Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ep. N.I. CamilliAniversare: 165 de ani de la nașterea primului episcop de Iași

Sâmbătă, 23 aprilie, s-au împlinit 165 de ani de nașterea episcopului Nicolae-Iosif Camilli, primul păstor al Episcopiei de Iași. De numele său sunt legate înființarea Diecezei de Iași și a Seminarului diecezan, apariția primelor reviste catolice din Moldova, ridicarea unor biserici, reorganizarea parohiilor, numeroase acte pastorale etc.

Episcopul Nicolae-Iosif Camilli s-a născut în Italia, la Monterubbiano (Marche), la 23 aprilie 1840. După terminarea școlii elementare, a intrat în mănăstirea franciscană din localitatea natală, fiind transferat apoi la Osimo, unde a făcut noviciatul. A făcut profesiunea solemnă la 3 aprilie 1857, fiind apoi trimis în mănăstirea din Recanati. Studiile filozofice și teologice le-a absolvit în orașul Ascoli și a fost hirotonit preot la 4 decembrie 1863.

După ce a activat 10 ani în Italia, la 3 aprilie 1873, părintele Camilli a fost trimis în Moldova, unde a lucrat timp de opt ani ca preot misionar, mai ales la Iași, unde a fost duhovnic al călugărițelor din Congregația "Notre Dame de Sion" și s-a ocupat de catehizarea elevelor de la școala surorilor.

Piatra funerara din catedrala din IasiLa 16 septembrie 1881, papa Leon al XIII-lea l-a numit episcop titular de Mosynopolis și vizitator apostolic al Moldovei, iar apoi episcop de Iași, o dată cu înființarea acestei dieceze. Misiunea principală pe care i-a încredințat-o papa a fost aceea de a ridica un cler indigen pentru pastorația catolicilor de la răsărit de Carpați, ceea ce impunea înființarea unui seminar. Cu ajutorul părinților iezuiți, la 29 septembrie 1886, episcopul Camilli a deschis Seminarul din Iași. La 10 mai 1894, a demisionat de la conducerea diecezei. Înainte de a părăsi Moldova, a dorit să-i sfințească subdiaconi pe primii elevi ai seminarului, eveniment ce a avut loc la 20 noiembrie 1894. Înainte de a pleca din țară, guvernul și regele Carol I l-au decorat cu ordinul Coroana României, iar ziarele "Timpul" și "Independence Roumaine" l-au apreciat pentru activitatea desfășurată în Dieceza de Iași.

Din capitala Moldovei, episcopul Camilli a mers în cea a Italiei, unde a stat la dispoziția Scaunului Apostolic timp de 10 ani. La 25 decembrie 1895, a fost numit episcop in partibus de Gadara, iar la 25 februarie 1901, papa Leon al XIII-lea l-a numit arhiepiscop titular de Tomis.

După plecarea episcopului Dominic Jaquet din Moldova, papa Pius al X-lea i-a încredințat pentru a doua oară conducerea Episcopiei de Iași, la 30 august 1904. Revenind în Moldova, la 16 decembrie 1904, arhiepiscopul Camilli a găsit situația mult schimbată. De aceea, la 3 ianuarie 1907, a încredințat conducerea Seminarului din Iași preoților diecezani și l-a transferat în clădirea Institutului "Cipariu". În anul 1906, papa Pius al X-lea l-a distins cu demnitatea de senator roman și asistent la tronul pontifical.

În perioada celei de-a doua păstoriri, arhiepiscopul Camilli s-a îngrijit mult de reorganizarea diecezei, a efectuat o amplă vizită pastorală (1907), a reglementat funcționarea dascălilor catolici, corespondența bisericească locală și arhivele parohiale, a binecuvântat apariția revistelor "Lumina creștinului" și "Viața" etc.

În urma unei boli îndelungate, la 30 decembrie 1915, arhiepiscopul Camilli își încheia pelerinajul pământesc, fiind înmormântat în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat