Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Întâlnire cu superioarele Congregației "Slujitoarele Duhului Sfânt"

PS Petru Gherghel a făcut o vizită surorilor din Congregația "Slujitoarele Duhului Sfânt" din Roman, în ziua de 20 aprilie. Din partea surorilor, la această întâlnire au participat surorile Maria Chiara Ellecosta, superioară, Juliana Kondelova, asistentă medicală, Serafina Hoar-Bona, educatoare, și Severine Seeber, asistentă medicală. A fost prezent și părintele Alois Moraru, paroh al Parohiei "Fericitul Ieremia" din Roman.

Discuțiile au fost cu privire la colaborarea dintre surori și parohia pe teritoriul căreia activează, în perspectiva deschiderii noii grădinițe care a fost construită prin grija surorilor, și posibilitatea amenajării provizorii a unei locuințe parohiale la mansarda grădiniței.

* * *

Congregația Slujitoarele Duhului Sfânt își are începutul la 8 decembrie 1889, când pr. Arnold Janssen împreună cu surorile Maria Hellena Stollenwerk și Josepha Stenmanns au întemeiat în Steyl, în Olanda, o congregația misionară, ca răspuns la chemarea Duhului Sfânt pentru a da un ajutor popoarelor. Scopul principal al congregației este munca misionară. La 115 ani de la întemeiere, ea cuprindea peste 4.000 de surori care activau în 37 de țări de pe toate continentele: Anglia, Angola, Argentina, Australia, Austria, Bolivia, Botswana, Brazilia, Chile, Coreea, Cuba, Elveția, Etiopia, Filipine, Germania, Gana, India, Indonezia, Irlanda, Italia, Japonia, Mexic, Mozambic, Noua Guinee, Olanda, Paraguay, Polonia, România, Rusia, Slovacia, Spania, Statele Unite ale Americii, Taiwan, Togo și Ucraina.

Fiind misionare, surorile doresc ca "Inima lui Isus să trăiască în inimile tuturor oamenilor" și această iubire o aduc prin: activitatea didactică și educativă în grădinițe, școli și universități; formarea tinerilor; îngrijirea bolnavilor în aziluri, spitale, orfelinate etc. Pe lângă activitățile educative și caritative surorile și-au asumat tot mai mult misiuni pastorale și sociale: promovarea socială a femeii și a familiei, organizarea de centre pentru formarea laicilor, exerciții spirituale etc. Pe lângă aceasta colaborează cu preoții în domeniul catehezei și pastorației.

În România, primele surori din această congregație au ajuns în octombrie 1991. Cele două surori, venite din Austria, au locuit o scurtă perioadă la București, iar în 1992 s-au stabilit la Roman, formând aici prima comunitate cu patru membri. Pe lângă această casă, în Dieceza de Iași, surorile activează și la Răducăneni, unde și-au început activitatea în septembrie 1995. În ambele comunități, din Roman și Răducăneni, surorile lucrează în domeniul pastoral și caritativ: educația copiilor și tinerilor, îngrijirea bolnavilor, formarea primară a vocațiilor către această congregație etc. La Roman, în anul 1999, surorile au înființat un mic internat pentru fetele care provin din sate și învață în școlile medii din acest oraș, iar anul acesta s-au finalizat lucrările la o grădiniță ce va fi deschisă peste câteva luni în Parohia "Fericitul Ieremia" din Roman.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat