Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Târgu Trotuș: Înmormântarea pr. Anton Dămoc

Străzile din Târgu Trotuș au fost frumos împodobite în ziua de miercuri, 20 aprilie, în semn de ultim salut adus pr. Anton Dămoc și pentru a-i primi pe oaspeții veniți să-i aducă un ultim omagiu și să-l conducă pe ultimul drum pe decanul de vârstă al preoților din Dieceza de Iași.

La acest moment trist, dar, în același timp, și plin de speranță, au fost prezenți PS Petru Gherghel, peste o sută de preoți, corul studenților de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, numeroase persoane consacrate, precum și aproximativ 1.500 de credincioși din Târgu Trotuș, Săbăoani (locul de origine al părintelui), din parohiile vecine, precum și din parohiile unde pr. Anton și-a desfășurat activitatea pastorală (Luizi-Călugăra, Faraoani, Luncași, Barticești, Hălăucești și Valea Mare).

Sfânta Liturghie a înmormântării a început la ora 10.30 și a fost prezidată de PS Petru Gherghel. După salutul episcopului, secretarul Provinciei Franciscane din România a dat citire unei scurte biografii a pr. Anton Dămoc, apoi a urmat prohodul.

În predica sa, păstorul diecezei a amintit de Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea, a cărui moarte a însemnat pentru noi un moment dureros, dar și plin de încredere. De asemenea, Preasfințitul a subliniat unele învățături extrase din Testamentul Sfântului Părinte, subliniind cuvintele lui Isus de pe cruce: "În mâinile tale, Doamne, încredințez sufletul meu", preluate de Sfântul Părinte și de toți cei care cred cu adevărat în viața dăruită de Cristos.
După ce a subliniat unele caracteristici ale pr. Anton Dămoc, precum simplitatea, blândețea, seninătatea și, mai ales, fidelitatea sa în ministerul sacerdotal, fidelitate demonstrată mai ales în închisorile comuniste, episcopul Petru Gherghel a citat unele documente inedite din arhivele Securității, care pun în evidență eroismul preoților din dieceză și, mai ales, al preoților franciscani, care, din cauza activității lor și a grijii deosebite pentru suflete, au trebuit să îndure prigoana comunistă de după anul 1948.
La finalul predicii, episcopul a subliniat că pr. Anton Dămoc, în cei 95 de ani de viață și 68 de ani de preoție, a fost și rămâne un exemplu de trăire a credinței, căci el, ca și alți preoți ai diecezei și ai Provinciei Franciscane, a îndurat fără șovăire suferințele închisorii comuniste pentru credința în Dumnezeu.

După sfânta Liturghie, trupul neînsuflețit al pr. Anton Dămoc a fost dus în procesiune la cimitirul catolic din localitate, unde a fost înhumat în jurul orei 13.30.

Odihna cea veșnică dă-i-o lui, Doamne,
și lumina cea fără de sfârșit să-i strălucească.
Să se odihnească în pace! Amin.

Pr. Antonel-Aurel Ilieș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat