Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pentru Ziua Tinerilor de la Bacău

Duminică, 1 mai 2005, la Bacău "Fericitul Ieremia Valahul" se va celebra Ziua Tineretului la nivel diecezan. O scrisoare, pe care o redăm mai jos, a fost trimisă în toate parohiile diecezei. Programul, pregătirea și modul de desfășurare a acestei sărbători pot fi găsite în această scrisoare.

Acțiunea Catolică "Sf. Iosif"
Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași
Tel. 0232/211527
Nr. 5/03.04.2005

Preacucernice părinte, dragi tineri,

Prin prezenta dorim să vă oferim câteva date legate de Ziua Tineretului care se va celebra în ziua de 1 mai 2005, la Bacău, în Parohia "Fericitul Ieremia" (Str. Digu Bârnat, 4, 600349-Bacău, tel. 0234/577471). Liturghia va fi prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași.

Tema întâlnirii este "Am venit să ne închinăm lui" (Mt 2,2), iar mesajul propus pentru această zi se regăsește și în broșura tipărită special pentru această ocazie. Tinerii din toate parohiile (indiferent dacă fac parte sau nu dintr-o asociație) se vor pregăti pentru această întâlnire prin intermediul unor cateheze speciale, realizate pe marginea mesajului Sfântului Părinte, urmând să răspundă următoarelor cerințe:

1. Care este gândul (ideea) care v-a plăcut cel mai mult din mesaj?

2. Conform mesajului Sfântului Părinte, cum se pot pregăti spiritual tinerii pentru ZMT?

3. Ce se sugerează pentru Anul Euharistiei?

4. Care sunt formele de idolatrie care îi tentează pe tinerii de azi?

5. Folosindu-vă de ideile prezente în mesaj compuneți un catren.

De asemenea, vor încerca să realizeze (folosind polistiren, ață, carton, lipici, culori etc.) un simbol pe baza temei, în concordanță cu catrenul.

Răspunsurile tinerilor din parohia dv. împreună cu simbolul realizat și cu datele referitoare la grup sunt așteptate duminică, 1 mai, la Bacău, la centrele de primire, urmând a fi puse în comun cu cele ale tinerilor din celelalte parohii. Cele mai frumoase proiecte și catrene vor fi premiate în cadrul programului cultural.

În cadrul dialogului de după-amiază cu păstorul diecezei, tinerii vor putea adresa întrebări, pe care le vor pregăti dinainte și le vor preda la centrul de primire sau le vor așeza în locul special pregătită pentru aceasta.

Grupurile parohiale trebuie să vină cu pancarte și steaguri, iar un reprezentant al parohiei va purta în procesiune o eșarfă cu numele parohiei. Vor fi apreciate pancartele parohiale care vor conține mesaje legate de tema întâlnirii.

Programul întâlnirii

  • Sâmbătă - 30 aprilie 2005

    • 21.00-22.00 - priveghere de rugăciune (vor participa doar acele persoane care au posibilitatea de cazare și masă sau care s-au anunțat - în special din parohiile vecine; posibilități de cazare în condiții simple, pentru cei care se anunță: băieții la Salezieni; fetele la "Maestre Pie Venerini")

  • Duminică - 1 mai 2005

    • 08.30 - Primirea participanților (este obligatoriu ca tinerii din parohii, prin responsabilii lor, să se prezinte la centrul de primire pentru a comunica datele solicitate)

    • 09.45 - Program constructiv - educativ - recreativ

    • 10.15 - Se prezintă simbolul (macheta) construit acasă (eventual într-una dintre catehezele pregătitoare), pe baza temei, în concordanță cu catrenul. Toate parohiile participante trebuie împlinească ambele cerințe (catrenul + macheta) pentru a putea fi înscrise în concurs. Obiectele realizate vor fi puse pe mese (eventual, pentru definitivarea proiectului, grupurile vor trebui să-și aducă materialele necesare: ață, carton, lipici, culori, polistiren...)

    • 10.45 - Repetiție la cântece

    • 11.15 - Un gând de rugăciune urmat de un refren cântat

    • 11.30 - Procesiune + sfânta Liturghie

    • 13.00 - Prânzul (din pachețelele proprii)

    • 14.00 - Program cultural (cântece, concursuri, întrebări ale tinerilor pentru Preasfințitul Petru Gherghel, premierea celor mai frumoase catrene și simboluri etc.)

    • 15.45 - Încheierea programului

La Bacău puteți ajunge folosind una din următoarele posibilități: trenul, autobuzul sau un autocar închiriat. Vă recomandăm să închiriați autocarele în așa fel încât să puteți participa la tot programul întâlnirii. Mai multe detalii privind traseul ce trebuie urmat, puteți afla consultând broșura întâlnirii.

Broșura ce conține mesajul Sfântului Părinte, programul de cântece și alte date utile despre desfășurarea întâlnirii și despre organizațiile de tineret existente în dieceză o veți primi la parohie de la Editura "Presa Bună". Vă rugăm să repetați cântecele din broșură, respectând notele muzicale. Este bine ca fiecare participant să aibă broșura.

Fiind o zi deosebită în viața fiecărui tânăr, recomandăm participanților să fie pregătiți pentru a participa la sfintele sacramente.

Pentru o bună reușită a acestei zile, parohiile vor evita înscrierea în rândul participanților a acelor tineri care nu ar respecta programul; în acest sens se va întocmi un tabel semnat de părintele paroh. Vă rugăm insistent să informați participanții despre programul acestei întâlniri, iar pe celor dornici de excursii să le comunicați că locul lor nu este la Bacău, în această zi specială. Am dori, într-adevăr, să se conștientizeze că nu e vorba decât de rugăciune, sărbătoare, tinerețe, bucurie... Credem că un rol important revine pregătirii, catehezelor care se fac înainte, părinților parohi, vicari, persoanelor consacrate responsabililor de grupuri. Suntem convinși că cei care pregătesc, aprobă și însoțesc grupurile vor face tot ce le stă în putință pentru ca la Bacău să fie o adevărată atitudine de rugăciune și de sărbătoare.

Preoții sunt rugați să vină cu hainele liturgice necesare.

Vă mulțumim pentru colaborarea generoasă și pentru pregătirea spirituală temeinică pe care o faceți pentru această sărbătoare și vă asigurăm că sunteți așteptați, alături de ceilalți tineri din dieceză, la Bacău.

Comitetul de organizare,
Anca Lucaci
,
președinte AC
Pr. Cornel Cadar,
asistent spiritual diecezan

* * *

1. Orarul trenurilor și al autobuzelor
(N.B. Probabil pentru ziua de 1 mai trenurile și autobuzele vor fi suplimentate)

  • Trenuri

    • Sosiri:

      • P Iași - Mărășești 6.45;

      • A Iași - Brașov 7.23;

      • P Suceava - Mărășești 8.53;

      • P Suceava - Bacău 10.53;

      • P Bicaz - Bacău 9.20;

      • P Adjud - Iași 7.06;

      • P Adjud - Bacău 8.19

    • Plecări:

      • P Adjud 16.35;

      • P Suceava 16.14;

      • P Bicaz 16.51;

      • P Pașcani - Suceava - Iași 17.33

  • Autobuze

    • Sosiri:

      • Iași 10.30; Suceava 10.45;

      • Adjud 10.00;

      • Onești 7.30, 9.00

    • Plecări:

      • Suceava 14.40, 16.15;

      • Adjud 13.45;

      • Onești 15.00, 16.00, 18.30

2. Parcarea pentru autocare se face imediat după "Podul cu Lanțuri", pe Calea Moldovei pe ambele sensuri, pentru mașinile mici pe străzile din jurul bisericii. Persoane de contact în caz de urgențe: Tulbure Andrei (0746/877292), Cașa Leonard (0744/150645). Pentru detalii pot fi contactați: pr. Cocianga Andrei (0745/648751) și pr. Farcaș Eduard (0744/430381).

* * *

FORMULAR DE PARTICIPARE

În vederea unei mai bune organizări a Zilei Tinerilor, vă rugăm să completați acest formular care va fi predat de responsabilul grupului de tineri la unul din centrele de primire.

Din Parohia............................................ participă un număr de................. participanți. Responsabilul de grup este................................................................... În urma întâlnirilor dedicate pregătirii Zilei Tinerilor în care s-a discutat mesajul Sfântului Părinte, la cerințele date s-au găsit următoarele răspunsuri:

1. Care este gândul (ideea) care v-a plăcut cel mai mult din mesaj?

2. Conform mesajului Sfântului Părinte, cum se pot pregăti spiritual tinerii pentru ZMT?

3. Ce se sugerează pentru Anul Euharistiei?

4. Care sunt formele de idolatrie care îi tentează pe tinerii de azi?

5. Folosindu-vă de ideile prezente în mesaj compuneți un catren.

La acest formular, vă rugăm să anexați și lista participanților la această întâlnire semnată de părintele paroh.

La acest formular, vă rugăm să anexați lista participanților la întâlnire semnată de părintele paroh, simbolul și foaia cu întrebarea pe care o considerați cea mai interesantă pentru Preasfințitul.

* * *

Broșura pentru Ziua Tinerilor

La Editura "Presa Bună" a apărut o broșură specială pentru sărbătoarea tinerilor. În cele 48 de pagini ale broșurii se găsesc: programul stabilit pentru Ziua Tinerilor (pag. 2), mesajul păstorului Diecezei de Iași, mesajul Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea pentru Cea de-a XX-a Zi Mondială a Tineretului - "Am venit să ne închinăm lui" (Mt 2,2), în paginile 4-8, o invitație (la pag. 9) din partea pr. Isidor Dâscă, parohul comunității "Fericitul Ieremia", precum și un scurt istoric al comunităților catolice din Bacău (pag. 10-13). Urmează apoi programul desfășurării sfintei Liturghii, o serie întreagă de cântece pentru tineri, precum și o hartă a municipiului Bacău, pe care sunt indicate traseele de urmat pentru a ajunge la locul stabilit, precum și un orar al trenurilor și al autobuzelor spre Bacău.

Date suplimentare despre costul broșurii pot fi găsite la știrea: Editura "Presa Bună": Broșură pentru Ziua Tinerilor


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat