Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Acum 15 ani: La mulți ani!

Duminică, 1 mai, se împlinesc 15 ani de când PS Petru Gherghel a fost consacrat episcop de către cardinalul Angelo Sodano. La 14 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a ales și l-a numit pe Mons. Petru Gherghel episcop de Iași care era de la 21 februarie 1978 ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere administratoris apostolicis. Consacrarea episcopală a fost oficiată la Seminarul din Iași.

În primăvara anului 1990, parcă mai frumoasă ca altele, pentru că toți românii respirau și aerul primenit al libertății cucerite cu câteva luni în urmă, noi, catolicii din Moldova, trăiam momente de mare bucurie sufletească. Era 1 mai. Pe treptele Seminarului, peste care pășise de atâtea ori ca student, profesor, rector și ordinarius, era consacrat ca episcop Mons. Petru Gherghel.

Era o zi superbă, cu soare de primăvară, după o noapte cu ploi torențiale ce parcă prevesteau rod bogat. Creștini catolici și necatolici, din țară și din străinătate, au alergat spre Iași pentru a trăi, împreună cu Biserica noastră locală și cu noul episcop, momente de mare înălțare sufletească.

Era o zi în care toți simțeam că Dumnezeu a făcut dreptate acestui popor moldovean catolic care atâția ani a știut și a reușit să trăiască din plin credința catolică. Rare au fost celebrările noastre la care să participe atâta popor creștin. Simțeam că Dumnezeu nu ne-a uitat și și-a întors fața spre noi oferindu-ne un păstor. Ba a fost și o premieră: prin intermediul televiziunii toată țara a putut să urmărească și să se bucure de acest minunat moment.

Au trecut de atunci 15 ani. Prea important pentru istoria noastră a fost acel moment pentru a-l uita! Prea frumoasă a fost acea zi pentru ca să nu o amintim! Se cuvine să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darul pe care ni l-a făcut la 1 mai 1990! Se cuvine să-i mulțumim Preasfințitului nostru pentru tot ce a realizat prin cuvintele, rugăciunile, inițiativele și strădaniile sale, prin întreaga sa activitate în acești 15 ani!

Vă invităm pe toți la o rugăciune, în această zi de 1 mai, pentru păstorul nostru!

Să ne trăiți întru mulți ani, Preasfințite!
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat