tot parcursul până la Ierusalim, întâmplarea cu regele Irod, apariția și dispariția stelei călăuzitoare, surprinderea lor când l-au întâlnit pe prunc într-o iesle săracă, înconjurat de Maria și Iosif și de cele câteva animale, surprindem căderea lor cu fața la pământ în fața lui, oferirea darurilor de preț și întoarcerea lor acasă pe alt drum, plini de mare bucurie, vestind tuturor cele întâlnite și văzute.

Evanghelia de astăzi ne-a făcut să retrăim aceste moment impresionante și grăitoare și să constatăm dorința magilor și hotărârea lor de a-l găsi și de a i se închina: Am venit să ne închinăm lui (Mt 2,2).

Este o temă care le permite tinerilor de pe fiecare continent să parcurgă din nou imaginar itinerarul magilor (ale căror relicve sunt cinstite conform unei tradiții pioase chiar în orașul Köln) și astfel să-l întâlnească precum magii pe Mesia tuturor națiunilor.

Magii au plecat, nu s-au descurajat, au învins distanțele, au trecut peste obstacolele, greutățile și pericolele ridicate de Irod, au urmărit cu mare grijă steaua, și, în cele din urmă, și-au împlinit dorul, scopul, l-au găsit și l-au adorat lăsându-i bogate daruri.

Ce exemplu frumos ne prezintă Sfântul Părinte în imaginea magilor!

Oare nu simt tinerii zilelor noastre o astfel de dorință de a-l găsi pe Dumnezeu, oare nu au și ei momente de întrebare, de deziluzii, de neliniști, nu le dispare și lor câteodată lumina călăuzitoare, steaua care să le lumineze calea, nu întâmpină greutăți și obstacole, ideologii și persoane care îi derutează, care îi înșală și-i condiționează cu tot felul de promisiuni și capcane?

Sfântul Părinte le iese tuturor în cale îndemnându-i la curaj, chemându-i să privească înainte, să învingă greutățile și să-l descopere pe acela care singur cunoaște inima omului, care știe și poate să dea răspuns la toate problemele și care aduce cu adevărat lumină și speranță.

Cu un curaj deosebit, specific marelui apostol al tuturor timpurilor, papa Ioan Paul al II-lea vă cheamă pe toți la un astfel de curaj, la un asemenea pelerinaj spre Cristos, la o mărturie puternică despre iubirea lui Dumnezeu manifestată în pruncul divin, în maestrul adevărului și al evangheliei iubirii și vieții. Sfântul Părinte îi cheamă pe toți tinerii lumii la descoperirea acestei comori, a acestui mesaj de iubirea adevărată, indiferent dacă se regăsesc sau nu în Biserică.

Invitația de a participa la Ziua Mondială a Tineretului este pentru toți și pentru cei care nu aparțin încă Bisericii. "Oare nu este adevărat că și vouă vă este sete după absolut și căutați «ceva» care să dea semnificație vieții voastre? Adresați-vă lui Cristos și nu veți fi dezamăgiți!

Iubiți tineri, Biserica are nevoie de mărturisitori autentici pentru noua evanghelizare, bărbați și femei a căror viață a fost transformată de întâlnirea cu Isus, bărbați și femei capabili să le transmită și altora această experiență. Biserica are nevoie de sfinți. Toți suntem chemați la sfințenie și numai sfinții pot reînnoi lumea.

Iubiți tineri, care ați pornit în mod imaginar spre Köln, papa vă însoțește cu rugăciunea sa. Maria, «femeia euharistică» și maica speranței, să susțină pașii voștri, să fie «steaua călăuzitoare» care să lumineze alegerile voastre, să vă învețe să iubiți ceea ce este adevărat, bun și frumos. Să vă călăuzească pe toți la Fiul său, singurul care poate satisface așteptările cele mai lăuntrice ale minții și inimii omului" (6 august 2004).

Sunt impresionante aceste cuvinte, mai ales că ele vin acum de dincolo de ușile cerului, de la fereastra deschisă a cerului, spre întreaga lume, spre Bacău, spre Köln, spre voi, cei de față, ca un mesaj ce nu se mai poate șterge, ca o chemare spre fericire, pe care v-o lansează marele nostru papă, marele vostru prieten Ioan Paul al II-lea, Karol Wojtyla.

Nu trebuie să uităm nici cuvintele pe care le-a pronunțat pe aeroportul Băneasa la încheierea vizitei sale în România - cuvinte testament, cuvinte memorabile.

"Aș vrea să încredințez visul meu vouă, tuturor (visul realizării comuniunii cu toți cei ce cred în Cristos, într-un chip deosebit cu frații ortodocși din România). În special, aș vrea să-l încredințez tinerilor. Da, vouă, dragi tineri din România. Aș fi vrut să vă întâlnesc personal; din nefericire nu a fost posibil. În aceste zile Spiritul vă încredințează vouă, tinerilor, «visul» lui Dumnezeu: ca toți oamenii să facă parte din familia sa, ca toți creștinii să fie una. Intrați cu acest vis în noul mileniu!"

Voi v-ați eliberat de coșmarul dictaturii totalitare, nu vă lăsați amăgiți de visurile înșelătoare și periculoase ale consumismului. Și acestea ucid viitorul. Isus vă face să visați o Românie nouă, un pământ pe care Orientul și Occidentul să se poată întâlni în fraternitate. Această Românie este încredințată în mâinile voastre. Construiți-o împreună, cu îndrăzneală! Domnul v-o încredințează. Voi încredințați-vă lui, știind că «de n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni cei ce o zidesc» (Ps 126/127,1)".

Dragi tineri din toată țara, dragi tineri din toată Dieceza, de la Bacău, construiți o lume nouă, așezați-o pe temelia cea vie a lui Cristos.

Purtați în lume mesajul și visul său.

Nu uitați de testamentul și visul Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea și nici de chemarea noului Sfânt Părinte Benedict al XVI-lea, care, mergând pe urmele înaintașului său, vă dă întâlnire la Köln.

El a devenit marele vestitor al lui Cristos, unica și adevărata cale de fericire. El dorește cu nerăbdare să vă vadă ai lui Cristos, să vă vadă curajoși și fericiți.

Cu aceste gânduri ale Sfintei Scripturi din liturgia de astăzi, cu mesajul sfinților noștri papi, Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea, vă spun și eu, cu speranța vie că steaua călăuzitoare a credinței noastre, Fecioara Maria, femeia euharistică, vă va însoți și ocroti mereu, eu, episcopul vostru, împreună cu episcopul nostru Aurel, cu asistentul vostru pr. Cornel Cadar, și cu toți ceilalți asistenți și păstori ai voștri, cu părintele decan și paroh de Bacău "Fericitul Ieremia", pr. Isidor Dâscă, și cu toți prietenii voștri, vă spun din inimă: alergați spre Cristos, căutați-l pe Cristos! Adorați-l și ascultați-l. El este cu adevărat prietenul vostru.

Iar cu actualul Sfânt Părinte, care vă așteaptă să vă întâlnească, în spirit sau în realitate, la Köln, vă repet și eu: Nu vă temeți de el! Deschideți-i larg porțile inimii voastre. El nu vă ia nimic, vă oferă și vă dă totul. Amin.

Bacău - "Fericitul Ieremia", 2005

Episcopul vostru, Petru


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat