Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Participare românească la Adunarea Generală a Acțiunii Catolice Italiene

"A da motive de viață și de speranță" - aceasta a fost tema Celei de-a XII-a Adunări Generale a Acțiunii Catolice Italiene, desfășurată în perioada 22-25 aprilie 2005 la Domus Pacis, în Roma. Din România a participat o delegație formată din patru persoane: Oana Tuduce - reprezentant ASTRU Oradea, Anca Lucaci - președinte diecezan al Acțiunii Catolice "Sf. Iosif", din Dieceza de Iași, Alexandru Cistelecan - președinte AGRU mitropolitan și pr. Felix Roca - asistent spiritual.

Pentru partea română, Adunarea Generală a Acțiunii Catolice Italiene a însemnat o provocare, deoarece ea este la început de drum în formarea unei federații care să reunească toate asociațiile cu formă de Acțiune Catolică din România. Pentru prima oară la o întâlnire internațională, această federație a avut o reprezentare unitară națională.

Programul Adunării Generale a cuprins relatări, prelegeri, dezbateri, dar și momente spirituale profunde. S-a vorbit despre doctrina Conciliului al II-lea din Vatican și rolul său în viața Bisericii și a societății; s-a realizat bilanțul activităților asociației pe ultimii trei ani și s-au făcut propuneri pentru viitor. Această Adunare Generală a avut un caracter aparte, deoarece s-a desfășurat între două pontificate: la sfârșitul pontificatului papei Ioan Paul al II-lea și începutul plin de speranță și așteptări al pontificatului papei Benedict al XVI-lea.

"Știu că voi sunteți prezenți. Biserica are nevoie de Acțiunea Catolică!" - au fost cuvintele papei Ioan Paul al II-lea repetate de multe ori la această întâlnire.

Viața și speranța sunt două valori pe care fiecare este chemat să le promoveze prin mărturia vieții personale și asociative, dar și prin argumente capabile să genereze o nouă cultură.

De o profundă emoție și bucurie a fost participarea delegației române la sfânta Liturghie din Piața "Sfântul Petru", când a fost numit în mod oficial noul pontif, papa Benedict al XVI-lea, dar și celelalte momente de rugăciune și comuniune spirituală ce au avut loc în cadrul întâlnirii.

Dintre personalitățile marcante din viața Bisericii și a asociației, prezente la această Adunare Generală, amintim: Camillo Ruini - președinte al Conferinței Episcopale italiene, Stanislaw Rilko - președinte al Consiliului Pontifical pentru laici, Roberto Tucci - director General la Radio Vatican, Francesco Lambiasi - asistent general AC, Paola Bignardi - președinte național AC și alții.

Apoi, în perioada 26-27 aprilie, delegația română a fost prezentă la reuniunea secretariatului Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC), în cadrul căruia Acțiunea Catolică din România este membru cu drepturi depline.

Contemplație, comuniune și misiune sunt cele trei însemne încredințate de papa Ioan Paul al II-lea, la Loreto, care trebuie să anime viața asociativă a Acțiunii Catolice în cadrul celui de-al treilea mileniu. Așadar, Acțiunea Catolică este chemată să fie un instrument viu, care să impulsioneze apostolatul laic, corespunzând astfel misiunii evanghelice a Bisericii.

Anca Lucaci


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat