Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Tineretului la Bacău "Fericitul Ieremia": Ziua bucuriei

Comuniune, rugăciune, cântec, bucurie, sunt cuvintele care caracterizează întâlnirea tinerilor din Dieceza de Iași, celebrată duminică, 1 mai, la Bacău "Fericitul Ieremia". Având motoul "Am venit să ne închinăm lui!", la întâlnire au participat peste 5.000 de tineri veniți la Bacău din 112 parohii ale Moldovei.

După ce duminică, 20 martie, în Duminica Floriilor s-a celebrat Cea de-a XX-a Zi Mondială a Tineretului la nivel parohial, urmând îndemnul Sfântului Părinte și al păstorului diecezei, duminică, 1 mai, tinerii din întreaga Dieceză de Iași s-au adunat împreună, în jurul PS Petru Gherghel, pe câmpia din imediata apropiere a bisericii "Fericitul Ieremia".

Încă de sâmbătă după-amiază, tinerii, reprezentanți ai parohiilor participante, au început să sosească la Bacău, pentru organizarea în cât mai bune condiții a sărbătorii. La ora 21.00 s-a celebrat o oră de priveghere, în cadrul căreia tinerii sosiți în pelerinaj din toate parohiile din Bacău au meditat mesajul Sfântului Părinte adresat lor cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului. De asemenea, prin intermediul unui videoproiector, s-au putut viziona imagini sugestive și emoționante din timpul pontificatului papei Ioan Paul al II-lea.

Din primele ore al dimineții de duminică, tineri de pe tot cuprinsul diecezei au început să vină la Bacău. Cei mai matinali au fost tinerii de la Parohia "Inima Neprihănită a Mariei" - Roman, care au sosit la centrul de primire la ora 07.10. Ei au fost întâmpinați de persoane din grupul de organizare din fața bisericii; aceștia le-au urat bun venit și i-au ajutat să ajungă mai ușor și mai repede la locul pregătit special pentru celebrare. Tot aici fiecare grup a fost înscris și i s-a spus ce are de făcut. Cu trecerea timpului, câmpia s-a umplut cu tineri care fremătau încoace și încolo pentru a-și găsi un loc potrivit. Înainte de începerea Liturghiei organizatorii au oferit tinerilor sosiți momente de destindere (cântece, dansuri etc.), precum și un moment de rugăciune. Totodată, reprezentanți din fiecare parohie au prezentat machete, tablouri, sculpturi, prin care au voit să exprime specificul și carisma fiecărei parohii.

A urmat momentul de primire a PS Petru Gherghel, când pr. Isidor Dâscă, parohul comunității organizatoare, Anca Lucaci, președintele Acțiunii Catolice pentru Dieceza de Iași, Lucian Pal, lider național scout, Alina Enășel, membru Kolping, precum și tinerii reprezentanți ai parohiilor participante l-au întâmpinat cu pâine și sare.

La ora 11.30 întreaga adunare era pregătită pentru celebrarea Liturghiei pontificale. Tinerii, dornici de întâlnirea cu Cristos înviat, și-au deschis sufletele pentru a primi mesajul episcopului. Ei au purtat pancarte și steaguri pe care erau înscrise numele parohiilor din care proveneau.

În fața altarului amenajat în aer liber pentru celebrare a fost așezată crucea tinerilor, purtată de tinerii parohiei organizatoare în procesiune. Este o cruce de dimensiuni mari (5.60 m) păstrată timp de un an de parohia care găzduiește această celebrare. Anul trecut crucea a fost preluată de la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" - Iași.

În afara acestora au participat și mulți copii și tineri din parohia organizatoare. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcopul diecezei, alături de el concelebrând pr. Isidor Dâscă, parohul comunității gazdă, pr. Cornel Cadar, asistent spiritual al tinerilor, precum și mulți alți preoți care i-au însoțit pe tinerii care au binevoit să participe la această sărbătoare.

Cântarea la sfânta Liturghie a fost asigurată de corul de tineri al celor trei parohii din Bacău.

În cuvântul de învățătură, PS Petru Gherghel i-a invitat pe tineri ca, asemenea magilor "care s-au îndreptat spre ?ara Sfântă, spre Ierusalim și Betleem ca să-l găsească pe cel care a venit pe pământ, să-l adore și să-i aducă daruri, recunoscând în el pe Mesia cel promis și așteptat de popoare, principele păcii", și ei să meargă în căutarea lui. De asemenea, vorbind despre marele papă Ioan Paul al II-lea, "care ne privește acum de la fereastra cerului și care, chiar dacă a plecat dintre noi, ne însoțește în călătoria noastră de credință, spre cel pe care magii l-au găsit și i s-au închinat, prietenul și Dumnezeul nostru, Isus Cristos", PS Petru Gherghel i-a îndemnat pe toți cei prezenți la un moment de tăcere și reculegere în amintirea sa.

După rugăciunea credincioșilor, când tinerii și-au prezentat intențiile lor de rugăciune, a urmat ofertoriul. Ei au oferit pâine și vin, simboluri ale Acțiunii Catolice și Scoutului, o machetă a bisericii "Fericitul Ieremia", o cruce și flori.

La împărtășanie, preoții care au distribuit sfânta Euharistie au fost însoțiți de tineri care purtau stegulețe.

În finalul celebrării au fost citite mesaje din partea domnului Mihai Stavarache, primar al orașului Bacău, și al domnului Gabriel Berca, prefectul județului Bacău. Aceștia și-au exprimat regretul de a nu fi participat la celebrare, dar i-a felicitat pe tineri pentru această inițiativă, arătându-și totodată optimismul în privința ecumenismului. Mesajele au fost citite pe rând de un reprezentant al Primăriei și de unul al Prefecturii. A urmat apoi la cuvânt pr. Cornel Cadar, care și-a exprimat bucuria pentru acest moment de har oferit nouă de Cristos. O tânără din parohia organizatoare a exprimat sub forma unei poezii gândurile cu privire la acest moment de sărbătoare.

În final, în sunetul tobelor, crucea a fost preluată de tinerii din Parohia "Preasfânta Inimă a lui Isus" - Dărmănești, parohie care va găzdui anul viitor Ziua Tineretului pentru Dieceza de Iași.

După sfânta Liturghie, la ora 14.00 a început programul cultural. În cadrul acestui program, tinerii au cântat imnul compus special pentru această întâlnire: "Am venit aici să ne-nchinăm și noi". De asemenea, a avut loc dialogul pe care l-a purtat PS Petru Gherghel cu tinerii. Pr. Adrian Stoica a relatat o parte din experiența misionară pe care o desfășoară în Coasta de Fildeș. Tot atunci, a avut loc și concursul de catrene. Câștigătoare anul acesta au fost Parohiile Valea Mare, "Sfânta Cruce" - Bacău și Adjudeni. S-a organizat și un concurs de simboluri. Premiate au fost simbolurile Parohiilor "Sfânta Tereza" - Roman, "Adormirea Maicii Domnului" - Iași, Mărgineni, "Sfânta Cruce" - Bacău și Onești.

PS Petru Gherghel a anunțat numirea părintelui Felix Roca ca responsabil diecezan cu tinerii, el înlocuindu-l astfel pe pr. Cornel Cadar.

După încheierea programului acestei zile a bucuriei, rând pe rând, tinerii au pornit spre comunitățile lor, purtând cu ei mesajul păstorului lor: "Alergați spre Cristos, căutați-l pe Cristos! Adorați-l și ascultați-l. El este cu adevărat prietenul vostru... Nu vă temeți de el! Deschideți-i larg porțile inimii voastre. El nu vă ia nimic, vă oferă și vă dă totul".

Marius-Claudiu Dumea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vizualiza în Albumul foto.
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat