Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnire europeană despre migranți în Bellaria, Italia

PS Petru Gherghel a fost printre participanții la întâlnirea europeană despre migranți desfășurată la Bellaria, în Italia, care a avut loc în perioada 11-14 aprilie, având tema "Operatorul pastoral în contextul migrator, între memorie și viitor".

Cei 360 de participanți - emigranți și imigranți, episcopi și preoți, persoane consacrate și laici, din Belgia, Franța, Germania, Marea Britanie, Elveția și Italia - au discutat și au meditat împreună pe probleme de cultură, societate, politică și pastorație, rezultatele dezbaterilor urmând să fie analizate de Fundația pentru Migranți și o comisie episcopală.

Au fost menționate aspectele istorice care țin de emigrație, cu prezentarea realității migratorii din Italia și din restul lumii, fiind propuse o serie de direcții de acțiune pentru situația prezentă și pentru viitor, accentuându-se implicarea Bisericii în pastorația migranților.

Alături de PS Petru Gherghel, delegația română a fost alcătuită din: Mons. Anton Lucaci, responsabil național cu pastorația migranților români catolici din Italia, pr. Isidor Iacovici, pr. Maricel Medveș, pr. Ciprian Ghiurcă, pr. Francisc Coșa, pr. Ioan Jicmon, precum și doi reprezentanți ai Bisericii Greco-Catolice.

Episcopul de Iași, Excelența sa Petru Gherghel, responsabil cu pastorația migranților români în cadrul Conferinței Episcopale Române, a prezentat luni, 11 aprilie, un document intitulat "Realitatea migratorie în Dieceza de Iași, România", în care, pe parcursul a mai multor pagini, a prezentat cifre menite să ilustreze situația migranților din dieceză și din țară, reiterând provocările pe care emigrația le pune în fața Bisericilor locale, cu o atenție deosebită acordată cauzelor emigrației și efectelor pe care aceasta le generează în special în tinerele familii, unul dintre efecte fiind scăderea natalității. În finalul documentului citit în plenul adunării, episcopul Gherghel a menționat recenta întâlnire de la București, organizată de Caritas România și Caritas Italia, la care au participat multe personalități din lumea bisericească și civilă. Cuvintele cu care Preasfințitul și-a încheiat prezentarea au fost un apel din inimă: "Ajutați familiile emigranților pentru ca toți să se simtă părtași ai aceleiași familii umane și creștine".

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat