Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Lansare de carte

În aula magna a Institutului Romano-Catolic "Sfânta Tereza" din București, în ziua de joi, 21 aprilie, a avut loc lansarea cărții "Parohia catedralei «Sfântul Iosif» din București" editată de dr. Dănuț Doboș și pr. Eugen Bortoș.

Moderatorul acestui moment cultural a fost pr. Emil Moraru, directorul Academiei Teologice "Anton Durcovici" de pe lângă Institutul Romano-Catolic "Sfânta Tereza" din București, care, în cuvântul său de deschidere, a subliniat faptul că biserica "Sf. Iosif" a fost mereu un loc pentru rugăciune și centru de manifestări culturale deosebite.

A urmat la cuvânt episcopul auxiliar de București, PS Cornel Damian, (cel care a prefațat, de altfel, cartea), care, în cuvântul său, a creionat un portret al arhiepiscopului Ignazio Paoli, ctitorul catedralei. Totodată, Excelența sa a menționat faptul că această lucrare este prima din seria intitulată "Monografii", inițiată de Departamentul de Cercetare Științifică de pe lângă Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, și că s-a asociat inițiativei colectivului de autori de a dedica lucrarea jubileului arhiepiscopului dr. Ioan Robu, cel care, de 20 de ani, păstorește Arhidieceza de București.

A urmat cu o scurtă intervenție pr. Eugen Bortoș, parohul catedralei, care a arătat că scopul lucrării este acela de a oferi enoriașilor, preoților și tuturor celor interesați "să cunoască istoria catedralei bucureștene, din momentul ridicării ei până astăzi".

Pr. Vili Dancă, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași, venit special pentru această ocazie, a încântat audiența cu o conferință intitulată "Anton Durcovici - de la catedră la catedrală", redactată în baza a numeroase mărturii istorice culese din arhivele Episcopiei Romano-Catolice de Iași și ale Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București. Sfinția sa a subliniat, totodată, faptul că episcopul martir Anton Durcovici merită să fie readus mereu în memoria colectivă, iar această conferință este o avanpremieră la volumul pe care i l-a dedicat episcopului Durcovici și a cărui apariție este preconizată pentru 1 noiembrie anul acesta, cu ocazia ceremoniilor prilejuite de sfințirea catedralei noi din Iași.

Prof. Marcel Octav Costea, organistul catedralei, coautor al lucrării, a ținut să-l omagieze încă o dată pe marele său predecesor, pr. Iosif Gerstenengst, făcând o retrospectivă emoționantă a evenimentelor artistice care au avut loc în catedrală în ultimii 20 de ani, de când conduce corul catedralei.

Tânărul cercetător Daniel Banner, care bate la porțile consacrării, i-a încântat pe cei prezenți cu o comunicare dedicată istoriei revistei parohiale "Bukarester Sonntagsblatt", care a apărut între anii 1913 și 1941, în limba germană, limba majorității credincioșilor de atunci.

În scurta sa intervenție, prof. Tereza Sinigalia a oferit câteva explicații privind montajul fotografic și textul însoțitor prezentate în lucrare sub titlul "Dumnezeu este lumină".

În sfârșit, prof. Dănuț Doboș, coordonatorul cărții, a făcut o trecere în revistă a capitolelor monografiei, evidențiind contribuția în parte a fiecărui autor, și arătând, în același timp, faptul că lucrarea reprezintă rezultatul unui efort colectiv de recuperare istorică și o mărturie a credinței trăite de credincioșii parohiei. Domnia sa a arătat apoi că lucrarea este o sinteză a numeroaselor mărturii istorice existente și că își asumă limitele monografiei.

Manifestarea a fost încheiată prin cuvântul ÎPS Ioan Robu, care i-a felicitat pe autori pentru această reușită și i-a îndemnat pe istorici să acorde aceeași atenție fiecărei parohii din arhidieceză. Excelența sa a elogiat contribuția comunității germane la dezvoltarea Bisericii locale și și-a exprimat speranța că parohiile din București și din arhidieceză vor fi la înălțimea provocării lansate de creșterea numărului tot mai mare de credincioși de diferite limbi și naționalități.

Prof. dr. Dănuț Doboș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat